Mediji

Arhiv: Izpod peresa glavnega ekonomista GZS od 9. do 13. decembra 2019

Arhiv: Izpod peresa glavnega ekonomista GZS od 9. do 13. decembra 2019

Trgovinske vojne v novi preobleki V svetu je ocena poznavalcev, da se bodo trgovinske vojne preselile iz carin na druge ukrepe, ki bodo ovirale pošteno tržno igro med večjimi svetovnimi multinacionalkami. Tako kot je Francija napovedala uvedbo digitalnega davka, s katero bo obremenila predvsem ameriška podjetja, je ameriški predsednik v svarilo omenil uvedbo carin na francoske luksuzne izdelke kot tudi umik ameriškega sodelovanja v delovni skupini OECD, ki si prizadeva za poenotenje obdavčitve velikih multinacionalk, še posebej na področju nove ekonomije. Na ravni OECD predlog po zadnjih ocenah vključuje mehanizem za delitev globalnih dobičkov po ključu, ki ga predstavljajo kupci. Do sedaj veljavni principi za proizvodne družbe za storitvene niso povsem primerni. Drug princip, ki ga zagovarjajo ZDA, je uvedba minimalne obdavčitve družb, da bi ti prenehali s prenosom patentov in registriranih blagovnih znamk v davčno prijazna okolja. OECD pri tem navaja, da je že več kot 30 držav uvedlo digitalni davek, odsotnost mednarodnega dogovora pa bi lahko povečal verjetnost trgovinskih in celo davčnih vojn. Napetost med ZDA in EU-28 je visoka tudi na področju prenove svetovne trgovinske ureditve. WTO (svetovna trgovinska organizacija) zaradi odsotnosti potrditve novih sodnikov s strani ZDA ne bo mogla več zagotavljati delovanja pritožbenega sodišča, kar pomeni blokado okoli 45 primerov mednarodnih trgovinskih sporov. Tako se EU pripravlja na bilateralno arbitražo, kar pa sta do sedaj potrdili le Norveška in Kanada. Stanje, kakršno je, ZDA omogoča več proste roke pri oblikovanju lastnih predlogov o spremembah trgovinskih dogovorov s Kitajsko.

Arhiv: Priprave na uveljavitev zakona o minimalni plači - GZS poziva k oblikovanju zakonitih rešitev na ravni dejavnosti

Strateški svet GZS za kolektivno dogovarjanje kot posvetovalni organ UO GZS za bipartitni socialni dialog je 19. septembra 2019 oblikoval nabor aktivnosti v povezavi z ublažitvijo učinkov uveljavitve Zakona o minimalni plači po 1. 1. 2020.

Arhiv: Najboljša poslovna knjiga 2019

Velesili umetne inteligence: Kitajska, Silicijeva dolina in novi svetovni red je najboljša poslovna knjiga 2019 po izboru Združenja Manager in Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev pri GZS. Izšla je pri založbi Umco.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.