Novice


Arhiv: Športne igre zaposlenih 2022, sobota 21. maj 2022

Regijska pisarna Nova Gorica, pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije- Združenja športnih zvez, tudi letos organizira ŠPORTNE IGRE ZAPOSLENIH, ki bodo v soboto, 21. maja 2022 v Športnem parku Nova Gorica. Zdrav duh v zdravem telesu in krepitev medsebojnih vezi so ključ do zadovoljnih in motiviranih zaposlenih, športna tekmovanja pa tudi odlična priložnost za mreženje z zaposlenimi iz ostalih podjetij v okolju. Udeležba na igrah je brezplačna, vsi udeleženci prejmejo spominsko majico in topel obrok, najboljši pa bodo nagrajeni. Dogodek je izrazito rekreativne in družabne narave.

Arhiv: Hitri poslovni nasvet: Ali veste, kakšen je znesek regresa za letni dopust v letu 2022?

Za regres za letni dopust Zakon o delovnih razmerjih ne določa konkretnega zneska, ki ga je dolžan izplačati delodajalec. Določa pa, da mora delodajalec regres izplačati delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta in da mora biti izplačilo regresa najmanj v višini minimalne plače. Več podrobnosti razkriva Metka Penko Natlačen, namestnica direktorja Pravne službe GZS, v Hitrem poslovnem nasvetu.

Arhiv: Obete za prihodnje mesece bo pretežno krojila dinamika cen energetskih surovin

Kljub oteženim razmeram, različnim nihanjem kazalnikov, ECB v marčevski napovedi ne vidi možnosti recesije za evroobmočje v letu 2022. Pritisk na Evropsko komisijo in države članice, da povečajo uporabo ukrepov za blaženje visokih cen energentov na gospodarstvo, pa vseeno raste. Preberite članek, objavljen v aprilski številki revije Glas gospodarstva.

Arhiv: Energetski prehod Slovenije – odpiramo javno razpravo

Na pobudo Strateškega sveta za energetski prehod pri GZS bomo na dogodku soočili poglede ključnih deležnikov energetsko-podnebnega prehoda: industrije, energetike in civilne družbe, s poudarkom na generaciji mladih. Predstavili bomo primer globalnega interaktivnega orodja za oblikovanje energetsko-podnebne prihodnosti, ki temelji na kredibilnih podatkih in najboljši razpoložljivi znanosti (simulator En-ROADS). Slovenske sektorske strokovnjake bomo povabili, da opozorijo na posebnosti in ključne izzive načrtovanja in uresničevanja energetsko-podnebnega prehoda Slovenije, tudi v luči aktualnih dogajanj.

Arhiv: ATA zvezek tudi za Vietnam

Od 1. maja 2022 lahko blago enostavno začasno uvozite v Vietnam z uporabo ATA zvezka.

Arhiv: 224 severnoprimorskih učencev v živo spoznavalo poklice

GZS tudi v šolskem letu 2021/2022 bogati aktivnosti karierne orientacije mladine z izvedbo obiskov osnovnošolcev v podjetjih. Ta prizadevanja je podprlo MIZŠ in Center za poklicno izobraževanje. Na Severno Primorski gospodarski zbornici (GZS SPGZ) smo pretekli teden zaključili vse načrtovane obiske podjetij. Zadovoljni so tako otroci kot gostitelji v podjetjih in organizatorji. Vsi so enotni, da tovrstno spoznavanje poklicev v živo prispeva k lažjim odločitvam otrok za nadaljnje šolanje.

Arhiv: 29 ukrepov s področja povezljivosti za razvojni preboj Slovenije

»Vzpostavitev projektnih, prodajnih in nabavnih konzorcijev slovenskih podjetij na tujih trgih, uvedba predstavništev slovenskega gospodarstva na novih trgih, spodbujanje izvoznih investicij/poslov preko posojil in garancij, dokončna umestitev v prostor, projektiranje in izgradnja 3. razvojne osi, poenostavitev in hitrejše pridobivanje potrebnih dovoljenj za gradnjo, nujna podpora usmeritvi v posodabljanje plačnih modelov z namenom vzpostavljanja ustreznih razmerij znotraj plačnih razredov v podjetjih in v dejavnosti, je zgolj nekaj ključnih ukrepov na področju povezljivosti, s katerimi bo Slovenija dosegla razvojni preboj,« meni generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti. Pričakuje, da bodo politične stranke prihodnje koalicije navedene ukrepe uvrstile tudi v koalicijsko pogodbo. »Brez uspešnega in mednarodno konkurenčnega gospodarstva namreč ne moremo dosegati vzdržne gospodarske rasti, razvoja in posledično krepitve blaginje državljank in državljanov,« je jasen Cantarutti.

Arhiv: Kdo bodo prejemniki letošnjih nagrad Gospodarske zbornice Slovenije?

Odgovor na vprašanje bomo dobili v sredo, 8. junija, ob 18. uri na slavnostni podelitvi 54. Nagrad GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke, ki bo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Rezervirajte si čas in se tudi vi udeležite tega odmevnega dogodka GZS! Udeležbo je potrebno potrditi po telefonu 01 5898 000 ali na info@gzs.si. Prijave zbiramo do zapolnitve mest oz. najkasneje do 26. maja 2022. Po potrditvi vam bomo po pošti poslali vstopnico. Lepo vabljeni!

Arhiv: Nujna trdna koalicija z resnim gospodarskim programom

"Na Gospodarski zbornici Slovenije čestitamo stranki Gibanje Svoboda kot zmagovalcu letošnjih državnozborskih volitev, pa tudi vsem drugim strankam, ki so dobile dovolj glasov za vstop v parlament. Verjamemo, da se bo zelo hitro izoblikovala stabilna, trdna koalicija, ki bo zagotovila pogoje za prehod v socialno-ekološko tržno naravnano gospodarstvo. To je edino zagotovilo za doseganje trajnostne gospodarske rasti v luči vseh strukturnih, pa tudi geopolitičnih izzivov, hkrati pa prispeva k dvigu blagostanja naših državljanov in državljank,« pravi generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti.

Arhivi