Novice


Arhiv: Digitalizacija MSP kot pospešek za oživitev gospodarstva – kaj še moramo storiti?

Na dogodku, ki bo potekal v obliki digitalnega sestanka preko aplikacije Zoom, bomo preučili možnosti za »digitalni pospešek« malih in srednjih podjetij v Sloveniji. Na začetku bomo predstavili študijo "European SMEs - Transformation, Innovation and Resilience in the COVID-19 Pandemic", sledila pa bo okrogla miza, kjer bodo strokovnjaki osvetlili ključne vidike digitalizacije podjetij, potrebne ukrepe ter storitve poslovnega okolja, ki so pomembne za MSP.

Arhiv: Podnebni sklad: GZS kritična do razporeditve porabe sredstev

Na GZS pozdravljamo program porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe, ki uvaja nove ukrepe za podjetja. Hkrati pa izražamo veliko zaskrbljenost nad slabim gospodarjenjem s sredstvi podnebnega sklada, saj ostajajo do sedaj zbrana sredstva iz leta v leto neporabljena. Ob tem opozarjamo, da Slovenija zamuja s pripravo podpornih podlag za izplačila sredstev iz sklada. Predlagamo tako enotno platformo, ki bo zajemala vse objavljene razpise, ki se črpajo iz sklada, kot takojšnjo pripravo razpisov za koriščenje teh sredstev.

Arhiv: B2B srečanja s katarskimi proizvajalci

Vljudno vabljeni na virtualna B2B srečanja s katarskimi podjetji, ki bodo v organizaciji Enterprise Europe Network – Qatar Development Bank, Tasdeer potekala potekala med 13. in 15. julijem 2021.

Arhiv: Seminar: Napotitev delavcev v Italijo

Področje napotitve delavcev med državami članicami EU je vezano na mednarodne in nacionalne pravne podlage, ki urejajo osnovne pravice in dolžnosti vpletenih strani. Delovno pravo tradicionalno sicer sodi v okvir avtonomnega urejanja posameznih držav članic, vendar se nivo varstva pravic delavcev med posameznimi državami članicami razlikuje. Omejitveni ukrepi povezani s Covidom se postopoma odpravljajo in naša podjetja se ponovno odločajo za opravljanje storitev tudi na sosednjem italijanskem trgu, kjer pa še vedno veljajo določena pravila in obveznosti v skladu z lokalno zakonodajo. Z željo, da predstavimo trenutno situacijo in posredujemo vse potrebne informacije v zvezi z napotitvami in opravljanjem storitev v Italiji, vas vabimo na hibridni poslovni seminar, ki bo potekal v sodelovanju Gospodarske zbornice Slovenije, Slovenskega deželnega gospodarske druženja iz Trsta ter Javne agencije SPIRIT Slovenija. Prijave bodo odprte v kratkem!

Arhiv: Izvozna svetovanja v vašem podjetju

Svetovalci Centra za mednarodno poslovanje na GZS (CEMP) nadaljujejo z obiski podjetij na terenu!

Arhiv: Reprezentativne delodajalske organizacije posredovale predloge amandmajev na predlog interventnega zakona za pomoč gospodarstvu in turizmu

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), Obrtno podjetniška zbornica Slovenije (OZS), Trgovinska zbornica Slovenije (TZS), Združenje delodajalcev Slovenije (ZDS) ter Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS) so v Državni zbor RS vložili skupne predloge amandmajev k Predlogu Zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije COVID-19, ki predstavljajo dopolnitve predloga zakona, nujne za okrevanje in nadaljnjo oživitev slovenskega gospodarstva.

Arhiv: 4 namigi za gradnjo odgovornosti na delovnem mestu današnjega dne

Odgovornost zaposlenih pomeni spoštovanje rokov, doseganje ciljev in siceršnje dobro opravljanje dela. Odgovorni zaposleni delo opravljajo v skladu s cilji tima, proaktivno iščejo pomoč, kadar jo potrebujejo, in prevzamejo odgovornost, kadar naredijo napako. Te razumejo kot del procesa učenja in priložnost za rast. Na portalu officevibe.com smo našli 4 namige, kako uspešno graditi odgovornost na delovnem mestu današnjega dne.

Arhiv: Podjetja podprla predloge v paketu davčnih sprememb 2022-2025

Podjetja so podprla predloge davčnih sprememb in so jim v povprečju naklonjena, saj naj bi to prispevalo k njihovi rasti poslovanja in novemu zaposlovanju. Višino socialno-razvojne kapice vidijo med 4.000 in 5.000 EUR kot najustreznejšo, pri čemer naj bi njena uvedba prinesla novih 6.100 visoko-plačanih delovnih mest. To je pokazala anketa, ki jo je GZS izvedla med 140 podjetji.

Arhiv: GZS posredovala pripombe na predlog Zakona o varstvu potrošnikov

GZS ocenjuje, da predlog Zakona o varstvu potrošnikov (ZVPot-1) sledi načelu večje preglednosti in enotnega urejanja tematike varstva potrošnikov in nepoštenih poslovnih praks v enem zakonu, kar bo podjetjem omogočilo lažjo uporabo predpisa v praksi. Med drugim pa GZS predlaga daljši rok za začetek izvajanja zakona, upoštevanje področne zakonodaje, ki že ureja varstvo potrošnikov, natančnejšo opredelitev nekaterih izrazov ter ohranitev 45-dnevnega roka za popravilo izdelka v primeru obvezne garancije na blagu.

Arhiv: EU Business Talks: Belgija, 6. julij 2021

Slovenija predseduje Svetu Evropske unije v drugi polovici leta. GZS bo v tem času organizirala pogovore s poslovneži iz vseh 27 držav članic, vsak teden iz ene države članice. Gost poslovnega klepeta bo Fred Dekens, generalni direktor TheBabyCries.be iz Antwerpna v Belgiji.

Arhivi