Mediji

Arhiv: Izjema za napotene javne uslužbence: Ali velja za vse ali pa bomo vložili ustavno presojo!

»Odločitev vlade, da za napotene javne uslužbence zagotovi enoletno prehodno obdobje izvajanja določil Zakona o izvajanju čezmejnih storitev, je sprejemljiva zgolj in edino, če bo enako veljalo tudi za vse ostale napotene delavce,« je dejal Mitja Gorenšček, glavni izvršni direktor GZS. Ob tem je opozoril, da imajo napoteni javni uslužbenci že sedaj dohodninsko olajšavo, z izjemo pa bi ohranili tudi ugodnejšo obravnavo pri plačilu prispevkov. 

»V kolikor bo vlada vztrajala pri izjemi za napotene javne uslužbence, bomo temu v vseh fazah zakonodajnega postopka ostro nasprotovali, odločitev izpodbijali z vetom v Državnem svetu RS, poleg tega pa vložili ustavno presojo,«  je bil jasen Gorenšček. 

Po včerajšnji objavi novice v medijih, da naj bi za javne uslužbence, napotene na delo v tujino, veljal enoletni zamik glede njihovega obračunavanja plač v skladu z veljavnim zakonom o izvajanja čezmejnih storitev, je v gospodarstvu završalo.

Ravno včeraj, 2. oktobra, je namreč pet delodajalskih organizacij ministru za delo Luki Mescu poslalo skupen dopis, v katerem so predlagali pripravo spremembe Zakona o čezmejnem izvajanju storitev na način, da se podaljša prehodno obdobje še za 1 leto in se s tem prepreči nastanek negativnih učinkov na slovensko gospodarstvo.

Rešitev, ki jo naj bi uvedel zakon o izvrševanju proračunov za napotene javne uslužbence, predstavlja nepojmljivo razslojevanje in deljenje ljudi na napotene delavce, gradbince, serviserje, monterje in napotene javne uslužbence, je še povedal Gorenšček ter ponovno poudaril, da »smo delodajalci že od decembra lani, ko je bil sprejet Zakon o čezmejnem opravljanju storitev, opozarjali vlado na problem dodatne obremenitve plač napotenim delavcem iz gospodarstva, vendar se politika ni zganila, dokler niso ugotovili, da imajo enak problem tudi javni uslužbenci

Če bo podaljšanje prehodnega obdobja veljalo za vse napotene posameznike, bomo to pozdravili, je še dodal Gorenšček.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.