Novice


Arhiv: Urad RS za intelektualno lastnino: 25 milijonov evrov za pomoč evropskim malim in srednje velikim podjetjem na področju intelektualne lastnine

Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (angleško European Union Intellectual Property Office - EUIPO) je objavil razpis sklada za pomoč malim in srednje velikim podjetjem (MSP) za leto 2023.

Arhiv: SPS: Anketa o stanju podjetništva

Slovenski podjetniški Sklad izvaja anketo o stanju podjetništva in o potrebne pomoči podjetjem v letu 2023, zato vljudno prosi, da si vzamete 5 minut časa in izpolnite anketo. Rezultate bo Slovenski podjetniški sklad uporabil izključno za interno analizo o pomoči v letu 2023.

Arhiv: SPIRIT: Pomoč gospodarstvu na podlagi ZPGVCEP: Urejanje napačno oddanih podatkov v postopku korekcije vloge

V primeru napačno oddanih podatkov v okviru korekcije vloge lahko upravičenec na agencijo posreduje zaprosilo za popravek. Zaprosilo za umik korekcije vloge z navedbo identifikatorja vloge, ki jo umika, posreduje na elektronski naslov energenti@spiritslovenia.si v obliki dopisa, ki ga podpiše zakoniti zastopnik podjetja ali z njegove strani pooblaščena oseba. Agencija bo tehnični umik vloge uredila predvidoma isti dan ali najkasneje naslednji dan in o tem obvestila po elektronski pošti. Po tem lahko upravičenec začne s ponovnim postopkom oddaje dejanskih podatkov (korekcije vloge). Upravičence zaproša, da morebitne umike vlog posredujejo najkasneje do 30. 1. 2023 (dan pred rokom za oddajo vlog), da bo lahko pravočasno izveden tehnični umik s strani agencije in ponovna oddaja korekcije vloge s strani upravičenca.

Arhiv: Vabilo na predstavitev projekta železniške postaje Vrtojba, lok Vrtojba in postajališče Šempeter pri Gorici, 30. 1. 2023 ob 14.00 uri

Vabimo vas na predstavitev projekta železniške postaje Vrtojba, lok Vrtojba in postajališče Šempeter pri Gorici, ki bo 30. 1. 2023 ob 14.00 uri na sedežu GZS Severno Primorske gospodarske zbornice, Nova Gorica, Sedejeva 2A, 5000 Nova Gorica.

Arhiv: Tudi na področju davkov imamo ljudje in podjetja pravice, ki jih varuje Ustava

13 gospodarskih in kmetijskih organizacij je na današnji novinarski konferenci v Državnem svetu opozorilo, da novela Zakona o dohodnini (ZDoh-2AA) med drugim prinaša nižjo splošno davčno olajšavo, ukinja usklajevanje olajšav z inflacijo (kar zaradi visoke inflacije de facto pomeni nižje neto plače za vse), zvišuje obdavčitev samostojnih podjetnikov (posebej normiranih zavezancev) in visoko izobraženih kadrov, otežuje notranje lastništvo podjetij ter bistveno poslabšuje socialni položaj kmetov na območjih z omejenimi možnostmi za kmetovanje.

Arhiv: Video konferenca: Kako poslovati v Paragvaju

Vabimo vas na on-line konferenco v organizaciji Instituta IVEJM in agencije REDIEX Paragvaj, na kateri vam bomo predstavili Paragvajski trg. Predstavnik REDIEX-a, g. Federico Sosa, vam bo predstavil gospodarsko stanje v državi ter številne ugodnosti, ki jih podjetnikom nudi paragvajska država. Po konferenci bodo možni osebni razgovori z gospodom Soso, kjer boste lahko predstavili svoje podjetje in dobili neposredne predloge/rešitve. Pridružite se nam in odkrijte priložnosti, ki vas čakajo v Južni Ameriki.

Arhiv: Napovedane spremembe Zakona o tujcih

Ministrica za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Sanja Ajanović Hovnik je na novinarski konferenci ob začetku leta predstavila načrt dela Ministrstva za notranje zadeve v letu 2023. Med prednostnimi nalogami v letu 2023 je tudi prenova migracijske zakonodaje, v okviru katerih ministrstvo pripravlja spremembe Zakona o tujcih.

Arhiv: Določena nova višina minimalne plače

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je v četrtek sporočil novo višino minimalne plače. Ta bo po novem znašala: bruto znesek = 1.203,36 € neto znesek = 878,48 € in velja od 1. januarja 2023.

Arhiv: Gospodarstvo od vlade še vedno pričakuje rešitve za velika podjetja in za likvidnost

Pet delodajalskih organizacij – TZS, GZS, OZS, ZDOPS in ZDS je na predsednika vlade in pristojni ministrstvi naslovilo poziv, da aktualna sprememba Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize vključi določene rešitve, ki bodo podjetjem vsaj nekoliko omilile težave in jim zagotovile nekoliko bolj primerljiv položaj na trgu. Med predlogi smo navedli, da naj se v okviru ZPGOPEK določi, da cena električne energije, ki jo dobavitelji zaračunajo velikim podjetjem, v letu 2023 ne sme preseči 340 EUR/MWh, saj se edino v tem primeru preko modela subvencij zagotovi, da tudi ta podjetja pridejo vsaj do nekoliko bolj konkurenčnih cen električne energije. Hkrati se naj določi, da cena plina, ki jo dobavitelji zaračunajo velikim podjetjem in MSP, ne sme preseči trikratnika povišanja cene, saj se edino tako preko modela subvencij omogoči, da ta podjetja pridejo vsaj do nekoliko bolj konkurenčnih cen plina. Odločno pa naj novela naslovi tudi problem likvidnostnega krča.

Arhiv: Energetska kriza: Vlada prisluhnila predlogu GZS glede načela sorazmernosti

Veseli nas, da je vlada prisluhnila opozorilu in predlogu GZS, ki smo ga na pristojna ministrstva poslali 3. januarja letos in v katerem smo opozorili na neenakopravno obravnavo podjetij v uredbi o določitvi cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja. V spremembi uredbe, sprejeti v četrtek na vladi, je kot referenčno leto namesto celotnega leta 2021 določeno obdobje od 1. julija 2021 do 30. junija 2022. S tem po novem zajema tudi tista podjetja, ki so imela v t. i. covidnem letu manjšo porabo energentov in bi bila, brez te spremembe, v neenakopravnem položaju.

Arhivi