Novice


Arhiv: Načrti, izzivi in uspehi na področju internacionalizacije - prijave do 28. februarja 2023 do zapolnitve mest

Slovensko poslovno javnost vljudno vabimo na dogodek Načrti, izzivi in uspehi na področju internacionalizacije, ki ga organizira Gospodarska zbornica Slovenije v sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT Slovenija ter Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport z namenom predstavitve načrtov, izzivov in uspehov slovenske internacionalizacije slovenskim izvozno usmerjenim podjetjem. Dogodek bo potekal v Planici, na prizorišču največjega športnega dogodka v zgodovini Slovenije, Nordijskega svetovnega prvenstva 2023 in sicer 2. marca 2023.

Arhiv: Vabilo na spletni seminar - Kaj prinaša Zakon o zaščiti prijaviteljev?

Obveščamo vas, da Ministrstvo za pravosodje in KPK organizirata brezplačni seminar glede novega Zakona o zaščiti prijaviteljev UL RS, št. 16/23), ki prinaša pomembne ukrepe za zaščito oseb, ki prijavijo kršitev v svojem delovnem okolju, določa pa tudi dodatne obveznosti za zavezance v javnem in zasebnem sektorju. Določen je namreč rok za vzpostavitev prijavnih poti do 23. 5. 2023 za zavezance v javnem sektorju in za zavezance v zasebnem sektorju z več kot 250 zaposlenimi, ter do 17. 12. 2023 za zavezance v zasebnem sektorju, ki imajo med 50 in 249 zaposlenih. Vzpostavitev poti za prijavo nepravilnosti znotraj organizacije obsega imenovanje zaupnika, opredelitev naslova za prejem prijave ter sprejem notranjega akta, v katerem bodo opisane posebnosti obravnave prijave, pri kateri ne sme priti do razkritja identitete prijavitelja. Seminar bo potekal dne 2. marca 2023 s pričetkom ob 10.00 uri do 12.00 ure. Udeležba podjetij na seminarju je brezplačna.

Arhiv: Pridobitev certifikata Družbeno odgovoren delodajalec: spletna predstavitev za zainteresirane prijavitelje

V sistemu certifikata Družbeno odgovoren delodajalec trenutno 160 aktivnih podjetij in organizacij skupaj uvaja skupaj več kot 4800 družbeno odgovornih ukrepov. Slovenska podjetja in organizacije se lahko v letošnjem letu vključijo v postopek pridobitve certifikata do vključno 31. decembra 2023, število mest pa ni omejeno. Za vsa zainteresirana podjetja bo 2. marca 2023 ob 13. uri organiziran brezplačni spletni seminar, kjer bo predstavljen certifikat in celoten postopek njegove pridobitve. Prijave preko PRIJAVNEGA OBRAZCA. Celotna razpisna dokumentacija je objavljena na spletni strani certifikata www.certifikatdod.si.

Arhiv: Poslovna uspešnost – nova sodba

Višje delovno in socialno sodišče je dne 10.1.2023 izdalo sodbo opr št. X Pdp 781/2022, v skladu s katero je odločilo, da kriterij efektivne prisotnosti na delovnem mestu pri izplačilu poslovne uspešnosti ni diskriminatoren. Delodajalci smo vseskozi poudarjali, da je poznavanje vsebine prejemkov iz delovnega razmerja predpogoj za pravilno preverjanje diskriminacije pri izplačilu teh prejemkov posameznemu delavcu. Zagovornik in Upravno sodišče sta pri izplačilu četrtega elementa plače - plačila za poslovno uspešnost prezrla to osnovno zakonitost, ki velja na področju plačila za delo: delavec je do plače upravičen v času prisotnosti na delu. Za čas njegove upravičene odsotnosti z dela pa je upravičen do nadomestila plače. In ker je plačilo za poslovno uspešnost del plače, je povsem logično, da je delavec do tega dela plače upravičen za čas, ko je na delu. Na naše zadovoljstvo je Višje delovno in socialno sodišče svojo sodbo utemeljilo na isti pravni podlagi in odločilo, da kriterij efektivne prisotnosti na delovnem mestu pri izplačilu poslovne uspešnosti ni diskriminatoren. Ker gre za sodbo višjega sodišča, ki ne predstavlja precedensa, pa je potrebno upoštevati, da lahko v primeru nadaljevanja postopka pred Vrhovnih sodiščem RS, le to sprejme tudi drugačno odločitev.

Arhiv: Vesna Nahtigal: GZS je svetilnik, ki kaže v pravo smer

Gospodarstvo želi primerljive, konkurenčne pogoje in stabilno poslovno okolje in za to se GZS zavzema, poudarja nova generalna direktorica Vesna Nahtigal v svojem intervjuju za februarsko izdajo revije Glas gospodarstva. Izzive gospodarstva vidi predvsem na področjih energentov, digitalizacije, zelenega prehoda, pomanjkanja denarja za raziskave in razvoj, kadrovske vrzeli. Najprej pa se moramo kot država odločiti, katere so naše primerjalne in konkurenčne prednosti v primerjavi z drugimi državami, še pojasnjuje. Njeno vodilo je, da je vsaj en dan na teden med podjetji, saj tako neposredno zaznava izzive in se v živo seznanja z razvojnimi dosežki. Želi graditi zbornico prihodnosti, ki bo dihala s sloganom »Vsi smo GZS!«.

Arhiv: Tudi politična stabilnost je pomembna za gospodarstvo

Gost izredne seje upravnega odbora GZS je bil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Vlada je namreč za letošnje leto napovedala kar nekaj pomembnih strukturnih reform, med katerimi jih polovica posredno ali neposredno sodi v delokrog ministra Mesca.

Arhiv: Pomoč podjetjem zaradi visokih cen energentov v 2023 na podlagi Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize (ZPGOPEK)

Upravičence obveščamo, da se danes, 21. februarja, začne zbiranje vlog za pomoč, in sicer preko aplikacije JRP. Več informacij bo posredovanih tudi na webinarju v četrtek, 23. februarja. Posebno opozorilo za mikro, mala in srednja podjetja: Upravičenci, ki imajo v prvi polovici letošnjega leta regulirano ceno električne energije skladno z Uredbo o določitvi cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja (Uradni list RS, št. 167/22 in 4/23), niso upravičeni do pomoči za gospodarstvo za električno energijo za obdobje trajanja te uredbe. Če želijo ti isti upravičenci uveljavljati pomoč za drugo polletje 2023, morajo že v februarju oddati vlogo skladno z ZPGOPEK.

Arhiv: Vabilo na Webinar: Kako pripraviti dobro prijavo? - PRIZNANJA ZA INOVACIJE 2023

Spoštovani inovatorji, spoštovane inovatorke, vabimo vas na webinar, kjer boste izvedeli vse novosti ter pričakovanja glede prijave. V letošnjem letu smo spremenili, posodobili kriterije za ocenjevanje ter prijavni postopek. Skupaj bomo tudi izpolnili prijavni obrazec. Vabljeni!

Arhiv: Razpis za najboljše inovacije severnoprimorske regije 2023

Spoštovani inovatorji, spoštovane inovatorke, razpis GZS za inovacije v severnoprimorski regiji je odprt! Že 21. leto zapored GZS Severno Primorska gospodarska zbornica podeljuje priznanja najboljšim inovacijam. Tudi v letošnjem letu smo z našimi nacionalnimi partnerji Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport ter z javno agencijo SPIRIT Slovenija.

Arhiv: Dokumentacija

Dokumentacija za razpis Inovacije 2023.

Arhivi