Mediji

Arhiv: 30 let inženiringa na GZS

Ljubljana, 23. januar 2024 - Združenje za inženiring in Združenje za svetovalni inženiring letos praznujeta 30 let delovanja na Gospodarski zbornici Slovenije ter 30-letnico vstopa svetovalnega združenja v evropsko združenje FIDIC.

»Ponosni smo, da širimo poslanstvo FIDIC pogodb, ki zagotavljajo pravično obravnavo vseh udeležencev v investicijskem procesu. Prav tako se z velikim zanosom oziramo na zgrajene objekte, ki vsi po vrsti nosijo naš pečat. Pa naj bodo to hidroelektrarne, avtoceste, čistilne naprave, stolpnice ali industrijski objekti. Vse navedene objekte smo bodisi umeščali v prostor, projektirali, nadzirali, gradili ali upravljali,« je dejal mag. Slovenko Henigman, direktor GZS – Združenje za inženiring. V prihodnosti vidi velike izzive vlaganj v vodno, energetsko in prometno infrastrukturo ter izrazito potrebo po novih stanovanjih, industrijskih in javnih objektih. »Reševanje kompleksnih problemov je vsakdan svetovalnega in izvedbenega inženiringa. Ker gre za zelo zapletena razmerja, upam, da bomo v reševanje teh izzivov poleg obstoječih znanj in izkušenj lahko vključili nove razvojne tehnologije in t. im. umetno inteligenco izkoristili za napredek,« je dodal.

 Predsednik GZS Tibor Šimonka je ob tem izpostavil različni vlogi izvedbenega in svetovalnega inženiringa, zaradi česar v okviru GZS delujeta tudi dve ločeni združenji. »Ključno pa je presečišče njunega delovanja – to je vpliv na razvoj investicij v Sloveniji. Inženiringi v veliki meri kreirate razvoj investicij  na področju infrastrukture, industrije, energetike, zelenega prehoda. V vseh fazah investicijskega procesa povezujete investitorje, izvajalce, raziskovalne inštitucije, konzultante, dobavitelje opreme,« je dejal. Žal BDP izvedbenih in svetovalnih inženiringov ni primerljiv z razvitejšimi državami, saj dosega v povprečju le 59 tisoč evrov, zato, kot je dodal, so tako »izzivi inženiringa predvsem v višji dodani vrednosti, pa seveda v poglobljenemu znanju, kadrih in promociji tehničnih poklicev. Teh imamo odločno premalo.«

 Inženiringi so na eni strani nosilci povezovalnih procesov v gospodarstvu, ki vključuje prenos znanja iz raziskovalnih institucij v konkretne projekte, na drugi strani pa so kot zastopniki naročnikov bodisi nadzorniki pri realizaciji projektov ali projektanti pri načrtovanju projektov. »Inženiringi so tudi pomemben del mednarodnega sodelovanja z FIDIC in EFCA, ki na svetovnem in evropskem nivoju povezujeta svetovalne inženiringe,« je pojasnila generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal. V okviru Strateškega sveta GZS za investicije in gradbeništvo ter Strateškega sveta za energetski prehod inženiringi pomembno prispevajo k pripravi vladnih dokumentov, kot so gradbena zakonodaja, okoljska zakonodaja, strategije za gospodarske dejavnosti in NEPN. S svojimi bogatimi izkušnjami pa dopolnjujejo tudi izobraževalne procese, kar nenazadnje dokazuje projekt Akademije gradbenih investicij. V svojem 6-letnem delovanju je izobraževanje v njenem sklopu uspešno zaključilo 200 strokovnjakov. »Danes, ko je pomanjkanje ustrezno usposobljenih kadrov, ima doprinos te akademije izjemno prepoznano vrednost,« je dodala Nahtigal.

Udeležence slovesnega dogodka je nagovoril tudi minister za naravne vire in prostor Jože Novak.

 Mag. Vekoslav Korošec je predstavil zgodovino inženiringa v Sloveniji in njegovo vlogo pri zelenem prehodu, vključno s pametnimi mesti in skupnostmi, mag. Slovenko Henigman pa Akademijo gradbenih investicij.

 Podeljena pa so bila tudi priznanja ob 30-letnici inženiringa.

 

 

Fotogalerija

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.