Mediji

Arhiv: Delodajalske organizacije ne nasprotujemo prenosu EU direktiv v Zakon o delovnih razmerjih

Delodajalske organizacije ne nasprotujemo prenosu dveh EU direktiv v Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1), ne moremo pa pristati na ostale predlagane spremembe, ki niso bile usklajene med vsemi socialnimi partnerji, so med drugim zapisali predstavniki petih delodajalskih organizacij - Gospodarske zbornice Slovenije, Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Trgovinske zbornice Slovenije, Združenja delodajalcev Slovenije in Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije - v pismu, naslovljenem na predsednika vlade. 

Podpisniki pisma izpostavljajo, da predlog novele zakona ni uravnotežen, saj ne upošteva nobenega predloga sprememb s strani delodajalcev. Pomembno je izpostaviti, da so postopek pogajanj zaznamovale številne kršitve 'Pravil delovanja Ekonomsko-socialnega sveta', kar je bil tudi eden od razlogov, da so delodajalska združenja iz Ekonomsko-socialnega sveta izstopila. Delodajalci so spomnili, da pogajanja glede sprememb ZDR niso bila zaključena, zato je predlogu zakona nasprotoval tudi največji delodajalec, Ministrstvo za javno upravo.

Delodajalske organizacije tudi ne morejo pristati na izsiljevanje, češ da bo morala država plačati visoko kazen Evropski komisiji, v kolikor ne bo novela zakona pravočasno sprejeta, in sicer do 15. novembra letos. Zato predlagajo, da naj v izogib kazni pripravljavci sprememb zakona iz tega odstranijo določila, ki niso bila usklajena z vsemi socialnimi partnerji in naj bo v parlamentarno proceduro predložena novela samo s spremembami, vezanimi na prenos dveh EU direktiv. 

V kolikor bo Vlada RS v parlamentarno proceduro uvrstila tak predlog novele zakona, kot je sedaj pripravljen, bo to velik madež za slovensko demokracijo in slovenski socialni dialog, kar bo morala Vlada pojasniti tudi Evropski komisiji, ki je z zapleti in kršitvami že seznanjena.  

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.