Novice


Arhiv: »Če uspeš prodreti v Indijo, lahko prodajaš kjerkoli«

»Če uspeš prodreti v Indijo, lahko prodajaš kjerkoli«

Z namenom predstavitve uspešnih poslovnih praks slovenskih podjetij v Indiji smo na Gospodarski zbornici Slovenije, v sodelovanju s člani skupine Slovensko-indijski poslovni svet ter Veleposlaništvom Indije, 16. maja 2019 organizirali delavnico Indija mango festival.

Uvodoma se je generalna direktorica GZS, mag. Sonja Šmuc sodelujočim direktorjem podjetij zahvalila za njihovo pripravljenost, da spregovorijo in delijo svoje bogate, raznolike poslovne izkušnje z ostalimi udeleženci dogodka. Okrepljen interes slovenskih podjetij za poslovanje z Indijo se neposredno odraža tudi v statistiki blagovne menjave, ki je v lanskem letu zabeležila 28 odstotno rast na izvozni strani in 111 milijonov EUR izvoza ter 37 odstotno rast na uvozni strani, z 251 milijoni uvoza.

V nadaljevanju je vodja marketinga na Veleposlaništvu Indije, Žaneta Statevska predstavila indijsko gospodarstvo, kot enega najbolj rastočih gospodarstev sveta, ki z aktualnimi, vladnimi gospodarskimi ukrepi postaja vse bolj zanimivo za tuja podjetja, zlasti v okviru iniciative »Make in India« in sodelovanja pri infrastrukturnih projektih. 

Podrobnejša predstavitev se nahaja TUKAJ. 

Osrednji del dogodka je bil posvečen predstavitvi izkušenj slovenskih podjetij, ki na indijskem trgu poslujejo z različnimi poslovnimi modeli, od koncepta inženiringa industrijske opreme za toplotno obdelavo z delno lokalizacijo proizvodnje komponent, do skupnega razvojnega projekta elektromotorjev za lahka električna vozla ter plasmaja storitev za izboljšanje počutja in kakovosti življenja, primarno indijskim multinacionalkam in tujim korporacijam, delujočim v Indiji.

Dr. Simon Mandelj, direktor podjetja GEM motors d.o.o. pravi: »Če uspeš prodreti v Indijo, lahko prodajaš kjerkoli. Osebni stiki in zaupanje so ključni za sklenitev posla, poleg tega pa kupci običajno pričakujejo razvite produkte za zelo nizko ceno.«

Hugo Bosio, direktor podjetja Bosio d.o.o. meni: »Trg je perspektiven, a zahteven, predvsem zaradi oddaljenosti, že prisotne konkurence iz EU ter Rusije in drugačnega, posebnega načina poslovanja in komuniciranja ter zahteva veliko mero potrpežljivosti. Pogajanja so zahtevna, indijski partnerji so spretni pogajalci, dobri trgovci. Ko enkrat uspeš najti pravega poslovnega partnerja, lokalizirati del proizvodnje komponent za zahtevne industrijske izdelke, je poslovni uspeh zagotovljen.«

Janez Uplaznik, direktor Mikropis Holding in dr. Eva Kovač, podpredsednica 24alife sta omenila dobrodošlo pomoč slovenskega veleposlaništva v Indiji, ki jim je pomagalo pri navezovanju stikov z odločevalci izbranih indijskih multinacionalk. »Uvodoma smo indijske kadre usposabljali v Sloveniji, kjer smo lažje obvladovali izobraževalni in delovni proces. Glede na obseg in perspektivo posla, smo kasneje v New Delhiju ustanovili lastno podjetje, sedaj odpiramo še predstavništvo v Bangaloreju. Sklepanje poslov gre počasi. , potrebna je vztrajnost in velika mera potrpežljivosti«.

Moderator dogodka, Andrej Vrbančič, direktor Gravitav je iz lastnih izkušenj povedal in pritrdil ostalim sogovornikom: »Pristni osebni stiki so pred pogoj za sklepanje poslov, potrebna je dobra psiho-fizična kondicija, da lahko uspešno deluješ in obstaneš v Indiji. Če je v Sloveniji za izvedbo projekta potrebno eno leto, to v Indiji pomeni dve leti. Podjetja, ki bi se za prodor v Indijo povezala, bi lahko posle lažje in ceneje realizirala.«

Veleposlanik Indije, Nj. Eksc. Param Jit Mann je na vprašanja udeležencev glede bodoče gospodarske rasti indijskega gospodarstva povedal, da je tudi v prihodnje pričakovana visoka, več kot šest odstotna letna gospodarska rast.

Sledila so vprašanja iz publike, po tem pa je Swara Manduskar predstavila mango, čemur je sledilo mreženje med udeleženci med degustacijo mangovih slaščic.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.