Novice


Arhiv: Južnoafriška republika - dežela priložnosti

Ljubljana, 22. maj 2013 – Južnoafriška republika sodi med najhitreje rastoča gospodarstva na svetu. Že danes kljub oddaljenosti tam uspešno poslujejo nekatera slovenska podjetja. Občutna rast menjave v zadnjih letih pa nakazuje številne nove poslovne priložnosti, so se strinjali udeleženci današnjega Poslovnega zajtrka JAR na GZS.

Mag. Samo Hribar Milič, predsednik GZS, je poudaril pomen slovenskega izvozno usmerjenega gospodarstva in vlogo Slovenije kot možne vstopne točke na širše tržišče EU. Lani je bil po njegovih besedah izvoz na prebivalca osemkrat večji od ciprskega, pri čemer je Slovenija po številu prebivalcev samo trikrat večja. Za povečanje poslovnega sodelovanja med slovenskimi in južnoafriškimi gospodarstveniki vidi veliko priložnosti.

Direktor Centra za mednarodno poslovanje na GZS, Aleš Cantarutti, je to potrdil s podatki o menjavi med državama. Tako je slovenski izvoz v JAR v letu 2012 znašal 30,5 mio evrov in je bil za blizu 14 % večji kot leto prej. Uvoz se je povečal za 10 % na nekaj več kot 16 mio. evrov, kar je opogumljajoče. Še bolj pozitivni so podatki o menjavi v prvih dveh mesecih tega leta glede na enako obdobje v lanskem letu. S 4 mio evrov je tako slovenski izvoz v JAR narasel za 61 %, uvoz pa z blizu 2,5 mio za 140 %.

Janez Pergar, častni konzul JAR v Sloveniji je izrazil interes in željo po povečanju in nadgradnji sodelovanje med obema državama in dodal, da priložnosti obstajajo, potrebno pa je vložiti vso energijo, zaupanje, pa tudi potrpljenje, da zadeve spremenimo zadeve v pozitivni smeri.

Južnoafriški poslovnež, predsednik Plexus Group in častni konzul Slovenije v Južni Afriki dr. Prieur du Plessis, je ugotavljal, da imata obe državi veliko skupnega. Gre za odprti gospodarstvi, relativno mladi demokraciji, za kateri je »prišel čas, da zavzameta pravo mesto na svetovni platformi«. Tako kot predstavlja Slovenija možno vstopno točko na širši trg, velja to tudi za JAR, ki omogoča dostop do 700 mio velikega potrošniškega trga podsaharske Afrike. Po njegovem je pravi čas za nadgradnjo obstoječega poslovnega in investicijskega sodelovanja in vzpostavitev novih stikov.

Lydia Greyling iz Veleposlaništva JAR na Dunaju je poudarila razvit finančni, pravni, komunikacijski, energetski in transportni sektor. Po višini BDP je JAR 26. največja država na svetu z 2,5 % gospodarsko rastjo v lanskem letu. Med razlogi za poslovanje v južni Afriki je izpostavila obsežne naravne vire, politično in ekonomsko stabilnost s trdnim makroekonomskim upravljanjem, konkurenčne panoge in industrije, izobraženo delovno silo, ugodne stroške poslovanja, odlični finančni sistem ter odlično transportno in logistično infrastrukturo. Poudarila je, da zakonodajni okvir omogoča varnost poslovanja in pravni sistem dobro deluje. JAR je članica BRICS in edina afriška država, članica G20. Po podatkih Svetovne banke je 39 izmed 185 držav po enostavnosti poslovanja. Uvrščena je na 2. mestu na svetu po odgovornosti zasebnih institucij in 3. po razvoju trga. Načrt nadaljnjega razvoja, t.i. New Growth Path & National Development Plan 2030, predvideva oblikovanje 5 mio delovnih mest do 2020 in zmanjšanje nezaposlenosti in revščine.

Gerrit van Deventer, poslovnež iz JAR in direktor podjetja Slovenia Connexions (Pty) je poudrail, da GDP od leta 2010 konstantno raste in za naslednje leto napovedujejo 3,3 % gospodarsko rast. Ključne panoge so rudarstvo, avtomobilska montaža, obdelava kovin, strojna, tekstilna industrija, industrija železa in jekla, kemična industrija, industrija gnojil ter živilska industrija, popravilo komercialne ladij. Priložnosti vidi v energetiki, IKT, v rudarstvu in kovinski industriji, kmetijski predelavi ter predelovalnih dejavnostih, zlasti kemijski, avtomobilski in tekstilni.

Denis Bolanca iz Decido d.o.o. je predstavil izkušnjo slovenskega podjetja s poslovanjem na trgu Republike Južne Afrike. Zelo jasno je izpostavil, da je priložnosti ogromno, ni enostavno, »novi trgi, novi ljudje, nova kultura«, a je treba vztrajati. Kot prednost pa je izpostavil, da smo kljub oddaljenosti v isti časovni coni, predvsem, ker je treba biti pripravljen na pogosta službena potovanja v to državo. Svetoval je, da podjetja poiščejo lokalno pomoč, torej partnerja na licu mesta. Pozornost pa je treba posvetiti tudi zahtevam iz t.im. Broad-Based Black Economic Empowerment o predpisanem deležu zaposlovanja temnopoltega prebivalstva.

Predstavnica veleposlaništva JAR na Dunaju je dodala, da, ko je zaupanje izrednega pomena. Ko pa si to enkrat pridobiš in se oblikuje prijateljstvo, pridobiš prijatelja za vse življenje.

Kot je zaključil Cantarutti, bo GZS posvetila posebno pozornost promociji sodelovanja z Republiko Južno Afriko in se zavzela za izvedbo gospodarske delegacije še v drugi polovici tega leta.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.