Novice


Arhiv: Obisk gospodarstvenikov iz Samarske regije

Delegacija iz Samarske regije na GZS

Ljubljana, 24. april 2019 – Prek 50 gospodarstvenikov se je udeležilo današnjega rusko-slovenskega srečanja ob priložnosti obiska gubernatorja Samarske regije iz Rusije Dmitrija Igorevitcha Azarova z gospodarsko delegacijo v Sloveniji. Dogodek je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije.

Generalna direktorica GZS Sonja Šmuc je uvodoma povedala, da je Slovenija z Rusko federacijo v lanskem letu naredila za 1,150 mrd evrov prometa. Ni pa še dosežen rekord iz leta 2013 (1,5 mrd evrov). Računa, da z dobrim poslovanjem in sodelovanjem v letu do leta in pol spet dosežemo to vrednost. 45 % sedanjega sodelovanja predstavlja farmacija. Sledijo telekomunikacije, inženiring, bela tehnika in barvila. Želimo intenzivirati sodelovanje tudi na drugih področjih, kot so kmetijska in živilska industrija, IT, hladilna tehnika. Danes je GZS z Gospodarsko zbornico Samarske regije podpisala sporazum o sodelovanju, ki bo po prepričanju Šmuceve osnova za še bolj aktivno sodelovanje med gospodarstvoma Slovenije in samarske regije.


Gubernator Samarske regije Dmitrij Igorevitch Azarov vidi veliko novih priložnosti zlasti na področju znanosti in izobraževanja, industrije, turizma. Verjame, da bo podpis sporazuma med zbornicama dal krepitvi poslovnih odnosov dodatni zagon. Samarska regijo ima po njegovih besedah dobro diverzificirano industrijo, odlično visokošolsko izobraževanje in znanost. Kot prednost je navedel tudi ugodno geografsko lego ob S-J in V-Z koridorjih. Poleg tega ponuja regija različne fiskalni in zakonodajne iniciative za privabljanje kapitala in znanja.

Veleposlanik Ruske federacije v Sloveniji Doku Gapurovič Zavgajev verjame v krepitev odnosov in širjenje stikov z vse več ruskimi regijami. Sodobna situacija zahteva intenziviranje sodelovanja predvsem tudi na področju sodobnih tehnologij. Prav na tem področju vidi izjemne možnosti.

Dinamika gospodarskih delegacij med Slovenijo in samarsko regijo je zelo intenzivna, kar priča o gospodarskem potencialu in poslovnem interesu na obeh straneh, je dejal predsednik Slovensko-ruskega poslovnega sveta Janez Škrabec. Samarska regija je po njegovih besedah ena najhitreje razvijajočih se regij v Ruski federaciji. Poslovni svet išče nove oblike poslovnega sodelovanja, prilagojenega novim okoliščinam, ki jih povzročajo še vedno obstoječe gospodarske sankcije do Ruske federacije. Poslovni svet s svojim delovanjem spodbuja čim širši krog slovenskih podjetij, da se vključijo v poslovne priložnosti, ki obstajajo med državama.

Predsednik Rusko-slovenskega poslovnega sveta Evuard Karlovitch Vajno pravi, da so številna podjetja samarske regije včlanjena v poslovni svet. Posebej je izpostavil Avtovaz, ki je nosilec gospodarskega sodelovanja v samarski regiji s slovenskim gospodarstvom.

Marko Bohar iz GZS je predstavil SRIP Tovarne prihodnosti, čigar vizija je ustvariti poslovne in raziskovalne sinergije na področju tovarn prihodnosti za prodor novih izdelkov, storitev in tehnologij na globalni trg.

Prvi namestnik predsednika samarske regionalne vlade Victor Kudrjashov je povedal, da je Samarska regija odprta za nova razvojna partnerstva in investicije. Na tem področju vodi eno najbolj proaktivnih politik med vsemi regijami Ruske federacije. Samarska oblast kot ruski center avtomobilske in vesoljske industrije pozdravlja slovensko znanje, ki bi ga tam lahko implemenirali v že obstoječo industrijo.

Predsednik Gospodarske zbornice samarske regije Valery Fomichev je prikazal delovanje in storitve, ki jih ta zbornica ponuja. Posebej je izpostavil danes podpisan sporazum z GZS, ki bo osnova za krepitev sodelovanja ne le velikih, temveč tudi malih in srednje velikih podjetij.

Anastsia Putkina, direktorica Rusko-slovenskega poslovnega kluba Togliatti, pa je spregovorila o rusko-slovenskem poslovnem klubu kot orodju za skupne projekte med Rusijo in Slovenijo.

 

 

 

Fotogalerija

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.