Novice


Arhiv: Slovenci in Čehi o krepitvi sodelovanja

Ljubljana, 3. april 2014 – Preko 100 slovenskih in 50 čeških gospodarstvenikov se je danes udeležilo Slovensko - češkega poslovnega foruma, na katerem sta goste nagovorila tudi predsednika obeh držav, Borut Pahor in Miloš Zeman. Dogodek, v okviru katerega so potekali tudi bilateralni poslovni pogovori med češkimi in slovenskimi podjetji, je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije (GZS).

Predsednik GZS, mag. Samo Hribar Milič, je uvodoma povedal, da je predsednik Zeman, ki se je pred dogodkom vpisal v častno knjigo gostov GZS, edini, ki je to storil dvakrat; pred 13 leti kot predsednik vlade, tokrat pa kot predsednik države. Po Hribar Miličevih besedah sta Slovenija in Češka republika v teh 13 letih doživeli veliko sprememb. Postali sta članici EU, izvozno usmerjeni gospodarstvi. Menjava se je skoraj potrojila, a sedaj se obe državi soočata z novimi izzivi – novimi tehnologijami, varstvom okolja, globalno konkurenčnostjo, krizo. Slovenija in Češka imata veliko skupnega, kot so kompetence, izobražena delovna sila, industrijska tradicija, geografski položaj, stabilnost, zavedanje o pomenu izvoza, strukturi globalnega trga in nujnosti inovacij. Današnje srečanje je ocenil kot dobro priložnost za krepitev medsebojnih odnosov, tudi višjih oblik sodelovanja, skupnih investicijskih projektov, sodelovanja na področju inovacij in novih tehnologij.

Jaroslav Hanák, generalni direktor Konfederacije industrije in prometa, je izpostavil veliko zanimanje čeških gospodarstvenikov za sodelovanje s slovenskimi partnerji, zlasti za dolgoročne oblike povezav in neposredne tuje naložbe. Med panogami je omenil znanost in tehnologijo, biotehnologijo, farmacijo, nove materiale in izobraževalne programe. Ponudil je izkušnje čeških podjetij med drugim pri tehnološki infrastrukturi, transportni infrastrukturi, pri visokotehnološki prehrambeni industriji, varstvu okolja, zaščiti voda. Kljub blagovni menjavi preko milijarde evrov je prepričan, da je to mogoče še močno povečati, h čemer lahko prispeva tudi tokratno srečanje gospodarstvenikov.

Dr. Stanislav Raščan, generalni direktor Direktorata za gospodarsko diplomacijo na MZZ, je spregovoril o gospodarski diplomaciji, ki sodi med ključne prioritete zunanjega ministrstva. Glavno nalogo direktorata vidi v zagotavljanju učinkovitega delovanja gospodarske diplomacije. Pri tem sodeluje z različnimi institucijami s področja internacionalizacije.

Namestnik ministra na Ministrstvu za industrijo Češke republike, Vladimír Bärtel, je dodal, da sodelujoča češka podjetja v delegaciji niso bila naključno izbrana, temveč ciljno na podlagi identifikacije rastočih panog v Sloveniji.

Gospodarstvenike sta nagovorila tudi predsednika obeh držav, Miloš Zeman in Borut Pahor. Predsednik RS Borut Pahor je povedal, da sta se s predsednikom Zemanom dogovorila, da bosta medsebojno zaupanje usmerila v poglobitev političnih, ekonomskih in človeških odnosov med državama. Pahor je spregovoril tudi o privatizaciji kot eni najpomembnejših zadev za razvoj slovenskega gospodarstva. Pri tem bo dana prioriteta strateškim partnerjem, ki imajo interes biti dolgoročno prisotni in imajo za podjetje trdne razvojne načrte. Verjame, da je takih zainteresiranih investitorjev tudi na Češkem veliko, in jih je povabil, da v tem procesu sodelujejo. Med zanimivimi panogami je izpostavil avtomobilsko industrijo, IKT, varstvo okolje, električno in elektronsko industrijo, energetiko, prehrambeno industrijo in turizem.

Predsednik Češke republike Miloš Zeman je uvodoma poudaril pomen naložb. Te so tiste, ki dajejo nova delovna mesta in predstavljajo osnovo za pravo gospodarsko rast. Glede privatizacije bank v državni lasti je svetoval izbor tuje banke (ali finančne institucije) z visoko kredibilnostjo, ki mora biti hkrati strateški in ne finančni investitor. Imeti je treba slabo banko. Pri prodaji slabih terjatev pa naj te ne bodo koncentrirane v enem paket, kar je bila napaka na Češkem. Kljub vsemu je češki bančni sektor sedaj zdrav. Ima dovolj denarja in ni tveganja kreditnega krča, kar je sicer glavna ovira za gospodarstvenike, ki imajo perspektivo in upanje za prihodnost.

Individualni pogovori med slovenskimi in češkimi podjetji.

Pred gospodarskim forumom so potekali individualni pogovori med gospodarstveniki obeh držav, minister za infrastrukturo in prostor, Samo Omerzel, pa je češkim gospodarstvenikom predstavil slovensko gospodarstvo in nekatere priložnosti za skupno sodelovanje med državama.

Češka sodi med pomembnejše trgovinske partnerice Sloveniji, saj se skupni obseg blagovne med državama uvršča na osmo mesto, pri čemer se tako izvoz kot uvoz vsako leto povečujeta. V zadnjem času je opaziti tudi povečano zanimanje čeških podjetij za vlaganja in skupne projekte s slovenskimi podjetji.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.