Novice


Arhiv: Slovenski gozdarji in lesarji v Münchnu

München, 17. julij 2014 – V Münchnu se je na tamkajšnjem sejmu Interforst včeraj mudila 20-članska delegacija predstavnikov slovenskega gozdarstva in lesne industrije.
 


Od leve: minister Dejan Židan, tolmačka Aleksandra Nuč in Aleš Cantarutti, GZS.

Delegacijo ob delovnem obisku kmetijskega ministra Dejana Židana na Bavarskem so pripravili Gospodarska zbornica Slovenije v sodelovanju z ministrstvom za kmetijstvo in okolje ter generalnim konzulatom v Münchnu.

V sklopu sejma Interforst so se člani slovenske delegacije udeležili poslovne konference, kjer sta jih uvodoma nagovorila slovenska veleposlanica v Nemčiji, Marta Kos Marko, in kmetijski minister mag. Dejan Židan. Kosova je ob tej priložnosti poudarila, da imata Nemčija in Slovenija tradicionalno dobre odnose, da je Nemčija Slovenijo podprla pri vstopu v EU in Nato ter da Bavarci zelo dobro poznajo našo državo.

      
 Marta Kos Marko                           Igor Milavec                              Jože Sterle             

Minister Židan je prisotnim pojasnil, da je včerajšnje srečanje nastalo z namenom reševanja katastrofalnih posledic februarskega žledoloma v Sloveniji, po drugi strani pa naj bi bilo srečanje del prenovljene slovenske zunanje politike – vzpostavitev partnerstev tudi z nemškimi zveznimi deželami, in ne le državo kot celoto. Ob tem je izrazil upanje, da bodo slovenska podjetja na osnovi tovrstnih dogodkov prišla do novih poslovnih kontaktov oziroma priložnosti, pa tudi načinov, kako prodati viške lesa zaradi žledoloma.

Uvodnemu delu je sledila predstavitev slovenske lesne in pohištvene industrije ter gozdarske panoge, ki sta ju pripravila direktorja združenj, ki delujeta v okviru GZS, Igor Milavec in Jože Sterle. Slednji je med aktualnimi problemi kot posledice žledoloma omenil zlasti pomanjkanje usposobljenih delavcev za delo v gozdu, razdrobljenost lastništva gozdnih površin, padec cen lesa in presežka ponudbe.

  
Günther Biermayer                            dr. Jürgen Bauer                          Dietmar Schneider 

Za podjetja so bile zanimive izkušnje nemških gozdarjev po podobni katastrofi v devetdesetih letih na Bavarskem. Günther Biermayer z bavarskega državnega ministrstva za prehrano, kmetijstvo in gozdarstvo je pri tem poudaril, da »patentnih rešitev« v takih primerih ni in da je potrebno v prvi vrsti najprej rešiti zdravi del gozda, šele nato se lotiti sanacije poškodovanega dela. Gozdarjem je svetoval, naj se povežejo in si postavijo realne cilje ter ohranijo trezno glavo.

Dr. Jürgen Bauer, direktor gozdarskega in lesarskega grozda na Bavarskem, ki združuje 40.000 podjetij, je predstavil cilje in dejavnosti grozda ter način delovanja le-tega. Dietmar Schneider z obrtne zbornice za München in Zgornjo Bavarsko pa je slovenskih podjetjem nanizal nekaj možnosti, kako najti potencialne poslovne partnerje na Bavarskem za sodelovanje. Po poslovni konferenci so si podjetja v spremstvu veleposlanice in ministra ogledali sejem in obiskali slovenske razstavljavce.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.