Novice


Arhiv: Jordanija: zgrabite poslovne priložnosti!

Ljubljana, 7. november 2014 - O poslovnih priložnostih za slovenska podjetja v Jordaniji so na današnjem Poslovnem zajtrku na Gospodarski zbornici Sloveniji (GZS) spregovorili predstavniki Veleposlaništva Hašemitske kraljevine Jordanije z Dunaja in slovenski gospodarstveniki, ki so dnevno vpeti v poslovanje z Jordanijo in trgi v regiji.

 

Predsednik GZS, mag. Samo Hribar Milič, je uvodoma dejal, da je sicer menjava med Slovenijo in Jordanijo trenutno relativno majhna, vendar vidi številne možnosti za krepitev medsebojnega poslovnega sodelovanja in rast menjave. Izpostavil je neposredne povezave Jordanije z drugimi državami Srednje vzhodne Azije. Zato lahko predstavlja most za slovenska podjetja, ki želijo poslovati v tej regiji. Hkrati vidi v Sloveniji dobro vstopno točko za jordanska podjetja, ki so zainteresirana za trge EU ter regijo JVE. Za naslednje leto je napovedal izhodno gospodarsko delegacijo v Jordanijo.

Hussam Al Husseini, veleposlanik Hašemitske kraljevine Jordanije na Dunaju, je priznal, da ni enostavno kot diplomat govoriti gospodarstvenikov in dodal, da »nismo tu, da bi govorili, temveč da bi pomagali delati posle«. Posli ne morejo čakati. Priložnosti so, le izkoristiti jih je treba. Gospodarstvenikom je obljubil vso možno podporo, ki jo potrebujejo. Poudaril je, da je Jordanija edina država v regiji, ki je vseskozi stabilna in varna, kljub siceršnjemu dogajanju v okoliških državah. Izrazil je željo, da Jordanija in Slovenija zgradita »most med dvema mostovoma«.

Matej Golob Matzele, izvršni direktor Področja za poslovanje s pravnimi osebami v Abanki Vipa, vidi rdečo nit današnjega dogodka v izmenjavi poslovnih izkušenj in iskanju novih poslovnih priložnosti podjetij obeh držav.

Predsednik amanske gospodarske zbornice in častni konzul Slovenije v Amanu/Jordaniji, Issa Murad, je prikazal poslovno okolje in priložnosti v Jordaniji. Potrdil je, da je Jordanija najbolj stabilna država v regiji, ki ima podpisane številne prostotrgovinske sporazume z drugimi državami, med drugim z ZDA, Kanado, Singapurjem, ter Evromediteransko-jordansko partnerstvo. Trenutno se pogaja za podpise sporazumov z afriškimi državami. Izpostavil je tudi stabilnost bančnega sistema. Med sektorji, kjer vidi največ priložnosti za sodelovanje, je omenil gradbeništvo, tekstilno industrijo, prehrambeno industrijo (zelenjava, sadje), energetiko in OVE, transport, turizem in zdravstvene storitve. Poleg tega pa je predlagal skupna vlaganja v industriji.

Častni generalni konzul Jordanije v Slovenije, mag. Samir Amarin, je spregovoril o izkušnjah Generalnega konzulata s sodelovanjem slovenskih in jordanskih podjetij. Kot oviri za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama je identificiral redkost obiskov slovenskih vladnih in gospodarskih delegacij v arabski svet (kar bi bilo za prepoznavnost Slovenije izrednega pomena) ter slovensko restriktivno vizno politiko, hkrati z nepokritostjo z diplomatskimi predstavništvi, kjer bi jordanski poslovneži lahko dobili vizo. Resni poslovneži ne bodo prosjačili za vizo. Šli bodo tja, kjer so dobrodošli in kjer dobijo poslovno vizo takoj, je opozoril.

Svoje izkušnje s poslovanjem na jordanskem trgu sta prikazala tudi predstavnika slovenskih podjetij. Tatjana Hlastec, vodja prodaje za Bližnji Vzhod in Severno Afriko v Gorenju, je izpostavila odprtost trga, na katerem za njihove produkte niso potrebni posebni certifikati in dokumenti, razen EUR1 obrazca. Kultura komuniciranja je po njenih besedah podobna kot v Sloveniji, kar se tiče izmenjave vizitk, hierarhije v podjetjih... Angleščina je uveljavljen poslovni jezik, marketinška komunikacija je zelo prisotna. Izpostavila je pomen osebnega stika, vsaj v začetku poslovnega odnosa, kasneje je mogoče komunicirati tudi preko elektronske pošte.

Boštjan Horjak, predsednik podjetja Liberty International, je dodal, da ima tudi Jordanija svoje posebnosti. Zaradi svoje odprtosti in zgodovinskih razlogov je sicer ena izmed primernejših vstopnih točk na širše arabsko tržišče. Poleg neposrednega osebnega stika je priporočil tudi telefonske pogovore in Skype. Na področju turizma in organizacije potovanj je treba upoštevati tudi jordanske prehranske navade, zanimanje za nakupe, zeleno naravo, zdravo prehrano in vodo. Gospodarstvenikom, ki so zainteresirani za poslovanje na jordanskem trgu in v širši regiji je svetoval, da se obrnejo na GZS in častnega generalnega konzula Jordanije v Slovenije.

Drago Posega, strokovni svetovalec v oddelku dokumentarnega poslovanja v Abanki Vipa, je zatem predstavil dokumentarno poslovanje za izvoznike, ki jih lahko v banki ponudijo.

 

Dodatne informacije: mag. Tajda Pelicon, 01 5898 136

 

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.