Mediji

Arhiv: Koroško gospodarstvo potrebuje osnovne konkurenčne pogoje in razvojne spodbude

Srečanja s predsednikom vlade in ministri ob njihovem obisku v koroški regiji so se udeležili številni predstavniki gospodarstva, kot so direktorji podjetij Tab, SIJ Metal Ravne, Monter Dravograd, Avto Kočevje, Kolding, Koroška kmetijsko gozdarska zadruga, Vabo, Robeta in mnogi drugi. Zavedajo se težke situacije koroškega gospodarstva in številnih izzivov, ki jih v prihodnih letih še čakajo.

Predsednik Koroške gospodarske zbornice Boštjan Paradiž je predstavil ključne kazalnike regije, ki ne kažejo dobrih rezultatov. Gospodarska rast je počasnejša, ljudje se izseljujejo, zaposlitve iščejo v drugih regijah, stroški poslovanja pa so višji. Izpostavil je, da Koroška potrebuje razvojne spodbude, morda tudi v obliki posebnega zakona. Zaskrbljenost je izrazil tudi glede počasnega poteka aktivnosti na tretji razvojni osi.

Predsednik vlade dr. Robert Golob se zaveda specifik vsake regije. Dejal je, da bo v zakonu za obnovo Koroška posebej obravnavana. Vključeni bodo posebni členi, ki bodo Koroški pomagali tudi do hitrejšega razvoja. Prav tako je zagotovil, da se izgradnja tretje razvojne osi ne bo upočasnjevala ter dodal, da bomo le s skupnim sodelovanjem in povezanostjo dosegli želene učinke.

Na srečanju so predstavniki Koroške gospodarske zbornice jasno izpostavili, da želijo biti konstruktiven partner pri pripravi predlogov za zakon o obnovi. Partner gospodarstvu so že od začetka poplav, ki so težko prizadele regijo. Pozdravili so hitre ukrepe vlade in spodbudne informacije, da v tej situaciji ne bodo ostali sami.

Gospodarstveniki so apelirali na ministrstva, da čimprej pristopijo k zares intenzivni obnovi infrastrukture, hkrati pa tudi pohitritvi izgradnje tretje razvojne osi. To bo gospodarstvu omogočilo vsaj osnovne konkurenčne pogoje, da lahko v regiji poslujejo. Vsi že nestrpno pričakujejo avanse v višini 10 % škode, saj bo to pomagalo pri likvidnostnih težavah podjetij. Pričakujejo tudi natančno opredelitev sheme, da bodo podjetja lahko svoje aktivnosti primerno načrtovala.

Obisk vlade na Koroškem je bil pomemben predvsem z vidika razumevanja, kakšna je realnost regije - infrastruktura je močno poškodovana, transportne poti se podaljšujejo, čiščenje še vedno intenzivno poteka, strah pred jesenskimi nalivi je zelo velik. Zavedati se je potrebno, da ni bil le izpad prihodka v trenutkih, ko so podjetja ohromela zaradi poplavljenih obratov, ampak, da bo celotna regija in koroško gospodarstvo izgubljalo tudi v prihodnjih mesecih in letih.  Zato bo še posebej pomembno, da bo država namenila tudi zadostna sredstva za razvoj regije, ki bo bolj dolgoročne, sistemske narave, s ciljem, da se bodo podjetja odločala ostati v regiji, da bodo imela tudi možnost intenzivnih vlaganj v novo opremo, stroje, druge investicije. Poleg tega je ključna ohranitev odličnih kadrov in hkratno privabljanje drugih, ki bodo prepoznali Koroško kot odličen prostor za delo in življenje. 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.