Novice


Arhiv: Romunija: pravi čas za iskanje novih poslovnih vezi


Titus Corlăţean, romunski zunanji minister 

Na konferenci, ki sta jo 5. novembra 2013 pripravila Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) in Ministrstvo za zunanje zadeve v sodelovanju z romunskim Veleposlaništvom in Javno agencijo Spirit Slovenija, je romunski zunanji minister Titus Corlăţean prikazal trenutno gospodarsko situacijo v Romuniji in odprte poslovne priložnosti.

Od leve: Aleš Cantarutti (GZS), minister Titus Corlăţean in dr. Stanislav Raščan (MZZ)

Aleš Cantarutti, direktor Centra za mednarodno poslovanje pri GZS, je poudaril, da kljub rahlemu padcu v lanskem letu blagovna menjava med državama konstantno raste. Vidi številne odprte poslovne priložnosti za krepitev sodelovanja. V naslednjem letu je v načrtu gospodarska delegacija v Romunijo.

Generalni direktor za gospodarsko diplomacijo na MZZ, dr. Stanislav Raščan, se je strinjal s Cantaruttijem, da je sodelovanje med državama dobro, da pa so velike priložnosti za njegovo okrepitev. Te so zlasti v IKT, farmaciji, živilski industriji in logistiki.

Romunski zunanji minister Titus Corlăţean je predstavil poslovne možnosti v Romuniji in širše. Po njegovem mnenju je pravi čas za iskanje novih poti poslovnega sodelovanja, za konsolidacijo infrastrukture ter transportnih povezav, pa tudi za izmenjavo kontaktov in informacij.

Romunija je največji trg v JVE, z dobrim dostopom do regije Donava-Črno morje, ki sodi med najhitreje rastoča in največja gospodarska področja zunaj Azije. Slovenske gospodarstvenike je povabil, da resno razmislijo o romunskih proizvodih in priložnostih, ko oblikujejo svoje poslovne načrte. Poudaril je tudi, da je treba poiskati nove načine sodelovanja na področjih, ki lahko zagotovijo večjo konkurenčnost, produktivnost in prilagojenost izzivom 21. stoletja.

Poleg osnovnega trgovinskega in gospodarskega sodelovanja vidi možnosti – preko naložb in stalnega dialoga, v iskanju novih področij in izkoriščanju komparativnih prednosti obeh gospodarstev. Tako je omenil raziskave in razvoj, pa tudi sodelovanje na področju energije in okolja, razvoja informacijske tehnologije in komunikacijske infrastrukture, biotehnologije, nanotehnologije, zdravstva, reindustrializacije ipd. V prihodnjem obdobju so v Romuniji predvidene priložnosti za neposredne tuje naložbe na področjih transporta, prehrambene in živilske proizvodnje, turizma in infrastrukture.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.