Zapri

Arhiv: Skrbi padanje industrijske proizvodnje in naročil

Ljubljana, 26. april 2023 –Konec marca smo beležili najnižje število registrirano brezposelnih oseb v zgodovini samostojne Slovenije, 50 tisoč. Število delovno aktivnih oseb je februarja znašalo 929 tisoč. Zaradi šibke demografske slike se krepi pomen tujcev. Od 140 tisoč novih delovnih mestih v desetih letih so jih kar 79 tisoč zasedli tuji državljani. Kljub podatkom, ki nas navdajajo z optimizmom, opreznost ni odveč. Statistični podatki namreč kažejo, da se industrijska proizvodnja znižuje.

Arhiv: Gospodarska delegacija pohištvenikov v Milano, Italija

19. in 20. aprila 2023, je bila uspešno izvedena dvodnevna gospodarska delegacija pohištvenih podjetij na sejem Salone del Mobile 2023. Delegacijo so skupaj organizirali Javna agencija SPIRIT Slovenija, Direktorat za lesarstvo pri MGTŠ, GZS – Združenje lesne in pohištvene industrije in Lesarski grozd ob podpori Generalnega konzulata v Milanu.

Arhiv: ZIT podelil nagrade najboljšim mladim slovenskim tekmovalcem računalništva in informatike

Po oceni Združenja za informatiko in telekomunikacije pri GZS naj bi slovensko gospodarstvo vsako leto potrebovalo pet tisoč dodatnih strokovnjakov za informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT). Ker je tovrstno izobraževanje v osnovno in srednješolskem izobraževanju pomanjkljivo, je naše gospodarstvo na svetovnih trgih manj konkurenčno, delovna mesta z visoko dodano vrednostjo uporabe digitalne tehnologije pa se selijo v druge države.

Arhiv: Gospodarstvo podpira predlog prenove upravnih enot

»Glede tujcev bo potrebno sprejeti družbeni konsenz«, je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki je bila gostja današnjega upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije, odgovorila na klice gospodarstva, da primanjkuje delovne sile. Dejala je, da zakonodaja o tujcih vsebuje vrsto zavrnitvenih razlogov in nekatera so tako strokovna, da bi moral imeti uradnik pravno znanje. To je po njenem mnenju glavni razlog dolgotrajnosti postopkov, poleg organizacije dela.

Arhiv: Z okrepljenim sodelovanjem gospodarstva in izobraževalne sfere do učinkovitejšega kariernega razvoja mladih

Škofja Loka, 20. april 2023 – Karierni razvoj posameznika je ključen za razvoj 'zmagovalcev' na vseh področjih – od elementarnih do najkompleksnejših. Za to je pomembna okrepitev sodelovanja in povezovanja med gospodarstvom in izobraževalno sfero, so se strinjali sogovorniki na današnji okrogli mizi v okviru celodnevnega dogodka Skupaj gradimo kariere.

Arhiv: V Milano odhaja delegacija pohištvenih podjetij

Ljubljana, 19. aprila 2023 - V Milano danes odhaja delegacija pohištvenih podjetij. Gre za gradnjo in utrjevanje poslovnih kontaktov v Italiji, ki je za slovenska pohištvena podjetja zelo pomemben izvozni trg. V času obiska si bo delegacija ogledala tudi sejem Salone del Mobile, enega največjih sejmov v EU namenjenega pohištveni in spremljevalni industriji.

Arhiv: Podpisan zgodovinski dogovor med gospodarstvom, znanostjo in politiko o razvoju blaginje Slovenije

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), Koordinacija samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije (KOsRIS), Rektorska konferenca Republike Slovenije (RKRS) in Vlada Republike Slovenije so danes slovesno podpisale zgodovinski dogovor o strateškem sodelovanju in usklajenem naslavljanju »doline smrti« na področju tehnološkega razvoja in inovacij. Dogovor bo tako pripomogel k doseganju višje kakovosti življenja državljank in državljanov, okoljske vzdržnosti ter visoke dodane vrednosti.

Arhiv: V teh dneh izide aprilska številka revije Glas gospodarstva

Aprilski Glas gospodarstva smo v veliki meri posvetili učinkoviti izrabi odpadkov. »Vsi naši odpadki, izpusti nekje končajo, najpogosteje daleč stran od naših oči in našega doma. Še vedno prepogosto raje pogledamo stran, kar je seveda zelo narobe ... Veliko lažje je pogledati stran kot sprejeti odgovornost in si prizadevati najti rešitev za problem, ki ga imamo tukaj in zdaj. Morda bo za začetek dovolj, če se vprašamo, kaj bomo s temi odpadki, če jih jutri ne bomo mogli več nikamor odpeljati?« poudarja v osrednjem intervju aprilskega Glasa gospodarstva tehnični direktor Energetike Ljubljana dr. Marko Agrež in izpostavi več prednosti, ki bi jih prinesla sežigalnica.

Arhiv: Energetska kriza: Poiščite rešitev tudi za velika podjetja

Ljubljana, 13. april 2023 – »Pozdravljam odločitev vlade, ki je končno uslišala našo prošnjo in je podaljšala zamejitev cen energentov za mala in srednje velika podjetja ter male poslovne odjemalce do konca leta, čeprav sem si nadejal, da bo najvišja cena določena nižje kot doslej, saj so tudi trenutne cene na trgu nižje,« je današnje podaljšanje uredbe komentiral predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Tibor Šimonka. Dodal je, da je trenutno cena za električno energijo na trgu okoli 120 € na MW/h, medtem ko je regulirana enotna tarifna postavka 195 € na MW/h, kar je precejšnja razlika.

Arhiv: Stališče glede napovedane ukinitve dopolnilnega zavarovanja

Predlog zakona težko podrobno komentiramo, ker je bil 12. aprila prvič predstavljen na novinarski konferenci. S konkretno vsebino zakona še nismo seznanjeni. Iz trenutno razpoložljivih informacij v medijih naj bi breme pavšalnega zneska prispevka za zdravstveno zavarovanje tudi v prihodnje nosil zaposleni sam, le delodajalec naj bi znesek po novem nakazal ZZZS.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.