Novice


Arhiv: Javni razpis za vzpostavitev ali nadgradnjo elektronskega poslovanja v MSP v obdobju 2019-2022 »E-POSLOVANJE 2019-2022«

Namen javnega razpisa je preko sofinanciranja upravičenih stroškov vzpostavitve ali nadgradnje elektronskega poslovanja podpreti MSP, ki lahko s prevzemom elektronskega načina poslovanja lažje vstopajo v globalne verige vrednosti in na nove trge, povečajo mednarodno konkurenčnost njihovega poslovanja, izboljšajo in pospešijo interakcijo s poslovnimi partnerji v tujini, učinkoviteje pošiljajo in zbirajo informacije ter izboljšajo odnose v celotni dobavni verigi. Podjetja lahko prejmejo do 30.000 EUR oz. do 70 % sofinanciranja upravičenih stroškov. Zadnji rok za prijavo je 1.10.2021.

Arhiv: SODELOVANJE BREZ ZAPLETOV - ZAŠČITA INTELEKTUALNE LASTNINE

Pri inoviranju, nadgradnji produktov, pridobivanju uporabniške izkušnje je ključno povezovanje. Tako prihaja do sodelovanja med podjetji in raziskovalci ali kreativci, ki skupaj odkrivajo nove priložnosti. A kot pride do dejanskih produktov ali storitev, ki se začnejo tržiti lahko to sodelovanje razpade, če predhodno odnosi niso bili urejeni. Pri tem je ključno področje intelektualne lastnine, potrebno se je zavedati katere pravice obstajajo in kako se le te urejajo. Vabimo vas na delavnico v okviru projekta Start Circles, kjer bo predstavljeno kako zaščititi intelektualno lastnino, zakaj je to pomembno za rast posla in kako pravzaprav zastaviti sodelovanje med deležniki. Podani bodo tudi primeri dobrih in slabih praks.

Arhiv: Sprejete spremembe Zakona o prevozih

Državni zbor je na izredni seji 1. 6. 2021 sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o prevozih v cestnem prometu. Zakon prinaša tudi spremembe na področju licenc za opravljanje prevozov potnikov in avtotaksi prevoze.

Arhiv: Brezplačna delavnica - Prodaja družinskega podjetja

Delavnica je namenjena vsem tistim, ki nimajo naslednikov ozirom dvomijo v motiviranost in sposobnost potomcev za učinkovito nadaljnje poslovanje.

Arhiv: Predlog Zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije COVID-19

Priloženo vam posredujemo predlog Zakona o interventni ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije Covid-19, ki ga je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo poslalo za obravnavo na izredni seji ESS. Predlog zakona je bil poslan tudi v medresorsko obravnavo. S strani MGRT je bilo poudarjeno da predlog zakona ni novi PKP9, vendar poseben zakon, ki vsebuje ožji nabor ukrepov, namenjenih v prvi vrsti turizmu, z nekaj dopolnitvami/podaljšanji ukrepov za gospodarstvo. V koliko bi želeli izpostaviti še kakšne dodatne predloge za spremembe oz. dopolnitve zakona, vas prosimo, da svoje pripombe pošljete do petka, 4.6.2021 do 12.ure na naslov: pravnasluzba@gzs.si.

Arhiv: Podelitev 53. Nagrad GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke

Gospodarska zbornica Slovenije v letošnjem letu praznuje 170 let svojega delovanja. Slovesnost ob 170-letnici s podelitvijo 53. Nagrad GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke bo v torek, 6. julija, ob 19. uri, v Poletnem gledališču Studenec, Studenec pri Krtini 18, Dob.

Arhiv: Dobički v IKT dejavnostih višji, največja izguba v energetiki

Nekoliko bolj poglobljen vpogled v podatke o poslovanju gospodarskih družb v letu 2020 razkriva, da so se čisti prihodki od prodaje v 2020 znižali za 6,8 % (-6,9 mrd EUR), od tega za 3,7 mrd EUR na domačem trgu (-6,5 %) in za 3,1 mrd EUR na tujem trgu (-7,3 %).

Arhiv: 3 vprašanja, ki si jih velja zastaviti, če se želite učiti hitreje in obdržati več znanja

Marsikdo od nas si ob strokovnem branju dela zaznamke ali zapiše kakšno opombo, a se k tistemu le redko vrača ali se sklicuje nanje. A kot pravi Jim Kwik, avtor uspešnice Limitless: Upgrade Your Brain, Learn Anything Faster, and Unlock Your Exceptional Life, znanje - tako kot izkušnje - pomeni moč in je koristno le takrat, ko ga dejansko uporabljamo. Zato je dobro, da iščemo nove informacije ter da posodabljamo svoja prepričanja in predvidevanja (gospodarska, tehnološka,…) in smo si pripravljeni premisliti, ko odkrijemo nova dejstva ali nove informacije.

Arhiv: Anketa: Pogled gospodarstva na napovedane davčne spremembe od 2022 naprej

Vabimo vas, da sodelujete pri anonimni anketi, s katero želimo preveriti odnos gospodarstva do nedavno predlaganih davčnih sprememb, ki so v zakonodajnem postopku in zadevajo spremembe pri obdavčitvi dohodnine, najemnin, DDPO, kapitalskih dobičkov in DDV. Z vašim sodelovanjem bomo pridobili kakovostno informacijo o naših aktualnih in bodočih usmeritvah.

Arhiv: 2. spletni strokovni dogodek »Komu bodo namenjene milijarde EU sredstev?«

Na 2. spletnem dogodku Tiko pro, kjer je partner tudi Gospodarska zbornica Slovenije, bodo predstavniki državnih institucij (SVRK, MGRT, MOP, MzI) predstavili, kaj in koliko prinaša načrt za okrevanje in odpornost ter kje bodo sredstva večletnega finančnega načrta v letih 2021–2027. Predstavniki podjetij pa bodo prikazali primere dobre prakse črpanja EU sredstev. Dogodek je brezplačen, moderirala in povezovala ga bo direktorica in lastnica podjetja Tiko Pro d.o.o. Kristina Kočet Hudrap.

Arhivi