Novice


Arhiv: Bavarska delegacija s slovenskimi podjetji o digitalizaciji gospodarstva

Ljubljana, 22. junij 2017 – Ministrski predsednik Svobodne države Bavarske Horst Seehofer, je bil osrednji gost na okrogli mizi o industriji 4.0 in digitalnem gospodarstvu v Sloveniji in na Bavarskem. Dosežke s tega področja so mu predstavili vodilni pomembnejših slovenskih podjetij ter strokovnjak iz Fakultete za elektrotehniko.

Slovensko-nemška gospodarska zbornica in Gospodarska zbornica Slovenije sta ob uradnem obisku ministrskega predsednika Svobodne dežele Bavarske Horsta Seehoferja pripravili okroglo mizo s slovenskimi gospodarstveniki. Podjetja Gorenje, Hidria, BSH Nazarje, Siemens in Bosch Rexroth so visokega gosta skupaj z bavarsko delegacijo seznanili s pomenom digitalizacije v slovenski industriji.

Slovenija je po prikazanem znanju in aktivnostih na področju digitalizacije gospodarstva in industrije 4.0 na nekaterih področjih celo pred Bavarsko, denimo podjetje Siemens je letos v nuklearno jedrsko elektrarno v Krškem vgradil rezervni del, izdelan s 3D tiskalnikom, v Bosch Rexrothu pa so na podlagi lastnih izkušenj in izdelkov digitalizirali interno logistiko. V Gorenju usmerjajo in spremljajo dva vzporedna procesa digitalizacije: digitalizacija produktov, kar pomeni upravljanje aparatov preko tabličnih računalnikov in pametnih telefonov, s čimer omogočijo kupcu razširjeno uporabno izkušnjo, sami pa pridobivajo podatke o uporabi in delovanju aparatov ter digitalizacija proizvodnih procesov s pomočjo virtualizacije. Podjetje Hidria z digitalnimi inovacijami odločno prispeva k čisti dizelski tehnologiji. Njihova eko inovacija leta 2016 v evropski avtomobilski industriji je PSG svečka, ki omogoča 30 odstotni prihranek energije pri dieselskih motorjih. V podjetju BSH prav tako digitalizirajo proizvodne procese, pri čemer pa digitalizacijo prenašajo tudi na svojih več kot 100 dobaviteljev. Eno brez drugega pač ne gre, zato navzven odprto komunicirajo, posvetujejo se skozi celotno verigo vrednosti, poudarjajo pa tudi pomen izobraževanja kadra o digitalizaciji. Digitalizacijo gospodarstva v Sloveniji pomembno podpira tudi znanstvena sfera. Na Fakulteti za elektrotehniko deluje laboratorij za telekomunikacije, v katerem pripravljajo prototipe predvsem na pobudo gospodarstva. Povpraševanje raste, kot odziv nanj pa pripravljajo mrežo laboratorijev po vsej Sloveniji, da bi zagotovili hitrejši prenos znanja v industrijo.

Nemški sogovorniki so poseben poudarek dali obrtništvu 4.0, kjer se tako kot v industriji ukvarjajo z delom 4.0, kar so kot pomembno izpostavili tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Gostje so izmenjali tudi informacije o pokritosti obeh dežel s širokopasovno povezavo, ki je izziv sedanjosti in predstavlja tudi osnovo za digitalizacijo gospodarstva in tudi storitev, pri čemer je Slovenija že danes v prednosti, v načrtu pa je še zagotoviti pokritost z optično povezavo za področja z do 10 prebivalcev na km2. Slovenija si prizadeva, da bi zaradi obstoječe infrastrukture postala testna država za 5G na področju PPDR.

Predsednika Gospodarske zbornice Slovenije, Boštjana Gorjupa, »veseli priložnost, da so slovenska podjetja lahko predstavila nekaj konkretnih rešitev na področju novih in trajnostnih tehnologij, še posebej električnih avtomobilov, ter opozorila na nove pristope v razvoju. S tem si namreč lahko zagotavljajo obstoječe in pridobivajo dodatne posle z Bavarsko in širše tudi v novi eri, v katero vstopamo. Izpostavil bi še, da je Slovenija zaradi svoje majhnosti in s tem obvladljivosti lahko partner Bavarski za testiranje novih tehnologij oz. pristopov, saj imamo ustrezno in dobro razvito infrastrukturo.«  

»Srečanje slovenskih gospodarstvenikov z gospodarsko delegacijo je bilo odlično z vidika izmenjave mnenj in pogleda v prihodnost na področju industrije in obrtne dejavnosti. Bavarska in Slovenija sta namreč že od osamosvojitve Slovenije dalje tesno povezani, kar kaže tudi gospodarska menjava, ki se vsako leto poveča za najmanj 5 odstotkov. Poleg omenjene menjave med državama pa je vedno bolj prisotna tudi izmenjava na področju znanja in izkušenj z industrijo, kjer seveda prednjači avtomobilska industrija, ki svojim dobaviteljem postavlja visoke standarde ne le z dobavo ampak tudi z digitalizacijskimi zahtevami.« je povedala predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice, Gertrud Rantzen.

Tako Slovensko-nemška gospodarska zbornica, kot tudi Gospodarska zbornica Slovenije se bosta s skupnimi močmi še naprej trudili tako za prenos znanja kot tudi pobud na relaciji med Slovenijo in Nemčijo, ki sta tudi po besedah predsednika države Boruta Pahorja naravni gospodarski partnerici. 


Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.