Novice


Na GZS si prizadevamo čim več podjetij vključiti v posle s CERN

Ljubljana, 19. februar 2024 - Slovenija je v postopku nadgradnje statusa pridružene članice CERN-a (Evropska organizacija za jedrske raziskave) v polnopravno članstvo. S tem namenom je slovenske vladne in raziskovalne institucije obiskala delovna skupina iz CERN-a, ki je največji laboratorij za fiziko delcev.

 

»Danes je v bazi CERN registriranih 70 slovenskih podjetij, od tega jih je 20 že pridobilo naročila, identificiranih pa je tudi kar nekaj potencialnih podjetij za vpis v bazo CERN«, je uvodoma poudarila Natalija Stošicki, direktorica za strateški razvoj in internacionalizacijo pri GZS. Leto 2023 je bilo najuspešnejše doslej. Sloveniji naj bi, po še neuradnih podatkih uspelo izkoristiti kar 78 % vseh vloženih sredstev, kar znaša približno 1,7 milijona švicarskih frankov. Gre za vrednost poslov, ki so jih slovenska podjetja sklenila s CERN v primerjavi s članarino, ki jo je plačala država.

Na GZS, kjer smo na podlagi pogodbe z  Ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in inovacije vstopna točka za CERN in hkrati pospeševalci vključevanja slovenskih podjetij v CERN, smo na današnje srečanje povabili tudi predstavnike nekaterih visokotehnoloških podjetij, kot so Cosylab, Dewesoft, Instrumentation Technologies in L-TEK. »Sodelovanje v CERN ne prinaša koristi le znanstveno-raziskovalni sferi, ampak tudi slovenskim podjetjem, ki lahko CERN-u ponudijo svoje znanje in storitve. Ta možnost še ni dovolj prepoznana med slovenskimi podjetniki, saj se sodelovanje s CERN-om še vedno razume bolj akademsko oziroma znanstveno, vendar je vstop na trg Big Science tudi oblika internacionalizacije podjetij«, je priložnosti nanizal direktor Centra za mednarodno poslovanje pri GZS Matej Rogelj. Na GZS deluje tudi sekcija ScienceTech, ki združuje visoko tehnološka podjetja, ki imajo interes in kompetence za poslovanje na trgu Big Science. Slednja združuje podjetja, ki že poslujejo ali pa jih zanima poslovanje s CERN in drugimi znanstveno-raziskovalnimi centri, ki jih z eno besedo imenujemo Big Science.

 

Charlotte L. Warakaulle, direktorica za mednarodne odnose v CERN-u je poudarila, da je namen današnjega obiska preveriti, ali je Slovenija sposobna izpolnjevati kriterije za polnopravno članstvo. Izpostavila je pomembnost uravnoteženega sodelovanja med industrijo, znanostjo in CERN-om.

 

Sodelovanje s CERN-om je namreč dokaj kompleksno. Podjetja za posle tekmujejo na mednarodnem parketu vseh držav članic CERN, zato je pridobitev posla velik dosežek, odlična referenca, krepi možnost povezovanja, tehnološke in izvozne kompetence podjetij ter njihove blagovne znamke, s tem pa se dviguje tudi ugled Slovenije.

 

Omeniti velja še, da sodelovanje slovenskih raziskovalcev v CERN-u sega v 70-a leta prejšnjega stoletja, še v času države Jugoslavije. Le-ta je bila tudi ena od ustanoviteljic CERN-a pred 70 leti. Ta visoki jubilej  bomo na GZS obeležili jeseni na dogodku z Big Science tematiko.

GZS ima preko svoje branžne in regijske strukture dostop do podjetij, ki bi lahko sodelovala s CERN, zato se je današnjega dogodka udeležila tudi  direktorica Zbornice GZS za elektroindustrijo Andreja Hlišč.  

Kontakt za več informacij o vključevanju v CERN: Vanja Bele, vanja.bele@gzs.si, 01 5898 113

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.