Novice


Arhiv: Povabilo k so-organizaciji študijskih potovanj v sklopu SIW ON TOUR 2021

Slovenska turistična borza (Slovenian Incoming Workshop – SIW), ki jo organizira Slovenska turistična organizacija, je najpomembnejši poslovni dogodek, ki postavlja trende v slovenskem turističnem okolju in kjer se srečajo tuji organizatorji potovanj (tuji TO/TA) in slovenska turistična ponudba. SIW predstavlja neprecenljivo priložnost za poglobitev že obstoječih partnerstev in za vzpostavljanje novih kontaktov. V letu 2021 bo SIW potekal v terminu od 13. do 14. septembra v nekoliko drugačni preobleki, kot smo jo bili vajeni do sedaj.

Arhiv: Slovensko gospodarstvo v 1. četrtletju po rasti presenetilo

Bruto domači proizvod v Sloveniji se je v 1. četrtletju 2021 na letni ravni realno povečal za 1,6 % (prilagojeno za sezono in koledar za 2,3 %), kar je primerjalno gledano najvišja rast med članicami EU, ki so podatke že objavile na portalu Eurostata.

Arhiv: 4 namigi, kako biti manj strogi do sebe

Biti strog do sebe je neučinkovito, vendar je to vzorec, ki ga je težko preseči. Na portalu Harvard Business Review (https://hbr.org) smo našli štiri namige, kako lahko sprejmete bolj uravnotežen in čustveno bolj umirjen pristop do sebe.

Arhiv: Izšla posebna številka GG ob 170-letnici

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) letos praznuje 170 let svojega obstoja. Vseh teh 17 preteklih desetletij lahko opišemo s pridevniki, kot so dinamično, zavzeto, vizionarsko. Dinamiko vam v posebni izdaji revije Glas gospodarstva 170 let GZS prinašamo v prispevkih o ključnih mejnikih v zbornični zgodovini in razvoju, o pomenu zbornic v mednarodnem okolju ter s pregledom ključnih dogodkov, ki jih za vas, spoštovani člani, pripravlja GZS. Zavzetost boste razbrali iz pogovorov z nagrajenci GZS, v socialnem dialogu ter tudi v povezavi z izobraževanjem in usposabljanjem. Vizijo pa lahko začutite v člankih o strateških razvojno-inovacijskih partnerstvih, o krožnem gospodarstvu, o inovacijah (bistvo inoviranja so ljudje!) ter v razmišljanju novega predsednika GZS Tiborja Šimonke. GZS vidi kot najmočnejšega partnerja državi.

Arhiv: Slovesnost ob 170-letnici s podelitvijo 53. Nagrad GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke

Rdeča nit letošnjega slavnostnega dogodka bo »S tradicijo gradimo prihodnost«. Iz 170 let zgodovine želimo v prihodnost prenesti tradicijo - tisto, kar je bilo dobro, pozitivno, kot so znanje, izkušnje, strokovnost, … in to nadgraditi s tistim, brez česar si prihodnosti ne moremo predstavljati - nove vede, informatika, digitalizacija, širokopasovno omrežja, industrija 4.0 … Na slavnostni prireditvi bomo že 53-ič podelili Nagrade za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke.

Arhiv: Posvet Zavarovanje terjatev

GZS si v času epidemije COVID-19 vseskozi prizadeva za uvedbo in nadaljevanje ukrepov za zavarovanje in (po)zavarovanje kratkoročnih terjatev pred komercialnimi, nekomercialnimi in drugimi tveganji za EU in OECD kupce proizvodov in storitev slovenskih podjetij. S skupnimi močmi smo uspeli z vpeljavo produkta TOP UP, ki ga izvajajo komercialne zavarovalnice preko SID banke, z veljavnostjo do konca leta 2021. Slovenskim podjetjem omogoča dodatne kapacitete za odobravanje limitov za zavarovalno kritje, kar je v času povečane negotovosti pomembna podpora slovenskemu izvozu. Na posvetu GZS, ki bo potekal v torek 22.junija, bomo s komercialnimi zavarovalnicami, zavarovalnimi posredniki, SID banko, Združenjem bank Slovenije (ZBS) ter predstavniki gospodarstva iskali odgovore na vprašanja: Ste zavarovali terjatve? Ali so ukrepi zaradi COVID-19 vplivali na vaše kupce in dejavnost? Uporabljate TOP UP shemo? Kaj in kako, ko jo ne bo več? Kako si zagotoviti ustrezne limite za zavarovalno kritje po ukinitvi TOP UP produkta? Kako bo krčenje državnih / institucionalnih ukrepov in pomoči za blaženje posledic COVID-19 vplivalo na likvidnost in tveganja na trgu? Kaj ponujajo komercialne zavarovalnice in banke?

Arhiv: Predlogi GZS za spremembe in dopolnitve predloga zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu

GZS je na MGRT že posredovala pripombe na prejšnji ponedeljek objavljen predlog interventnega zakona, namenjenega predvsem pomoči najbolj prizadetim dejavnostim. Pri tem je izpostavila, da so bile tudi druge dejavnosti omejene v svojem delovanju, bodisi neposredno z začasnimi prepovedmi bodisi zaradi same narave dela.

Arhiv: Javni sklad malega gospodarstva Goriške objavil nove razpise za gospodarstvo in kmetijstvo

Javni sklad malega gospodarstva Goriške je objavil nove razpise za gospodarstvo in kmetijstvo. Istočasno izvaja tudi razpise, ki so bili objavljeni v letu 2020. Prijavni rok je 11. 6. Zaradi omejenosti sredstev prijaviteljem svetujemo, da jih pred prijavo kontaktirate za usmeritev.

Arhiv: Razpis GZS SPGZ za inovacije 2021 je zaprt. Prejeli smo rekordno število prijav!

Razpisi GZS za inovacije 2021 so zaprti. Na GZS SPGZ se lahko pohvalimo z rekordnim številom prijav! Na razpis je prispelo kar 35 prijav.

Arhiv: JAVNI RAZPIS »KREPITEV TRŽENJA BLAGOVNIH ZNAMK NA TUJIH TRGIH PREK SHOWROOMOV«

Namen javnega razpisa je podpreti podjetja, ki želijo krepiti trženje blagovnih znamk na tujih trgih in na ta način na trgu dosegati višjo dodano vrednost in konkurenčno prednost, tako pri pozicioniranju končnih produktov na tujem trgu, kakor tudi pri vključevanju v globalne verige vrednosti na različnih nivojih. Podjetja lahko prejmejo med 30.000 EUR in 100.000 EUR sofinanciranja upravičenih stroškov. Roka za prijavo sta 30.09.2021 in 30.09.2022.

Arhivi