Mediji

Arhiv: Obisk visoke delegacije s Kitajske na GZS je poudaril pomembnost vzajemnega gospodarskega sodelovanja med državama

Slovensko-kitajski poslovni svet (SKPS) je včeraj na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) sprejel visoko delegacijo s Kitajske, ki jo je vodil Wang Yong, podpredsednik Nacionalnega odbora Politične posvetovalne konference Ljudske Republike Kitajske. Delegacijo je v Sloveniji gostil predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Marko Lotrič, v sklopu delegacije pa so Slovenijo obiskali tudi nekateri visoki predstavniki kitajskih institucij in podjetij, med drugim Miao Wei, nekdanji minister za industrijo in informacijsko tehnologijo, Wang Bingnan, nekdanji viceminister za trgovino, Liu Aili, predsedujoči Kitajski pošti, in Sun Yongcai, predsedujoči korporacije Kitajskih železnic. 

Delegacijo so na GZS sprejeli mag. Marjana Majerič, izvršna direktorica GZS za strateški razvoj in internacionalizacijo, Marko Lotrič, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije, ter mag. Žiga Vavpotič, predsednik Slovensko-kitajskega poslovnega sveta. V svojih govorih so poudarili, da je bila Kitajska vedno pomembna trgovinska partnerica Slovenije, vendar pa obstaja še veliko neizkoriščenega potenciala pri spodbujanja izvoza iz Slovenije na Kitajsko. Mag. Marjana Majerič je kot področja priložnosti izpostavila izvoz visokokakovostnih potrošniških dobrin, naprednih tehnologij in zelenih rešitev, ki jih je SKPS kot prioritetna identificiral že na srečanju v okviru zasedanja skupne slovensko-kitajske komisije za gospodarsko sodelovanje oktobra 2023. Predsednik Državnega sveta Marko Lotrič je poudaril tudi strateško lego Slovenije, ki ji omogoča dobro pozicijo v mednarodni trgovini, predvsem pa je izpostavil, da je Slovenija lahko zelo dobra partnerica za Kitajsko tudi na področju tehnologije in inovacij. Mag. Žiga Vavpotič je izpostavil, da bo leto 2024 še posebej pomembno za odnose med Slovenijo in Kitajsko, saj bo predvidoma aprila v organizaciji SKPS na Kitajsko potovala pomembna delegacija slovenskih podjetij ob načrtovanem obisku ministrice za zunanje in evropske zadeve na Kitajskem.

Udeležence sprejema je nagovoril tudi Wang Yong, podpredsednik Nacionalnega odbora Politične posvetovalne konference Ljudske Republike Kitajske, ki je izpostavil zavezanost Kitajske za ohranjanje prijateljskih odnosov s Slovenijo kot tudi pri spodbujanju poglobljenih trgovinskih odnosov med Slovenijo in Kitajsko.

Sprejema so se udeležila tudi nekatera slovenska podjetja, ki že več let pišejo uspešne zgodbe na Kitajskem, ali pa na ta trg šele vstopajo. Na sprejemu so se predstavila podjetja Cosylab, Dewesoft, Domel, Hidria, Instrumentation Technologies, Medex in PeK Automotive, izpostavila pa so predvsem primere dobre prakse delovanja na kitajskem trgu ter pričakovanja in cilje za prihodnost. Predstavniki podjetij so poudarili, da Kitajska predstavlja ogromen trg priložnosti in potenciala, kar je ključno za nadaljnjo rast in razvoj njihovega poslovanja na Kitajskem. Poleg tega so izrazili svoje zadovoljstvo nad obstoječim sodelovanjem, željo po nadaljnji širitvi poslovnih priložnosti ter poudarili pomen krepitve partnerstev z lokalnimi podjetji in institucijami.

Ob robu sprejema delegacije sta se srečala tudi generalni direktor Pošte Slovenije Marko Cegnar in predsedujoči Kitajski pošti Liu Aili. Na skupnem srečanju sta potrdila, da je interes obeh strani, da se ponovno vzpostavi bilateralno sodelovanje med obema poštama, s tem pa še dodatno utrdi sodelovanje med obema državama.

Obiski delegacij, kot je bil tokratni na GZS, so priča temu, da lahko le z medsebojnimi srečanji vzdržujemo prijateljske odnose ter nadgrajujemo tudi poslovno sodelovanje med državami.

 

Kontakt: Tinkara Godec, generalna sekretarka Slovensko-kitajskega poslovnega sveta

tinkara.godec@gzs.si

Fotogalerija

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.