Novice


Arhiv: Energetska kriza: Prekinitev poslovanja pomeni izgubo tržne pozicije, podjetja rabijo konkurenčne pogoje!

Podjetja v dejavnostih, ki jih je že v tem letu energetska draginja najbolj prizadela, pričakujejo večji odstotek pomoči po uveljavljenem zakonu, hitrejšo izplačilo pomoči ter zagovarjajo kapico na ceno energentov. Potrebujejo pa tudi likvidnostna sredstva. Začasna zaustavitev proizvodnje za večino podjetij ne pride v poštev, saj bi to pomenilo razdor poslovnih partnerstev, izgubo ugleda zanesljivega dobavitelja ter konkurenčnega položaja na trgu. Izgubljene posle je skoraj nemogoče nadoknaditi, enako tudi ponovno vzpostaviti zaupanje. Na ponedeljkovem sestanku vodstva GZS z državnim sekretarjem na MGRT in njegovimi sodelavci, na katerem so bili tudi predstavniki OZS, TZS, ZDS ter ZDOPS, so gospodarstveniki prikazali težave panog in konkretnih podjetij zaradi visokih cen energentov že v tem letu, pa tudi v naslednjem, ter nakazali ukrepe, ki bi jim lahko olajšali nadaljnje poslovanje.

Arhiv: Spletni dogodek - Energetska draginja in vpliv na slovensko gospodarstvo

Vabimo vas na spletni dogodek Energetska draginja in vpliv na slovensko gospodarstvo, kjer se bomo z Bojanom Ivancem , CFA, CAIA, glavnim ekonomistom pri Gospodarski zbornici Slovenije dotaknili naslednjih tem: • vpliv visoke rasti cen električne energije in zemeljskega plina na proizvodnjo, prodajo in zaposlenost, • vpliv cen energentov na sektorska gibanja, • povezanost inflacije s cenami električne energije in zemeljskega plina, • ukrepi na ravni EU in Slovenije za naslavljanje izzivov energetske draginje. Sledila bo izmenjava mnenj in razprava. Udeležba na dogodku je brezplačna na podlagi obvezne prijave. Vabljeni.

Arhiv: Dobrodelni koncert Skupaj za Kras_pomoč v klicnem centru

Največji požar v zgodovini Slovenije, ki je praktično izbrisal zeleno podobo goriškega in delno komenskega Krasa, je mimo. Prva ocena škode je ogromna. Za pomoč obnovi je nastal projekt SKUPAJ ZA KRAS - vso podporo k projektu je izrazila tudi GZS Severno primorska gospodarska zbornica. Poleg dobrodelne dražbe, ki že poteka na www.skupajzakras.si, se bo v četrtek 29. 9. 2022 pred Pomnikom miru na Cerju (v primeru slabega vremena v dvorani kotalkališča Renče) odvil DOBRODELNI KONCERT z eminentno zasedbo slovenskih glasbenikov, ki ga bosta predvajali Slovenska TV in radio v živo. Vzporedno bo v Kulturnem domu Bukovica vzpostavljen KLICNI CENTER za sprejemanje klicev donatorjev. Ključ do uspeha dobrodelnega večera je zadostna število prevzemnikov klicev, zato vabimo prostovoljce k sodelovanju v klicnem centru. Rok za prijavo je do 22. septembra 2022.

Arhiv: Slovenski fitnes dan: Brezplačni športni dogodki

Kampanja #BEACTIVE DAY je pobuda evropskega fitnes sektorja, posvečena gibanju in promociji pomena vadbe ter vzpodbujanju širših množic k aktivnemu življenjskemu slogu. Vadbe/dogodki so tako odprti za vse – od novih fitnes navdušencev vseh starosti, ki želijo poskusiti nekaj novega, do dolgoletnih ljubiteljev aktivnega življenjskega sloga. Na dogodku sodelujejo tudi člani GZS Severnoprimorske gospodarske zbornice. Vabljeni!

Arhiv: Varstvo intelektualne lastnine in primeri dobrih praks

Vabimo vas na on-line brezplačno delavnico Varstvo intelektualne lastnine in dobre prakse sodelovanja z raziskovalnimi organizacijami, kjer boste izvedeli katere pravice industrijske lastnine poznamo (patent, model in znamka), zakaj je dobro zavarovati svoje izdelke ali storitve in kaj s tem pridobimo, kakšni so stroški za zaščito IL in še veliko zanimivega.

Arhiv: Konferenca o trajnostnem poročanju – nefinančno poročanje

Vljudno vas vabimo na konferenco v petek, 30. septembra, kjer bodo predstavljeni različni pristopi, orodja in izkušnje za pripravo nefinančnih – trajnostnih poročil podjetij.

Arhiv: Obisk delegacije OECD na severnoprimorskem

V torek, 13. septembra 2022 je v sklopu študije, s katero proučuje izzive proizvodnje v ruralnem okolju v Sloveniji, regijo obiskala delegacija predstavnikov OECD. Delegacijo je sprejel tudi Upravni odbor GZS Severno Primorske gospodarske zbornice.

Arhiv: Kako uskladiti vse interes solastnikov v družinskih in več lastniških podjetjih

Vabimo vas na brezplačno online delavnico, kjer boste prejeli informacije o oblikovanju dolgoročnih solastniških dogovorov in skupne vizije poslovanja, scenariju v primeru dedovanja, konfliktov ali želje izstopa družbenika, izstopnih pogojih, obdavčitve ter načinu in roku izplačila deležev, ki bo potekala v sredo 28. 9. od 11h do 12h.

Arhiv: Hitri poslovni nasvet: Ali veste, da se podjetnice še vedno veliko manj mrežijo kot podjetniki?

Da bi podjetnicami omogočili povezovanje in medsebojno sodelovanje, pa tudi usposabljanje, ki je pisano na kožo podjetnicam v različnih panogah in v različnih fazah rasti, je v okviru Podjetniško trgovske zbornice ustanovljena Sekcija podjetnic. Zakaj bi se ji pridružile, pojasnjuje dr. Mateja Vadnjal, predsednica Sekcije podjetnic pri GZS – PTZ, v svojem Hitrem poslovnem nasvetu. Hkrati vabi tudi na okroglo mizo in predstavitev možnosti financiranja v sklopu mednarodne konference WeGate, 29. septembra.

Arhiv: Izšla panožna številka Glasa gospodarstvo - Transport

Težave zaradi podražitve energentov občutijo tudi v logistiki in transportu. V letošnji izdaji Glasa gospodarstva Transport smo se pogovarjali z Milanom Slokarjem, podpredsednikom upravnega odbora Združenja za promet in članom skupine za cestne prevoznike ter prokuristom ajdovskega prevozniškega podjetja SLO-CAR. Z nami je spregovoril o trenutnih razmerah v cestnem prometu in težavah, ki prevoznike najbolj pestijo. Melita Rozman Dacar, predsednica UO Združenja za promet, direktorica SŽ-Tovorni promet, je v intervjuju povedala, da jih do konca leta čakajo izzivi, eden njih so tudi omejitve zaradi prenove in gradnje infrastrukture. Andrej Cah, vodja področja komerciale v Luki Koper, pa je spregovoril o velikih načrtih, ki jih imajo letos v Luki Koper. Prebrali boste lahko še o novostih na področju digitalizacije, novih tehnologij in vozil. Ne manjka niti analiza poslovanja panoge, ki jo je pripravila Analitika GZS.

Arhivi