Novice


GZS: CERN je priložnost za slovenska podjetja

Slovenija je v postopku nadgradnje statusa pridružene članice CERN-a v polnopravno članstvo. V ta namen je slovenske vladne in raziskovalne institucije obiskala Delovna skupina iz CERN-a. Danes popoldne se bo na GZS poleg njene ekipe, srečala tudi s predstavniki visokotehnoloških podjetij Cosylab, Dewesoft, Instrumentation Technologies in L-TEK.

 

Sodelovanje s CERN ne pomeni le koristi za znanstveno sfero in raziskovalce, ki sodelujejo v CERN-ovih raziskavah. Nekateri izsledki teh se gotovo prenesejo tudi v industrijo, a neposredna gospodarska korist se najbolj reflektira v poslih, ki jih slovenska podjetja lahko sklepajo s CERN-om. Ta možnost še ni dovolj prepoznana med slovenskimi podjetniki, saj se »sodelovanje s CERN-om« še vedno razume bolj »akademsko oz. znanstveno «.

 

Slovenija ima status pridružene članice v CERN od l.2016, skrbnik te pogodbe pa je Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Le to si prizadeva za čim večjo vključitev slovenskih podjetij v CERN, saj se vložek v višini članarine lahko v čim večji meri povrne v gospodarstvo. Zato je Ministrstvo sklenilo pogodbo o sodelovanju z GZS, ki ima resurse in orodja, da to informacijo prenese do podjetij.

 

Današnje srečanje s predstavniki CERN-a bo GZS izkoristila za predstavitev promocijskih aktivnosti za večjo vključenost podjetij v CERN, dela s podjetji preko branžnih združenj in sekcije ScienceTech. Slednja združuje podjetja, ki že poslujejo ali pa jih zanima poslovanje s CERN in drugimi znanstveno-raziskovalnimi centri, ki jih z eno besedo imenujemo Big Science. Te prakse in interese imajo tudi štiri podjetja, ki jih bodo izpostavila na srečanju, prav tako tudi svoje visokotehnološke rešitve in izzive, na katere so naletela v poslovanju s CERN.

 

Polnopravno članstvo Slovenije v CERN prinaša možnost črpanja večjega obsega sredstev nazaj v gospodarstvo, pa tudi več glasovalnih pravic v Svetu CERN-a, da bomo lažje plasirali tehnološko znanje in opremo v to Mednarodno organizacijo za raziskavo delcev. 

 

Najbrž ni treba posebej poudariti, da je sodelovanje s CERN-om dokaj kompleksno. Podjetja za posle tekmujejo na mednarodnem parketu vseh držav članic CERN, zato je pridobitev posla velik dosežek, odlična referenca, krepi možnost povezovanja, tehnološke in izvozne kompetence podjetij ter njihove blagovne znamke, s tem pa se dviguje tudi rating Slovenije.

 

Sodelovanje slovenskih raziskovalcev v CERN-u sega v 70. leta prejšnjega stoletja, še v čas države Jugoslavije. Le-ta je bila tudi ena od ustanoviteljic CERN-a pred 70 leti. Ta visoki jubilej  bomo na GZS obeležili septembra na dogodku z Big Science tematiko.

 

Kontakt:

Vanja Bele, vanja.bele@gzs.si, 01 5898 113

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.