Mediji

Arhiv: Popravilo blaga je bolj trajnostna rešitev, ki pa bo za manjša podjetja izziv

GZS sicer podpira predlog direktive Evropskega parlamenta in Sveta o popravilu blaga, kar lahko prispeva k trajnostnemu razvoju in bolj učinkoviti uporabi naravnih virov, vendar opozarja, da bodo predvsem manjša podjetja imela težave pri spoštovanju te direktive. 

Tako je zapisala Gospodarska zbornica Slovenije v pisnem stališču, ki ga je posredovala ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport. Spremembe, ki jih prinaša predlog direktive, bodo za številne panoge predstavljale izzive, zlasti za mala in srednje velika podjetja (MSP). Zato GZS predlaga uvedbo spodbud, kot so vavčerji za potrošnike in znižane davčne stopnje za obnovljene izdelke, da bi spodbudili popravila in povečali konkurenčnost evropskih proizvodov.

Pravica do popravila blaga postaja vedno pomembnejša, saj poudarja trajnostne vzorce proizvodnje in potrošnje. Ob tem pa je GZS opozorila, da v mnogih primerih popravilo ni nujno najbolj trajnostna rešitev in je nakup novega izdelka včasih okolju prijaznejši, saj novi izdelki lahko porabijo manj energije in virov kot starejši. Zato je pozvala k celostnemu pristopu in sprejemanju zakonodajnih rešitev, ki bodo upoštevali tudi te vidike.

Predlog direktive prinaša tudi dodatne izzive in bremena za proizvajalce, saj bodo morali zagotoviti "ekodizajn" izdelkov, kar bo zahtevalo dodatne prilagoditve proizvodnih procesov in povečane stroške. Zato GZS poudarja potrebo po uravnoteženju obremenitev med proizvajalci in trgovci. Spremembe pa ne bodo občutili samo proizvajalci, ampak tudi uvozniki določenih blagovnih skupin ter prodajalci, kadar skladno z zakonodajo prevzemajo obveznosti proizvajalcev (trgovska blagovna znamka).

GZS podpira pristop "od spodaj navzgor", ki spodbuja podjetja k trajnostnemu razvoju in oblikovanju varnega poslovnega okolja. Pred sprejetjem končne verzije predloga direktive pa poziva k celoviti oceni učinkov implementacije ter upoštevanju razlik med različnimi vrstami izdelkov.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.