Zapri

Novice


Arhiv: BREZPLAČNO USPOSABLJANJE MENTORJEV PRI DELODAJALCIH V SEŽANI

Gospodarska Zbornica Slovenije vas vabi na brezplačno usposabljanje mentorjev dijakom oz. študentom za izvajanje praktičnega usposabljanja z delom oz. praktičnega izobraževanja, ki bo potekalo na PIC-Poslovno inovacijskem centru, ŠC Srečka Kosovela Sežana, Višja strokovna šola, Kraška ulica 2, 6210 Sežana v terminu 8., 9. in 25.10.2018 od 8.30 do 15.00 (24 pedagoških ur). Na Severno Primorski gospodarski zbornici bomo brezplačno usposabljanje mentorjev dijakom oz. študentom izvedli predvidoma v letu 2019.

Arhiv: “Certificate of free marketing” za uvoz blaga v Alžirijo

Izvozniki v Alžirijo morajo poleg ostale dokumentacije predložiti še uradno potrdilo o prostem gibanju blaga »Certificate of Free Marketing«, izdanim v državi izvoza oz. v državi porekla blaga. Na voljo sta predlogi v angleškem v francoskem jeziku.

Arhiv: Digitalizacija ATA zvezka: eATA

Digitalizirani ATA zvezek oz. eATA, carinski dokument, ki omogoča prost pretok blaga med državami za obdobje enega leta, je v fazi razvoja. Predvidoma bo med oktobrom 2018 in marcem 2019 potekalo testiranje digitaliziranega ATA zvezka med štirimi državami, to pomeni zbornicami, carinskimi organi in podjetji, ki ATA zvezke uporabljajo.

Arhiv: Novi vladi: nas je zadnja kriza kaj naučila?

Oblikovanje nove, manjšinske vlade spremlja bojazen, da bo politična trgovina s šesto stranko vodila do nebrzdanega povečanje javne porabe - preko višanja plač v javnem sektorju, izplačila večjih pokojnin in socialnih pomoči - ter opaznega umika tujih vlagateljev. Ključni predlogi Levice namreč predstavljajo visoko javno-finančno breme, ki bi Slovenijo pospešeno potiskali v novo krizo.

Arhiv: Apel k zmerni, razvojno usmerjeni vladi s posluhom za gospodarstvo

Apeliramo, da politične stranke v pogajanjih za sestavo nove vladne koalicije presežejo ideološke razlike, saj imajo v številnih primerih zelo podobna stališča do gospodarskih tem in ciljev, ki so pred Slovenijo. Na tej osnovi se vsekakor da doseči želene rezultate. Nova vladna koalicija bi morala biti močna, z jasno definiranimi zavezami, hkrati pa zmerna in usmerjena v prihodnost. Njen cilj naj bo, da v celotnem mandatu, ki je pred njo, deluje v dobro gospodarstva in s tem državljanov vseh generacij.

Arhiv: Slovenija potrebuje sposobno, razvojno vlado

Živimo, kot da bo globalna konjunktura trajala še vsaj deset let, vsi analitiki pa že opozarjajo na nepremičninski balon, pregrete borzne razmere, naraščanje zadolženosti in predvsem na neuspešnost spopadanja z globalnimi problemi – migracijami, trgovinsko vojno, okoljskimi izzivi in surovinskimi omejitvami. Zato Slovenija potrebuje sposobno, razvojno naravnano vlado, ki bo državo uspešno vodila celoten mandat in bo kos gospodarskim in mednarodno političnim izzivom v prihajajočem obdobju.

Arhiv: V Ženevi pritisk na Kitajsko

Ameriški predsednik Trump z najavo o uvedbi dodatnih carin na 200 mrd USD uvoženega blaga iz Kitajske očitno misli resno. Ugodni gospodarski podatki iz Amerike omogočajo ZDA dobro izhodiščno točko za nadaljevanje trgovinske vojne. Kratkoročni učinki teh ukrepov bodo po predvidevanjih krepitev globalnih cen, višanje obrestne mere, šibkejši juan ter nižje vrednosti delnic. Na srednji rok bi se lahko vrednost svetovne trgovine zmanjšala za 170 milijard dolarjev. Dvajset gospodarsko najmočnejših držav (G-20) je po navedbah Svetovne trgovinske organizacije (WTO) v zadnjem obdobju podvojilo število trgovinskih ovir.

Arhiv: Sporočilo javnosti s strani Informacijskega pooblaščenca kot pomoč pri izvajanju določb GDPR

Informacijski pooblaščenec je na svoji spletni strani objavil nova gradiva, ki bodo v pomoč podjetjem in institucijam pri razumevanju in izvajanju določb Splošne uredbe o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Arhiv: Razdeljena britanska politika glede prihodnosti pogajanj z EU

Odstop sekretarja za brexit Davida Davisa je presenečenje, saj je premierka Mayeva še pred dvema dnevoma zatrjevala, da ima podporo svojega kabineta za načrt o tesnem sodelovanju z EU tudi po izstopu države iz EU. Davisova odločitev pomeni novo negotovost glede prihodnje oblike izstopa Združenega kraljestva iz EU.

Arhiv: Trgovinska vojna med glavnima velesilama brez zmagovalcev

Napovedi Trumpove administracije o uvedbi carin na uvoz kitajskega blaga so se uresničile, kot tudi kitajski odgovor. Trgovinska vojna se krepi in bi lahko zajela še druge proizvode in druge države. Zgodovinske izkušnje kažejo, da bi se lahko svetovna gospodarska rast samo v letošnjem letu zmanjšala za četrt odstotka (za 180 milijard evrov) ter v naslednjem za pol odstotka (za 360 milijard evrov). Mednarodna trgovina, svetovni potrošnik in poslovne investicije bodo pri tem najbolj prizadete, še posebej na srednji in daljši rok. Zaradi izvoza na zalogo pa napovedi novih carin navidezno pospešujejo aktualno gospodarsko rast, a za ceno nižje v prihodnosti.

Arhivi