Mediji

Arhiv: Ustanovljen saudsko-slovenski poslovni klub

Ob obisku saudskega ministra za gospodarski razvoj in načrtovanje Alibrahima v Sloveniji sta Gospodarska zbornica Slovenije in Federacija saudskih zbornic podpisali dogovor o ustanovitvi saudsko-slovenskega poslovnega kluba. 

Predsednik GZS Tibor Šimonka je današnji dogodek označil kot odlično priložnost za izmenjavo izkušenj in stališč o različnih vidikih in gospodarskih vprašanjih, na primer o povečanju stroškov surovin, vprašanjih dobavne verige, težavah pri zaposlovanju ljudi, ponovni industrializaciji in cenah energentov. Predvsem slednje je za Slovenijo in Evropo velik problem.  

Danes podpisani memorandum med GZS in Federacijo saudskih zbornic o ustanovitvi saudsko-slovenskega poslovnega sveta bo po besedah Šimonke omogočil in pospešil sodelovanje med slovenskim in saudskim gospodarstvom z izgradnjo poslovnega omrežja in poslovne platforme. Največje priložnosti za sodelovanje Šimonka vidi na področju naprednih materialov, pametnih zgradb, zdravja in dobrega počutja, digitalizacije in umetne inteligence, trajnostnega življenja in mobilnosti ter inovacij.

Saudski minister Alibrahim je ob tej priložnosti izpostavil cilje svoje države, ki namerava do leta 2030 postati 15. največje gospodarstvo na svetu. V ta namen že potekajo iniciative, usmerjene v diverzifikacijo gospodarstva in izboljšanje produktivnosti. Saudska Arabija želi pospešiti sodelovanje s svetom, zato je med drugim zmanjšala število potrebnih carinskih dokumentov, vzpostavila 24-urni čas za izdajo poslovnih viz, pri čemer lokalno vabilo ni zahtevano, skrajšala čas carinjenja blaga in v večini sektorjev dovoljuje 100-odstotno tuje lastništvo. Minister je priložnost izkoristil tudi za promocijo kandidature Saudske Arabije za organizacijo svetovne razstave Expo 2030.  

V okviru poslovnega foruma so se predstavila tudi tri slovenska podjetja, ki so že prisotna na saudskem trgu. To so Robotina, Duol in Knauf Insulation. 

Za Slovenijo je Saudova Arabija najpomembnejša gospodarska partnerica v Zalivu in 34. zunanje trgovinska partnerica po vrednosti izvoza, ter 12. partnerica po vrednosti uvoza. V letu 2022 je vrednost slovenskega izvoza blaga dosegla 128,4 milijonov EUR, kar je 27 odstotkov več kot leto prej, medtem, ko je vrednost uvoza 1,2 milijard EUR, kar 280 več kot leto prej. Pretežni delež vrednosti uvoza Slovenije iz Saudove Arabije se nanaša na uvoz naftnih derivatov. 

Današnji forum predstavlja nadaljevanje zborničnega sodelovanja, ki je bilo vzpostavljeno v sklopu obiska slovenske gospodarske delegacije v Rijadu novembra lani. Dogodki, vezani na trg Saudske Arabije se nadaljujejo. Tako bo že v petek, 29. septembra, interaktivno srečanje o poslovnih priložnosti za slovensko gradbeno projektivo v Saudovi Arabiji, v februarju 2024 pa je načrtovan obisk slovenske delegacije v Rijadu.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.