Mediji

Arhiv: Predsednik GZS Tibor Šimonka: Poenotenje politike za JEK2 je prava odločitev

»Na Gospodarski zbornici Slovenije smo izredno zadovoljni, da nam je politika končno prisluhnila in potrdila, da je jedrska energija nepogrešljivo potrebna za prihodnjo zanesljivo energetsko oskrbo Slovenije. Gre za edini vir, ki lahko zagotovi dolgoročno nemoteno delovanje slovenske industrije. Posebej pozdravljam, da je predsednik vlade napovedal referendum še v tem letu. To je bila zahteva, ki jo je GZS postavila že na novembrskem Vrhu slovenskega gospodarstva, poudaril jo je tudi Strateški svet GZS za energetski prehod, bil pa je to tudi eden od zaključkov petkove javne razprave v organizaciji GZS in Državnega sveta,« je poudaril predsednik GZS Tibor Šimonka. GZS že od lanskega leta opozarja, da je referendum treba izvesti v najkrajšem možnem času.

Šimonka je ob tem ponovno izpostavil pomen energetske suverenosti ter poudaril, da je kljub spodbujanju razvoja obnovljivih virov energije nujno upoštevati prednosti, ki jih ima Slovenija na področju hidroenergije in jedrske energije.

Poenotenje politike glede izgradnje JEK2 je zato ocenil kot odgovorno in državotvorno odločitev, ki bo posledično prispevala k ohranjanju konkurenčnosti slovenske, zlasti energetsko intenzivne, industrije. Ta je sicer že danes po kriterijih trajnostnega poslovanja v svetovnem vrhu. Če pa želi izpeljati zeleni prehod, kot ga narekuje tudi evropska politika, potrebuje konkurenčne pogoje poslovanja, kamor sodi tudi zanesljiva in cenovno vzdržna dobava električne energije. Tu Šimonka vidi ključni pomen jedrske energije, seveda ob razvoju vseh razpoložljivih nizkoogljičnih virov energije.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.