Mediji

Arhiv: Na nizozemsko-slovenskem poslovnem forumu o obnovljivih virih energije

Na nizozemsko-slovenskem poslovnem forumu, ki je potekal na GZS, so udeleženci razpravljali o načrtih in izzivih energetske tranzicije obeh držav. V drugem delu so se predstavila nizozemska podjetja s področij sončne energije, biomase in sorodnih sektorjev, po zaključku foruma pa so sledili bilateralni razgovori med gospodarstveniki obeh držav.

Marjana Majerič, izvršna direktorica GZS za strateški razvoj in internacionalizacijo je v svojem nagovoru spregovorila o cilju Slovenije, da v skladu z Evropskim zelenim dogovorom do leta 2050 postane podnebno nevtralna. Pri tem je kot najpomembnejši obnovljivi vir energije izpostavila lesno biomase. Slovenija je četrto najbolj gozdnata država v Evropi. 59 % slovenskega ozemlja je pokritega z gozdovi. Majerič je izpostavila tudi pomen vodne in sončne energije. Investicije v vetrno energijo se po njenih besedah močno povečujejo. Kot primer učinkovite uporabe geotermalne energije – tudi z nizozemskim znanjem, je navedla gojenje paradižnikov v rastlinjakih, tudi z nizozemskim znanjem. Dotaknila pa se je tudi projekta Severnojadranske vodikove doline, ki je bila vzpostavljena v sodelovanju z Italijo in Hrvaško.

Veleposlanik Kraljevine Nizozemske Verboom je predstavil napore njihove države na poti k zelenemu prehodu, v kateri podjetja, institucije in vlada delajo skupaj za isti cilj. Po drugi strani pa Slovenija zaradi njene težnje po ohranitvi narave, inovativnih rešitev na tem področju ter razumevanja vrednosti svojih naravnih virov predstavlja odlično priložnost za sodelovanje. Ob tem je izpostavil izmenjavo tehnologij, partnerske raziskave, sodelovanje pri oblikovanju politik na nivoju EU, razvoju potrebnih kompetenc v izobraževanju in poklicih za razvoj usposobljene delovne sile, ki bo znala upravljati z obnovljivimi viri, rešitvah za energijsko infrastrukturo ter predstavitvi skupnih dognanj in rešitev drugim državam, ki se soočajo z enakimi izzivi. Ta področja lahko v prihodnje olajšajo zeleni prehod obeh držav ter hkrati okrepijo bilateralno poslovanje.

 

Minister za okolje, podnebje in energetiko Bojan Kumer pa je izpostavil nedavno sprejetje Zakona o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije, ki med drugim ureja tudi postavitev teh naprav na nekaterih območjih, kjer obstaja neizkoriščen potencial in so do sedaj veljale absolutne prepovedi za njihovo postavljanje, kot so na primer nekatera kmetijska zemljišča (vpeljava tako imenovane agrovoltaike), površinski rudarski kopi, umetna rudarska jezera, zaprta odlagališča odpadkov.


Dogodek sta ga organizirala Veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske v Sloveniji in nizozemska Agencija za podjetništvo RVO v sodelovanju z Ministrstvom za okolje, podnebje in prostor Republike Slovenije, Gospodarsko zbornico Slovenije, Slovensko - nizozemsko poslovno platformo, Združenjem slovenske fotovoltaike in partnerji.

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.