Mediji

Arhiv: Večja uporaba zdravstvenih pripomočkov bi zmanjšala stroške in izboljšala zdravljenje pacientov

V četrtek, 28. septembra in petek, 29. septembra je potekal največji dogodek s področja medicinske tehnologije in storitev v Sloveniji. Več kot dvajset domačih in tujih predavateljev je v ospredje postavljalo dostopnost in enakovredno obravnavo uporabnikov zdravstvenih storitev. Dvodnevni dogodek je organizirala Zbornica ponudnikov medicinske tehnologije in storitev GZS - MedTech Slovenija.

»V Zbornici MedTech Slovenija si želimo varnih medicinskih pripomočkov in zdrave konkurenčnosti, saj lahko le tako bolnik dobi najboljše. Zato želimo v okviru Foruma MedTech Slovenija opozoriti, kako pomembna je ustrezna regulacija tega področja, saj Slovenija žal še nima ustrezne zakonodaje, ki bi dopolnila EU direktive,« je pred dogodkom povedala Polona Mežan, direktorica GZS - Zbornice MedTech Slovenija.

Na dogodku so osrednjo temo obravnavali skozi prizmo regulacije, ki v Sloveniji žal ne sledi dinamiki razvoja trga, pa tudi digitalizacije ter na vrednosti temelječe zdravstvene obravnave. Medicinski pripomočki namreč predstavljajo le 2 % vrednosti v blagajni ZZZS, preprečijo pa lahko ogromne stroške zdravljenja, dodatnih zapletov in hospitalizacij, ki s staranjem populacije le še naraščajo.

Del razprave je bil posvečen tudi ekonomskim vidikom ustrezne obravnave bolezni, ki omogočajo pomembne prihranke časa in prostora, s tem pa krajše čakalne vrste ter manjšo zasedenost zdravnikov, drugega zdravstvenega osebja in bolnišničnih postelj. Razprava je temeljila na primerih sladkorne bolezni, kroničnih ran in preprečevanja razjed (poškodb) zaradi pritiska.

Medicinske tehnologije imajo na življenje in družbo v Evropi izjemen vpliv. Na trgu je pol milijona različnih medicinskih pripomočkov, industrija pa na visoko produktivnih delovnih mestih zaposluje osemsto tisoč ljudi, pri čemer vrednost na zaposlenega dosega okoli 184.000 EUR.

»Prepričana sem, da lahko strokovni forumi, kot je današnji, osvetlijo tako gospodarski kot družbeni vpliv industrije medicinskih tehnologij. Dejstvo je, da je industrija medicinskih tehnologij izjemno inovativna in razvojno naravnana. Prav ta razvoj prispeva po eni strani k ekonomski uspešnosti panoge. Po drugi strani pa pomembno vpliva na kakovost oskrbe uporabnikov pa tudi na preventivo in višjo kakovost vsake skupnosti, « je v nagovoru poudarila generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal.

Slovenija je s stališča medicinskih pripomočkov trg distributerjev, skupno imamo 3.338 poslovnih subjektov, ki opravljajo dejavnost na debelo ali na drobno, a jih je manj kot 13 % vpisanih v register v skladu z uredbo Evropske unije.

Zaradi velikega pomena medicinskih pripomočkov GZS - Zbornica MedTech dogodek organizira kot stičišče znanja, izmenjave idej in prostor dialoga za predstavnike industrije medicinskih pripomočkov, odločevalcev in zakonodajalcev, zdravstva in medicine, pa tudi predstavnikov pacientov in drugih z zdravjem in zdravstvom povezanih inštitucij.

»Vodi nas želja po pozitivnih spremembah, znanju, strokovni rasti ter sodelovanju med vsemi deležniki na področju zdravstva. Da je dialog prvi korak k uresničitvi naštetega, je dokazal že lanski FORUM MedTech Slovenija, saj smo skupaj prepoznavali  šibke točke v zdravstveni obravnavi pacientov ter iskali konkretne rešitve za pozitivne spremembe na področju zdravstva, kar je naš cilj tudi tokrat,« je dejala predsednica GZS - Zbornice MedTech SlovenijaMojca Šimnic Šolinc.

Na zgornji fotografiji: generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal,
na spodnji: predsednica GZS - Zbornice MedTech Slovenija Mojca Šimnic Šolinc


Fotogalerija

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.