Novice


Arhiv: Leto v znamenju konja

Ljubljana, 26. februar 2014 - Leto 2014, ki bo po kitajskem horoskopu v znamenju konja, prinaša obilo dobrih obetov: energijo, moč, vzdržljivost in uspeh. V tem duhu se je odvil letošnji sprejem ob kitajskem novem letu, ki sta ga hongkonški gospodarski in trgovinski urad iz Berlina (HKETO) ter GZS že tradicionalno pripravila na Gospodarski zbornici Slovenije.

 
Ivan K B Lee, direktor urada HKETO             Samo Hribar Milič, predsednik GZS

Direktor urada, Ivan K B Lee, je prisotne navdal z optimizmom in jih pozval, naj izkoristijo poslovne priložnosti, ki se obetajo v letu 2014. Hong Kong, kot tudi Kitajska in Azija na splošno so še vedno eden najpomembnejših motorjev okrevanja svetovnega gospodarstva, je povedal. Blagovna menjava med Hong Kongom in Slovenijo nenehno narašča: lani je bila rast uvoza iz Slovenije v Hong Kong kar 18,4-odstotna, medtem ko se je delež blagovne menjave povečal za 16,6 odstotka.

Med najhitreje rastočimi sektorji v Hong Kongu je izpostavil zlasti turizem, kar je tesno povezano tudi z izvedbo različnih sejmov. Le-ti imajo, kot je pojasnil Lee, velik ugled po vsem svetu in so zato praviloma tudi zelo dobro obiskani. To pa je lahko, kot je še dodal, odlična platforma tudi za slovenska podjetja.

Hong Kong predstavlja most med Evropo in Kitajsko, je že desetletja država z najbolj prijaznim in stabilnim poslovnim okoljem, valuto in davčnim sistemom. Urad HKETO, ki je vsako leto gostitelj sprejema na GZS, podjetjem nudi vso potrebno podporo pri poslovanju oziroma odpiranju novih poslovnih enot v Hong Kongu.

Predsednik GZS, mag. Samo Hribar Milič, je ob tej priložnosti povedal, da so ravno obeti za leto 2014 tisto, kar Slovenija v tem trenutku najbolj potrebuje. Hong Kong je po njegovem mnenju eno najbolj konkurenčnih poslovnih okolij v svetu in je za naša podjetja pomemben tudi zaradi boljših možnosti za vstop na enormen kitajski trg. Recesija v Sloveniji naj bi se po Hribarjevih besedah končala z letošnjim letom, bomo pa, kot je še dodal, vsi morali narediti domačo nalogo – tudi državne institucije in Gospodarska zbornica Slovenije. Ob zaključku je izrazil upanje, da bodo tudi hongkonški in kitajski investitorji videli priložnosti v naši državi, ki je lahko zanje prav tako vstopnica na trg EU.

Častni gost letošnjega sprejema, dr. Stanislav Raščan iz zunanjega ministrstva, je potrdil, da je gospodarska kriza zelo prizadela Slovenijo, in izrazil upanje, da se bo le-ta zaključila z letom 2014. Opogumlja, kot je dodal, pozitivna rast izvoza, vendar pa bo potrebnega še kar nekaj dela, da bo okrevanje hitrejše: konsolidacija javnih financ, stabilizacija bančnega sistema in dvig konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.