Mediji

Arhiv: Z visokim egiptovskim obiskom na GZS o krepitvi gospodarskega sodelovanja

Ljubljana, 12. februar 2024 – Predstavniki GZS, gospodarskega in zunanjega ministrstva ter nekaterih najuspešnejših slovenskih izvoznikov v Egipt so se danes na Gospodarski zbornici Slovenije srečali z egiptovskim ministrom za zunanje zadeve Samehom Hassanom Shoukryjem ter veleposlanikom Egipta Nahlo Mohamedom Essamom Eldinom Elzawahryjem. Dogodek v organizaciji GZS in MGTŠ je bil namenjen nadaljnji krepitvi poslovnih odnosov in iskanju novih priložnosti sodelovanja med državama.

 

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je uvodoma dejal, da je vloga politike obeh držav oblikovanje prijaznega poslovnega okolja. Postavljeni temelji so po njegovi oceni zelo dobri, zato »je na nas, da izkoristimo priložnosti, ki so na razpolago.« Dotaknil se je tudi turizma, kjer je izrazil željo po njegovi dodatni krepitvi na obeh straneh.

 

Predsednik GZS Tibor Šimonka je ob tej priložnosti izpostavil priložnosti za krepitev dvostranskih trgovinskih odnosov med Slovenijo in Egiptom. Kot je dejal, je Slovenija »nišni igralec na številnih področjih, ki so za Egipt zanimiva, vključno z elektro in energetskim sektorjem, zelenim prehodom, obnovljivimi viri energije, informacijsko-komunikacijsko tehnologijo in upravljanjem vodnih virov.« Dodal je, da lahko slovenska podjetja »pomagajo Egiptu pri uresničevanju zaveze, da do leta 2030 proizvede 42 % energije iz obnovljivih virov in poveča proizvodnjo kmetijstva za 30 %.« Dotaknil se je tudi krepitve poslovnih vezi na področju prometa in logistike, ob tem pa izpostavil vlogo in pomen Luke Koper.

 

Egiptovski minister za zunanje zadeve Sameh Hassan Shoukry je izrazil zadovoljstvo nad obiskom, usmerjenim v nadaljnjo izgradnjo in krepitev sodelovanja med državama tako na politični kot gospodarski ravni. Priložnosti za sodelovanje vidi na področju energetike, infrastrukture, povezljivosti, IKT, pametnih mest, kamor so v zadnjih letih veliko investirali, kjer pa so še vedno zainteresirani za tuje vlagatelje. Zavzel se je za oblikovanje skupnega poslovnega sveta ter ohranitev odlične komunikacije na politični ravni, kar naj bi dodatno spodbudilo zanimanje za sodelovanje tudi z egiptovskimi podjetji. Omenil je območje Suezovega kanala s prostotrgovinsko cono.

 

Dobre izkušnje in izzive v poslovanju z Egiptom so predstavnikom egiptovske vlade prikazali član upravnega odbora Luke Koper Gregor Belič, generalni direktor in lastnik Duol inženiring Dušan Olaj, glavni izvršni direktor Iskraemeco Luis Goncalves ter direktor podjetja Metalna Power Igor Kupčič. Gre za podjetja, ki že vrsto let uspešno nastopajo na egiptovskem trgu.

 

Tako je po Olajevih besedah Duol z različnimi produkti na egiptovskem trgu prisoten že 10 let. Posebej je izpostavil, da so ravno danes rastlinjak, ki so ga razvili v okviru Unido projekta skupaj z lokalnimi partnerji. Kupčič je spregovoril o rekonstrukciji hidroelektrarne Assuan II, za kar so izdelali koncept. Kot je dejal Goncalves, sodi Iskraemeco med slovenska podjetja, ki so v preteklih 15 letih uspela zgraditi tesne odnose med Slovenijo in Egiptom oz. Egiptom in Evropo. Egipt je po njegovih besedah veliko tržišče, hkrati pa bogato na virih, ki jih je mogoče uporabiti v vzajemno korist. Poudaril je, da ima Egipt visoko usposobljene inženirje, ki jih velja vpeti v posle. Belič pa je izrazil željo po krepitvi sodelovanja Luke Koper, ki sicer že 40 let sodeluje z Egiptom, predvsem na segmentih hitro pokvarljive robe in kontejnerjev.

 

Predstavniki podjetij so predlagali tudi uvedbo neposredne letalske povezave med Ljubljano in Kairom, ki bi olajšala in pospešila poslovne stike med državama.

Fotogalerija

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.