Mediji

Arhiv: Tri poti do zelenega prehoda industrije: novi procesi in tehnologije, krožno gospodarstvo in zajem ogljika

»Če se bodo cene energentov še naprej umirjale, potem lahko v prihodnjih mesecih pričakujemo večji odboj industrijske proizvodnje v Sloveniji v primerjavi s povprečjem EU,« je na današnji seji Strateškega sveta GZS za energetski prehod nakazal glavni ekonomist GZS Bojan Ivanc. Čeprav se je industrijska proizvodnja v predelovalnih dejavnostih med septembrom in novembrom lani v Sloveniji povečala, je bila v prvih enajstih mesecih lanskega leta še vedno za 4,5 % nižja kot v primerljivem obdobju predpreteklega leta. Padec pa je bil še vedno dvakrat višji kot v EU-27 (-2,3 %), kar Ivanc povezuje z visokimi cenami električne energije v lanskem letu, saj je bila Slovenija na 9. mestu v EU po ceni električne energije za negospodinjske odjemalce. V 10-letnem obdobju se je cena električne energije v Sloveniji povečala kar za 190 %, precej več kot v EU-27.

Arhiv: Slovenskim podjetjem predstavili možnosti vključevanja v jedrske dobavne verige

GZS Posavska gospodarska zbornica je v Informacijskem središču GEN v Vrbini pripravila uspešno predstavitev možnosti vključevanja slovenskih podjetij v mednarodne dobavne verige za izgradnjo in vzdrževanje jedrskih elektrarn v Evropi. Jedrske elektrarne so temelj zanesljive in zadostne oskrbe z električno energijo ter omogočajo dosego želenih ciljev zelenega prehoda in trajnostnega energetskega sistema. Evropske države v naslednjih dveh desetletjih načrtujejo izgradnjo več kot 10 novih jedrskih elektrarn, med katerimi je tudi načrtovana izgradnja drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem.

Arhiv: Razprava o davčni reformi je hkrati razprava o konkurenčnem in predvidljivem poslovnem okolju

Ljubljana, 10. januar 2024 – »Dvakratna sprememba zakona o dohodnini v istem letu zagotovo ni primer stabilnega in predvidljivega poslovnega okolja, ki mu je vlada v lanskem letu dodala še nove obremenitve,« je uvodoma, v imenu organizatorjev javnega posveta o davčni reformi, 15 gospodarskih in kmetijskih združenj in organizacij, ki sestavljajo Gospodarski krog, dejala generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal in dodala, da vlada z nobenim ukrepom, razen v primeru blaženja energetske krize, ni zmanjšala bremen gospodarstva. Davčni sistem mora biti pregleden, enostaven, razumljiv in predvidljiv za ljudi in poslovne subjekte.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.