Novice


Arhiv: Želite vstopiti na albanski trg?

Na GZS smo v sredo, 8. marca 2017, v sodelovanju z Agencijo SPIRIT, Veleposlaništvom Republike Albanije in albansko Investicijsko agencijo AIDA organizirali poslovni dogodek »Kako poslovati z Albanijo« Dogodek je pritegnil veliko zanimanje slovenskih izvoznikov in storitvenih podjetij, saj Albanija s 40 milijoni evrov medsebojne blagovne menjave še kar vztraja na slovenskem zunanjetrgovinskem zemljevidu. Zanimanje je seveda vzbudil tudi napovedan obisk 14-ih albanskih podjetij, ki jih zanima poslovanje s Slovenijo, ki pa se je iz neznanih razlogov in brez predhodnega obvestila realiziral v prihodu le enega podjetja.

Veleposlanik Republike Albanije in predstavnik sta podala osnovno informacijo o albanskem poslovnem okolju, po predstavitvenem delu pa sta sodelovala v individualnih sestankih s slovenskimi podjetji ter se zavezala za posredovanje in vzpostavitev neposrednih stikov z ustreznimi albanskimi podjetji.

Iz podane vsebine je za slovenska podjetja dobro izpostaviti to, da je poslovanje z Albanijo specifično, da zahteva precej potrpežljivosti, previdnosti in pripravljenosti na presenečenja, povrh vsega pa je še malo zagonetno in skrivnostno.

Blagovna menjava z Albanijo je sicer v 11 mesecih preteklega leta dosegla rekordnih 42 milijonov evrov ob pičlem uvozu v višini 1,3 milijona evrov. Najbolj zastopane blagovne skupine v izvozu so zdravila, hrana, gradbena mehanizacija, avtomobili, preparati za nego las in elektro termični gospodinjski aparati. V uvozu prevladujejo olja iz nafte, paradižnik, medicinska oprema in etilni alkohol. Neposrednih investicij skoraj ni, je pa Albanija uvrščena med prioritetne države pri razporejanju sredstev uradne razvojne pomoči Slovenije. V praksi to pomeni, da je preko Centra za mednarodno sodelovanje in razvoj (www.cmsr.si/), ki je eden od izvajalcev Mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije, možno pridobiti sredstva za realizacijo razvojnih projektov v sodelovanju z albanskimi institucionalnimi in poslovnimi partnerji. Največ tovrstnih sredstev je usmerjenih v okoljske projekte, predvsem ravnanje z odpadnimi vodami.

Pomembna pridobitev na področju arbitražnega reševanja komercialnih sporov z albanskimi pogodbenimi partnerji je tudi nedavni prevod tako imenovanih Ljubljanskih arbitražnih pravil, ki ga je zagotovila Stalna arbitraža pi GZS (www.sloarbitration.eu/). Posle v Albaniji zavaruje tudi SID banka. V Tirani deluje Veleposlaništvo Republike Slovenije. Letalske povezave so redne. Albanci so tradicionalno naklonjeni sodelovanju s Slovenijo in slovenska uradna politika aktivno podpira približevanje Albanije Evropski uniji. Pomembne zasluge je imela tudi pri odpravi vstopnih vizumov v EU za albanske državljane

Poslovna infrastruktura za razmah gospodarskega sodelovanja med državama torej obstaja, potrebno pa bo odgrniti še nekaj tančic in kalibrirati naša pričakovanja v zvezi s primernimi načini sodelovanja in albansko poslovno etiko.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.