Novice


Arhiv: Kitajski in slovenski poslovneži o nadgradnji sodelovanja

Ljubljana, 16. julija 2015 – Na današnji kitajsko – slovenski poslovni konferenci v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) in Javne agencije Spirit Slovenija so kitajski poslovneži predstavili možnosti za skupno sodelovanje ter prikazali posebno ekonomsko cono Shahe.


Generalni direktor GZS, mag. Samo Hribar Milič, je v povedal, da je Slovenija sicer majhna država, vendar ima dostop do notranjega trga Evrope s 500 milijoni prebivalcev, kjer generira večino svoje mednarodne menjave. Izpostavil je odlično poznavanje in poslovne odnose naše države s temi trgi.

Aleš Cantarutti, državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, je dodal, da predstavlja Kitajska ključnega azijskega partnerja. Še vedno ostaja veliko odprtih priložnosti za krepitev na področju menjave in investicij. Največ možnosti vidi v telekomunikacijah, na področju okoljevarstvenih tehnologij, v živilsko predelovalni industriji in turizmu, pa tudi v lesnopredelovalni industriji.

Chen Jianmin, generalni sekretar Hebei Provincial Federation of Industrial Economics (HPFIE), vidi kljub veliki geografski razdalji veliko možnosti za krepitev sodelovanja. Provinca Hebei, ki ima preko 73 milijonov prebivalcev, je bogata z naravnimi viri in kulturnimi znamenitostmi. Izpostavil je kitajske naložbe v slovenske projekte ter uspešne slovenske naložbe na Kitajskem. Skupaj s Pekingom in Tianjinom si Hebei sedaj prizadeva prevzeti prevladujoči položaj na Kitajskem. Napovedal je tudi, da se potegujejo za organizacijo zimskih olimpijskih iger v letu 2022.

Svetovalec generalnega direktorja GZS, Goran Novković, je izpostavil, da je slovenska gospodarska rast trenutno med najvišjimi v EU. Kitajska je med slovenskimi izvoznimi destinacijami na 27. mestu in med uvoznimi na 8. Veliko možnosti za nadgradnjo sodelovanja je na področju modernizacije slovenske logistične infrastrukture, rastoči potencial je v vhodnem turizmu ter pri e-trgovini. Tržni potencial je tudi  pri alternativnih in obnovljivih virih energije, tehnologijah za zmanjšanje onesnaževanja okolja ter v infrastrukturnem razvoju. Novković je ob tej priložnosti omenil v začetku julija pri GZS ustanovljeno strateško skupino predstavnikov podjetij v tuji lasti, ki bi znala biti zanimiva tudi za kitajske investitorje v slovenska podjetja.

Matej Skočir, vodja sektorja za internacionalizacijo in tuje neposredne investicije pri javni agenciji SPIRIT Slovenija, je spregovoril o slovenskem investicijskem okolju. Slovenijo je prikazal kot dobro vstopno točko za poslovanje v EU.

Feng Xuejung, pomočnik generalnega sekretarja občinske vlade Lang Fang, je predstavil kooperacijske projekte v Langfangu. Med prednostmi je izpostavil lokacijo blizu Beijinga in Tianjina ter dobro cestno in železniško infrastrukturo. V zadnjih letih razvija high-end industrije.

S strani QI Jianglinga, namestnika administrativnega odbora gospodarske razvojne cone Shahe v provinci Hebei so bila predstavljena poslovna pričakovanja za sodelovanje. V okviru cone delujejo podjetja na področju proizvodnje modernih gradbenih materialov, strojne opreme, prehrambne industrije, steklarstva in keramike.
V nadaljevanju so se predstavile slovenska pohištvena in lesno predelovalna industrija, logistika in transport, logistična platforma za srednjo in vzhodno Evropo ter IKT sektor. 
 
Dogodek se je zaključil s poslovnim mreženjem med kitajskimi in slovenskimi podjetji.



 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.