Novice


Arhiv: Seminar Kako poslovati s Slovaško

Center za mednarodno poslovanje pri GZS je danes na Gospodarski zbornici Slovenije pripravil posvet z naslovom Kako poslovati s Slovaško. V sredini aprila bo to državo obiskal predsednik države dr. Danilo Türk, ki ga bo spremljala tudi gospodarska delegacija.


(op.: del objave je v angleškem jeziku brez prevoda)

Namen seminarja je bil predstaviti možnosti, predvsem pa praktične izkušnje slovenskih podjetij, ki so se že uspešno uveljavila na tem 5,5- milijonskem trgu. Dogodka so se udeležili predstavniki 25 slovenskih podjetij ter obeh veleposlaništev, Slovaške investicijske in trgovinske razvojne agencije (SARIO), Slovaško - slovenskega poslovnega združenja in nekateri drugi domači in tuji govorniki.

Slovaška veleposlanica dr. Marianna Oravcová je v uvodnem govoru poudarila podobnost, pa tudi razlike obeh držav. Glede na to, da smo si kulturno, jezikovno, nenazadnje tudi gospodarsko precej podobni, nedvomno obstajajo velike možnosti, predvsem za mala in srednja podjetja, skupnega sodelovanja na tretjih trgih (omenjeni so bili trgi nekdanje Jugoslavije), kjer se slovaška podjetja uveljavljajo. V okviru posveta je bil predstavljen primer slovaškega gradbenega podjetja Chemkostav, ki uspešno kandidira na vrsti javnih razpisov in išče partnerje, tudi na slovenskem trgu, za skupne nastope. Veleposlanica je omenila tudi neizkoriščene možnosti na področju investicij med državama, ki že nekaj let stagnirajo.

Po podatkih ekonomskega svetnika mag. Andreja Ferčeja so slovenska podjetja na Slovaško v okviru šestnajstih investicij vložila okoli 47 milijonov evrov. Verjetno pa se bo ta številka že v kratkem povečala, kar potrjuje tudi namera podjetja Plama – Izoterm, ki želi na Slovaškem postaviti nov proizvodni obrat. Direktor podjetja Goran Petek zatrjuje, da ne bodo selili proizvodnje iz svojih podjetij iz Slovenije in Srbije, pač pa bodo na ta način ustvarili boljše izhodišče za pokrivanje trgov Slovaške, Češke, Poljske in Madžarske predvsem na področju odjemalcev njihove embalaže za avtomobilsko in elektronsko industrijo. Poleg teh dveh branž je bila med paradnimi konji omenjena tudi metalurgija. V okviru te panoge je bila zlasti omenjena ena največjih naložb ameriškega podjetja US Steel v kraju Košice.

Tudi Borut Meršak, direktor predstavništva Kovintradovega predstavništva v Bratislavi, tokrat pa predvsem v vlogi predsednika v preteklem letu ustanovljenega Slovaško - slovenskega združenja (SLO/SLO), je ponudil našim podjetjem pomoč pri posredovanju informacij, navezavi novih poslovnih stikov tako s slovaškimi podjetji kot raznimi institucijami, s katerimi združenje že uspešno sodeluje.

Poleg združenja SLO/SLO pa bo verjetno eno glavnih vlog pri pripravah in izvedbi aprilskega obiska gospodarske delegacije v Bratislavi odigrala Slovaška investicijska in trgovinska razvojna agencija (SARIO). Njen predstavnik Juraj Haško je med drugim izpostavil tudi nekatere druge panožne dogodke, ki jih bo ta agencija organizirala v drugi polovici leta in pri kateri bo sodelovala tudi GZS. Omenjena je bila tudi načrtovana gospodarska rast v višini dobrega odstotka, kar Slovaško uvršča celo v sam vrh 27 članic EU.

Na široke možnosti sodelovanja je opozorila Magdalena Valand, področni vodja v podjetju Trimo, ki v okviru svojega predstavništva v Bratislavi uspešno posluje na slovaškem trgu že vrsto let.

 

Predstavitve na seminarju:


Pripeti dokumenti

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.