Mediji

Osnutek koalicijske pogodbe

Osnutek Koalicijske pogodbe je danes zaokrožil po nekaterih medijih. Na Gospodarski zbornici Slovenije bomo vsebino osnutka najprej preučili, potem pa bomo sporočili svoje mnenje in stališča. 
 
Že pri oceni predvolilnih programov strank smo bili pozorni na njihovo ambicioznost. Tudi od nove koalicijske pogodbe pričakujemo, da bo povzela to ambicioznost ter omogočila in postavila jasen okvir za konkurenčnejše pogoje poslovanja in razvoj gospodarstva. 
 
 
S tem v zvezi izpostavljamo, da so z vidika gospodarstva prioritetna naslednja področja ukrepov.
 
 
1. INTERNACIONALIZACIJA GOSPODARSTVA
 
Slovenija v zadnjih letih spet krepi izvoz, vendar ne povečuje svojega tržnega deleža v globalnem merilu. Tekmice vlaganja v razvoj in izvoz povečujejo še hitreje. Zaradi obojega mora biti izvoz prva prioriteta.
 
2. KREPITEV STORITVENEGA SEKTORJA
 
Storitve lahko razmeroma hitro in poceni prispevajo k rasti in večjemu številu zaposlenih oziroma delovno aktivnih. Zaradi tega so storitve in z njimi tudi krepitev podjetništva kratkoročna prioriteta.
 
3. STRATEŠKE INVESTICIJE
 
Slovenija nima jasnih nacionalnih prioritet, ko gre za strateške investicije. Potrebujemo operativno strategijo strateških investicij z opredeljenimi prioritetami, časovnico, potencialnimi viri in ukrepi za premagovanje ovir.
 
 
V prilogi pošiljamo gradivo 12 KLJUČNIH TOČK GOSPODARSKE AGENDE GZS ZA NOVO VLADO RS, ki vključuje predloge GZS glede najnujnejših ukrepov nove vlade. Želimo si, da bodo ti vključeni tudi v končni koalicijski pogodbi. 
 

Pripeti dokumenti

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.