Novice


Arhiv: V Krakovu o poslih

Sredi decembra 2013 so se predstavniki slovenskih podjetij srečali z gospodarstveniki iz Krakova in širšega Malopoljskega vojvodstva. Gospodarska zbornica Slovenije, Javna agencij SPIRIT in Veleposlaništvo RS iz Varšave so v sodelovanju z Gospodarsko zbornico iz Krakova organizirali poslovno konferenco, na kateri so v uvodnem delu predstavili gospodarstvo naše države, pa tudi nekatere možnosti za širitev sodelovanja s tem pomembnim centrom poljske industrije.

Poljska stran je predstavila ukrepe in spodbude, ki jih država in lokalna skupnost nudita tujim podjetjem za skupno sodelovanje ali investiranje v lokalno gospodarstvo. Posebej je bilo izpostavljeno, da se rok, ko so podjetjem omogočali kar za polovico manjše davčne obremenitve, v prihodnjem letu končuje – po novem bo ta olajšava znašala »le« tretjino davčnih obremenitev. Kljub temu pa Krakov kot drugo največje poljsko mesto s svojo geografsko lego, ki je dokaj blizu tudi Sloveniji, lahko predstavlja idealno izhodišče za vstop in sodelovanje naših podjetij s poljskimi partnerji.

Tuji analitiki ocenjujejo, da Krakov skupaj s Katowicami in okolico v radiju stotih kilometrov ter okoli osmimi milijoni prebivalcev predstavljata eno od top lokacij za tuje vlagatelje v okviru evropskega gospodarstva. V zadnjih dvajsetih letih je priliv tujih investicij v Malopoljsko regijo presegel 15 milijard ameriških dolarjev, predvsem na področjih, kot so IKT, avtomobilska, jeklarska, gradbena in kemična industrija ter alternativni energetski viri. Tudi makroekonomski kazalci na lokalni ravni dosegajo boljše rezultate od državnega povprečja Poljske.

Zanimanje poljskih podjetij za sodelovanje z našimi potrjuje tudi interes za srečanje v okviru individualnih sestankov, na katerih so se podjetja pogovarjala o konkretnih ponudbah in poslih.

Organiziran obisk slovenskih gospodarstvenikov v Krakovu predstavlja ponovno oživitevsicer pred leti dobrega sodelovanja. Obe strani sta se zavezali, da bosta podobne dogodke organizirali tudi v bodoče in bolj pogosto.

Gospodarska delegacije je obiskala tudi posebno ekonomsko cono v Krakovu, ki deluje v okviru tamkajšnjega tehnološkega parka že od leta 1997. Približno 130 podjetij, ki deluje v okviru cone, je od ustanovitve ustvarilo okoli petnajst tisoč novih delovnih mest, predvsem na področjih kot so IKT, avtomobilska in strojna industrija ter servisne storitve. Podjetjem, ki se odločijo za delovanje v okviru ekonomske cone, omogočajo lažji zagon podjetja, servisno in logistično infrastrukturo, davčne olajšave, pa tudi iskanje finančnih virov za zagon podjetja. Delovanje posebne ekonomske cone je zaenkrat predvideno še do leta 2026, ko bi se naj izteklo pridobivanje sredstev iz finančnih virov Evropske unije.

Blagovna menjava med Poljsko in Slovenijo je bila v lanskem letu preko 1,1 milijarde evrov, letošnje napovedi pa kažejo, da bi lahko dosegli celo rekordno vrednost. Poljska predstavlja za naša podjetja nedvomno pomemben izvozni trg, saj je sedma največja država, kamor izvažajo naša podjetja. Ta 38-milijonski trg tako predstavlja tri odstotke našega izvoza.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.