Mediji

Arhiv: Gospodarstvo poziva pristojne za nemoteno izdajanje potrdil o bolniški odsotnosti v času zdravniške stavke

Reprezentativne delodajalske organizacije (GZS, TZS, OZS, ZDS, ZDOPS), ki smo tudi socialni partner v sklopu kolektivnih delovnih razmerij, in deležnik pri obravnavi predlogov zakonov, razumemo in spoštujemo izvajanje stavkovnih aktivnosti v sklopu zagovarjanja izraženih interesov zaposlenih in članov sindikata FIDES - Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije.

 

Ob tem pa opozarjamo na stisko in ogroženost zaposlenih, ki v situaciji stavkovne okrnjenosti izvajanja zdravstvenih storitev ne morejo prejeti t. i. bolniškega lista oziroma potrdila o upravičeni zadržanosti od dela. S tem lahko preidejo v položaj neupravičene odsotnosti z dela, ki predstavlja po določbi 110. člena Zakona o delovnih razmerjih razlog za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi.

 

Izdaja potrdil o upravičeni zadržanosti od dela je po določbi 229. člena Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja izključno v pristojnosti izvajalcev zdravstvenih storitev.

 

V izogib posledicam, za katere delavci ne morejo prevzeti nikakršne proaktivne vloge, smo zato na ministrstvo za zdravje naslovili pobudo, da izda obvezujoče navodilo osebnim in imenovanim zdravnikom, da brez zadržkov iz naslova izvajanja stavke in stavkovnih zahtev zagotavljajo nemoteno izdajanje potrdil.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.