Mediji

Arhiv: Doslej 5 regionalnih podelitev priznanj za najboljše inovacije – Slovenija nagradila 24 zlatih regionalnih priznanj

V savinjsko-šaleški, severno primorski, gorenjski, celjski  ter koroški regiji so območne in regionalne gospodarske zbornice že proglasile najboljše inovacije in inovatorje ter jim podelile priznanja.

Skupaj 24 zlatih, 27 srebrnih in 11 bronastih priznanj ter 5 diplom je bilo tako že podeljenih. Na teh izborih je sodelovalo 67 inovacij in 309 inovatorjev.

V nadaljevanju so navedene inovacije, ki so prejele zlato priznanje v posamezni regiji.


Savinjsko-šaleška gospodarska zbornica, Velenje

Za nacionalna priznanja so nominirane modro označene inovacije.

Aparat za pripravo toplih napitkov Tassimo Caddy

  • Podjetje: BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje
  • Avtorji: Henrik Pavlovič, Peter Brezovnik, Boštjan Ogrizek, Mitja Habe, Matej Mejač, Damjan Golčman, Klemen Zevnik, Aleš Plohl, Tadej Počivavšek, Mitja Dobravc, Primož Bezovnik, Peter Leskovšek, Aleš Kreslin in Mihael Kolar

Novi član družine Bosch Tassimo vključuje rešitev shranjevanja kapsul neposredno v inovativen dizajn aparata. Na vrteče stojalo lahko enostavno shranite tudi do osem nosilcev kapsul – vsak nosi po 16 kapsul. Pri razvoju tega aparata je bil cilj, da je uporabniku prijazen. To je izboljšano tudi z novo rešitvijo rezervoarja za vodo, ki se sedaj vodoravno vstavi s sprednje strani aparata. Obe inovaciji izboljšata urejenost in prostorsko ekonomičnost.

Kompaktni kuhinjski aparat MultiTalent 3

  • Podjetje: BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje
  • Avtorji: Jurij Pešec, Darko Rudež, Bogdan Kreča, Matej Berzelak, Dejan Gosar, David Potočnik, Boštjan Kovačec, Jože Skončnik, Marko Lenošek, Bojan Potočnik, Aleš Kreslin, Tadej Holcinger, Peter Leskovšek, Peter Zdolšek, Mirko Jurak in Tomo Iršič

Nov kompaktni in vsestranski kuhinjski pomočnik z več kot 50 funkcijami olajša kuho in peko. Motor ima moč 800 W ter 2 hitrosti in funkcijo pulziranja. Rezalne plošče iz nerjavečega jekla lahko debelo ali tanko režejo ali strgajo sadje, zelenjavo in sir. Dodatni pribor je sekljalnik za hitro in natančno sekljanje zelišč, oreščkov, čebule ali česna, in mlinček za trde sestavine kot kavna zrna, trdi sir, žita ali ledene kocke. Na voljo je tudi mešalni vrč volumna 1 liter. Prostorsko ekonomičnost aparatu daje možnost shranjevanja pribora direktno v posodi (dizajn SmartStorage), prav tako ima aparat integriran prostor za shranjevanje kabla.

Pralni stroj Panasonic AutoCare

  • Podjetje: Gorenje d.d. Velenje
  • Avtorji: Gorenje: mag. Boštjan Sovič, Robi Pogorevc, Jakob Koželjnik, Lovro Krajnc, Matjaž Kuhar, Marko Pečnik, Niko Dren, Zlatko Novak, Uroš Koren, Urh Sredenšek, Uroš Trupej, Sandi Vitanc, Rok Lah, Duško Skarlovnik, Klemen Horvat. Panasonic: Takayuki Ishihara, Masahiro Itami, Akira Shoji, Go Ito, Arata Takahashi, Tomotaka, Yagi, Yuko Minayoshi, Takeo Matsuki, Hideaki Ushijima, Masanao Segawa.

Na novo razviti aparati se ponašajo z vrsto naprednih funkcij, ki jih običajno zasledimo pri dražjih modelih pralnih strojev, med drugim: samodejni programi pranja (tudi inovativni program AutoCare), uporaba pare med pranjem, kar zmanjšanje zmečkanost perila ter učinkovito odstranjuje alergene, pranje kar 10 kg perila naenkrat v povsem novo razviti notranjosti pralnega stroja. Avtomatski program AutoCare samodejno prilagodi program količini in vrsti perila, kar omogočajo štirje inteligentni senzorji. Povečani so prihranki energije in vode pri pranju. Z večjim številom tornih blažilcev gibanja in dodatnim inovativnim 3D senzorjem za zaznavanje gibanja je omejeno gibanje bobna in notranjih delov aparata. 3D senzor nenehno prilagaja vrtilno hitrost ožemanja glede na maso in razporeditev perila v bobnu ter na ta način omogoča doseganje najboljših rezultatov pranja in ožemanja. Razvita je tudi nova obliko vtisov na bobnu Sazanami, ki preprečuje morebitno poškodbo perila med pranjem in zagotavlja učinkovitejše odvajanje vode med ožemanjem perila.

Popolnoma avtomatski kavni aparat EQ.9

  • Podjetje: BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje
  • Avtorji: Matjaž Filo, Igor Žibret, Matjaž Uršej, Peter Miklavc, Evgen Kozelj, Klemen Britovšek, Klemen Lončarič, Tadej Jeraj, Aleš Kreslin

Nove funkcije predstavljajo sistem za mleko s popolnoma avtomatskim parnim čiščenjem in integrirana posoda za mleko, system dualBean z dvema ločenima kavnima mlinoma in posodama za kavna zrna ter natančna nastavitev odlične arome z baristaMode funkcijo. Ohišje je popolnoma kovinsko, opremljeno z velikim barvnim zaslonom.

 

Območna zbornica za severno Primorsko, Nova Gorica

Za nacionalna priznanja so nominirane modro označene inovacije.

MINI POLIGLOTINI večjezične knjige za otroke

  • Podjetje: dr. Mojca Stubelj Ars s.p.
  • Avtorica: dr. Mojca Stubelj Ars

Knjige in aplikacije MINI POLIGLOTINI so namenjene zgodnjemu učenju jezikov. Gre za inovacijo na področju otroške literature, saj so knjige uporabne za otroke od 2 do 10 let in jih je mogoče uporabljati na štiri različne načine, odvisno od kognitivnega in lingvističnega razvoja posameznega otroka. Knjige so didaktične - poleg pravljice vsebujejo gradivo namenjeno aktivnemu preživljanju časa z otrokom in se navezujejo na pravljico, vsebujejo pa tudi družabno igro, ki otroke uči socialnih veščin. Mobilna aplikacija je nadgradnja knjig in omogoča poslušanje zvočnega zapisa pravljice v sedmih jezikih. Poleg tega vsebuje interaktivne efekte, ki zahtevajo otroka akcijo in daljšajo otrokovo pozornost pri poslušanju posameznega odstavka.

Simulacija prve faze tlačnega litja

  • Podjetje: HIDRIA ROTOMATIKA d.o.o., Industrija rotacijskih sistemov
  • Avtor: Jaka Trček

Simulacija ponuja možnost natančnega izračuna formiranja taline ter njen prikaz s pomočjo matematičnega 3d modela ter s tem omogoča natančno simulacijo porazdelitve ter gibanja taline v dolivnem kanalu ter formiranje morebitnih zračnih žepov ali neželjenih zgostitev taline ob različnih potisnih hitrostih. Simulacija Hidrii Alutec omogoča izračune, ki jih licenčne programske rešitve na trgu ne nudijo, ter hitro odzivnost, saj simulacijo izvede hitreje ter zanesljivejše.

Algoritem za samoučeče omejevanje navora BLPM motorja

  • Podjetje: MAHLE Letrika, Proizvodnja električne in elektronske opreme za motorna vozila, d.o.o.
  • Avtorja: Jernej Božič, mag. Andrej Vuga

Algoritem omogoča povečanje zmogljivosti električnega brezkrtačnega motorja s trajnimi magneti na rotorju (BLPM). Predstavljen algoritem izrablja toplotno kapaciteto vezja in izračunava njegovo temperaturo na podlagi obremenitve vezja. Samoučenje temelji na beleženju pretekle obremenitve vezja, kar določa prihodnje tokovne limite, ki veljajo v omejenem časovnem intervalu. Tako izračunane tokovne limite so v splošnem višje kot pri konvencionalnih algoritmih in omogočajo višjo dinamiko motorja. Tak dinamičen način določanja omejevanja navora je primeren za aplikacije, kjer imamo visoko dinamiko motorja, povprečna obremenitev pa je relativno nizka. Tipičen primer je električni servo volan za viličar, kjer motor deluje z visokim navorom le kratkotrajno.

Hidria AETERNUS – Metalna čepna svečka II. Generacije

  • Podjetje: HIDRIA AET Družba za proizvodnjo vžignih sistemov in elektronike d.o.o.
  • Avtorji: Tomaž Mrak, Dušan Kuštrin, Andrej Kragelj, Gregor Kuštrin, Mitja Čebokli, Peter Tonkli, Stojana Vesković

Nova rešitev, za katero je bila že pridobljena nominacija pomembnega kupca (eden izmed glavnih evropskih proizvajalcev vozil), s številnimi uvedenimi inovacijami pri sami zasnovi ter izdelavi izdelka podaljšuje življenjsko dobo svečke za več kot 20% ter pomaga pri optimizaciji delovanja motorja predvsem pri zagonu, kar zmanjšuje izpuste CO2,  predvsem izpust saj oziroma NOx trdih delcev. S svojo daljšo uporabnostjo svečka uporabniku ponuja v povprečju za več kot 100.000 prevoženih kilometrov več ter tako uvaja nove trende pri sistemih za hladen vžig dizel motorjev na evropskem tržišču. S tem se Hidria AET še bolj trdno pozicionira kot premium dobavitelj rešitev za hladen zagon dizel motorjev na evropski ter tudi svetovni ravni s ciljem preboja med največje tri dobavitelje tovrstnih sistemov na svetu.

Implementacija okolju prijaznega in ekonomičnega plazemskega procesa naprševanja funkcionalnih prevlek v proizvodnjo komponent za elektro in avtomobilsko industrijo

  • Podjetje: KOLEKTOR GROUP d.o.o.
  • Avtorica: Dr. Nataša Kovačević

Z namenom izboljšanja površinskih lastnosti komponent in polizdelkov je podjetje razvilo postopek čiščenja in nanosa funkcionalnih kovinskih prevlek z odprto-zračno plazemsko tehnologijo. V nasprotju s klasičnimi mokrimi kemijskimi postopki nova tehnologija ne uporablja vode in kemikalij, zato je metoda ekonomična in okolju prijazna. Čiščenje in nanos prevlek je izvedeno v samo nekaj sekundah pri atmosferskem tlaku. Proces je robotsko kontroliran z milimetrsko natančnostjo.

Heavy duty elektomagnetno stikalo za zaganjalnike s kontrolirano silo pri vklopu

  • Podjetje: MAHLE LETRIKA d.o.o.
  • Avtorji: dr. Boštjan Bremec, Tadej Florjančič, Dejan Manfreda, Tomaž Bratuš, Sebastjan Kobal

Izum, s katerim se je izboljšalo stikalo za HD zaganjalnike in sam princip vkopa zaganjalnikov, predstavlja konkurenčno prednost na trgu. Uvajanje start-stop sistema zagona tudi na komercialnih vozilih in delovnih strojih zahteva, da se v stikala zaganjalnikov uvaja vedno nove izboljšave za povečano zanesljivost in življenjsko dobo zaganjalnika.

Uvedene spremembe povečujejo zanesljivost delovanja zaganjalnika. Bistveno se zmanjša tako število neuspešnih - »slepih« vklopov (pojavnost je manj kot 1 slepi zagon) kot število poškodb pastorka zaganjalnika in zobatega venca na vztrajniku motorja z notranjim izgorevanjem. Z novo inovativno rešitvijo se dosega zahtevano število zagonov (do 250.000) pri start-stop sistemih.

 

Območna zbornica za Gorenjsko, Kranj

Za nacionalna priznanja so nominirane modro označene inovacije.

Metoda in naprava za določevanje karakterističnih temperatur jekel, s postopkom direktnega odvzema taline iz vmesne ponovce

  • Podjetje: RAZVOJNI CENTER JESENICE d.o.o. in ACRONI d.o.o.
  • Avtorji: dr. Boštjan Bradaškja, dr. Grega Klančnik, dr. Matevž Fazarinc

Inovacija je merilna celica, ki beleži začetno in končno temperaturo strjevanja v industrijsko izredno zahtevnih pogojih. Na ta način so stroški izdelave jekla za cca. 30 % nižji v primerjavi s konkurenco, hkrati pa je dosežen veliko boljši izplen, kar podjetju Acroni daje veliko konkurenčno prednost.

Dvojni digitalni hladilni inkubator TOWER

  • Podjetje: DOMEL d.o.o.
  • Avtorji: Marjan Prevc, Ludvik Benedičič, Polde Benedik, Klemen Benedičič, Boštjan Demšar

Osnova novega inkubatorja je obstoječi 23 litrski hladilni inkubator. Hlajenje komore je izvedeno preko hladilnega telesa brez uporabe dodatnega ventilatorja, s čimer so bistveno znižali porabo električne energije ter hrup. Inkubator ima dve ločeni komori, kar je trenutno na trgu unikatna rešitev, ki prihrani delovni prostor in denar, za Domel kot proizvajalca pa predstavlja višjo profitabilnost od enojnega hladilnega inkubatorja.

Leseno pasivno okno iz termično modificirane smrekovine - Natura Optimo XLT

  • Podjejte: M SORA d.d.
  • Avtorji: M SORA Mizarstvo

Okno je v celoti izdelano iz posebne smrekovine slovenskega porekla, katere zgradba in lastnosti so spremenjene po patentiranem postopku termične modifikacije, ki je plod razvoja slovenskega podjetja in Biotehniške fakultete. Poleg odličnih toplotnih lastnosti je bistveno trajnejše in dimenzijsko stabilnejše od klasičnih oken izdelanih iz smrekovine, njegov izgled pa zaradi barve daje občutek uporabe tropske vrste lesa. Kot tako je edinstven primer certificiranega pasivnega okna na svetu, ki je tako cenovno kot ekološko upravičeno, kar je bilo potrjeno tudi s prvo nagrado na mednarodnem natečaju nemškega inštituta Passivhaus za cenovno najučinkovitejše leseno pasivno okno na svetu.

Brezkislinsko čiščenje toplo in hladno valjanih pločevin

  • Podjetje: ACRONI d.o.o.
  • Avtorja: Janez Katnik, Bojan Finc

Brezkislinsko čiščenje je nova inovativna tehnologija čiščenja trakov pločevine. V linijo je vgrajen unikaten peskarski stroj z dvema stolpoma in osmimi peskarskimi turbinami ter dve krtačni enoti s pripadajočo obdelavo vode. Edinstven je izbor turbin, njihova postavitev, izbor abraziva ter tehnologija krtačenja. Novi postopek je cenovno ugodnejši in ekološko sprejemljiv, saj z novo tehnologijo okolja ne obremenjujejo z uporabo kemikalij.

EC motor z možnostjo integrirane elektronike za moči do 1KW

  • Podjetje: DOMEL d.o.o. in NELA razvojni center d.o.o.
  • Avtorji: Razširjena projektna skupina VTS, Mitja Grohar, Dejan Flander, Matej Tadina, Jure Pfajfar

Ciljno so projekt zastavili tako, da je motorski del čim bolj univerzalen in uporaben v različnih aplikacijah, po želji pa se mu integrira elektroniko ali način vpetja. Sama funkcionalnost in posamezne inovativne rešitve pri proizvodnji motorjev so sklop različnih izkušenj in kompetenc NELE in Domela, združenih v nov proizvod. V tem sklopu so osvojili povsem nov in edinstven način zalivanja rotorskih magnetov oziroma rotorja, kar omogoča široko uporabno vrednost za razumno vrednost, ter integracijo statorja z prirobnico in priključki, oboje pa je skrito kot poslovna skrivnost v Domelovi proizvodnji tehnologiji.

 

Regionalna gospodarska zbornica Celje

V ožji izbor za kandidate za nacionalna priznanja so se uvrstile modro označene inovacije.

Tanke rezalke PROFESSIONAL

  • Podjetje: SWATYCOMET d.o.o.
  • Avtorji: Valentina Prapotnik, Franja Juhart, Milena Krajnik, Marija Kotnik, Valerija Napotnik

Nova skupina tankih rezalk Professional bo popolnoma nadomestila prejšnjo standardno linijo. Prednosti v primerjavi s standardno linijo: odlične rezne sposobnosti, hitrejši rez, odlična vzdržljivost, do 20% več rezov, materialna cena oz. proizvodni stroški se kljub dvigu reznih lastnosti niso povišali glede na standardno linijo izdelkov ter dodatna širitev asortimana (prej jeklo, nerjavno jeklo, sedaj dodatno jeklo+nerjavno jeklo).

Namenski profesionalni mulčer za špargljeve nasade MPS 150

  • Podjetje: TEHNOS d.o.o.
  • Avtorja: Anton Kisovar, Zvone Romih

Glavne prednosti povsem novega proizvoda slovenskega porekla: namenska razporeditev kladiv in pobiralno-usmerjevalni drogovi omogočajo potiskanje mase v sredino posebej zasnovanega rotorja, kjer je mletje najbolj intenzivno. Mirno delovanje omogoča elektronsko balansiran rotor s patentirano Low Vib (LW) razporeditvijo kladiv. Ta zagotavlja manjši izvor vibracij, minimalno upogibno deformacijo in napetosti, kar podaljšuje življenjsko dobo mulčerja. Po obodu so skladno s potjo mase razvrščeni kontra noži – ovire, ki mulčano maso še bolj raztrgajo. S pomočjo posebne razporeditve kladiv po patentu Low Vib lahko stroj razvije obodno hitrost 60 m/s.

Manipulator BOSIO MAN14/8

  • Podjetje: Bosio d.o.o.
  • Avtorji: Hugo Bosio, Urban Pevnik, Mihael Kaiser, Jernej Erjavec

Manipulator je namenjen za posluževanje (zalaganje in razlaganje vložkov) v liniji komornih in komornih pomičnih pečeh za termično obdelavo. Njegova sposobnost je v najkrajšem možnem času postaviti vložek v peč in iz peči. V primeru kaljenja lahko spusti vložek v kalilni bazen pred pečjo na koto – 2,5m. V bazenu je lahko voda, olje ali polimer. Ima možnost, da pusti vložek z vilicami v bazenu, kar omogoča, da lahko z drugimi vilicami poslužuje druge peči, medtem ko se 1. kali v bazenu. Ker je linija zrcalna, ima manipulator možnost rotacije ( 180°).

Zračno sušeči prozorni lak za avtoličarska popravila brez trdilca v baznem laku

  • Podjetje: SILCO D.O.O.
  • Avtorja: dr. Matjaž Ravnjak, mag. Sašo Kronovšek

Prednost prozornega laka SFR Air Cure je, da dodajanje trdilca v osnovni bazni lak ni potrebno. Poleg kratkega časa sušenja pri sobni temperaturi je to glavna inovativna prednost pred konkurenčnimi izdelki na tržišču.

InnoTank

  • Podjetje: Container d.o.o.
  • Avtorji: Rok Herman, Peter Božič, Garibaldi Ravnak, Jure Naglič, Sebastjan Hajnšek (Innofreight), Peter Wanek-Pusset (Innofreight)

Sistem InnoTank je sestavljen iz treh večjih komponent - vagona, cisterne in iztočnega podesta. Vsak element posamezno je bil del inovativnega pristopa in lahko nastopa posamezno tudi v drugih sistemih. InnoWagon je najlažji železniški vagon na svetu ter kot tak omogoča transport surovin v večjih količinah in je že v redni uporabi tudi v drugih modularnih transportnih sistemih. Cisterna oz. InnoTank je nadgradnja osnovnega sistem InnoWagona. S kreativnim pristopom so proizvodnjo cistern približali konvencionalni proizvodnji s standardnimi upogibnimi in varilnimi postopki ter s tem eliminirali dodatne investicije in stroške v obstoječe tehnološke zmogljivosti. Istočasno so dosegli maksimalen volumen glede na omejene zunanje gabarite. Iztočni podest omogoča enostavno manipulacijo ter zaradi enostavnosti izdelave nizke stroške izdelave, hkrati pa so na njem zbrani najbolj kritični elementi, ki se lahko enostavno zamenjajo brez ustavljanja celotnega sistema. Celoten sistem glede na obstoječe proizvode in rešitve ponuja modularnost, nizke stroške, fleksibilnost, multimodalnost, skladiščenje in ekonomičnost.

 

Območna zbornica za Koroško, Dravograd

V ožji izbor za kandidate za nacionalna priznanja so se uvrstile modro označene inovacije.

Izdelava večnamenskega CNC krmiljenega stroja za navarjanje, induktivno kaljenje in popuščanje izdelkov

  • Podjetje: Noži Ravne d.o.o., Ravne na Koroškem
  • Avtorji: Egidij Hudrap, Sanel Džambič in Tilen Ravlan

Glede na zahteve kupcev po indukcijskem kaljenju so bili pred dvema letoma prisiljeni poiskati način in stroj, na katerem bi lahko kalili različne oblike indukcijsko kaljenih nožev.

50 let star skobelni stroj so generalno predelali. Dodatno so namestili reduktorje za možnost izbire počasnejšega in hitrejšega vzdolžnega pomikanja glavne mize. Celoten stroj so opremili s SIEMENSOVIM krmilnim sistemom, ki so ga programsko uskladili z varilnim aparatom ter indukcijsko napravo. Dodatno so razvili še predgrevno napravo, ki je nameščena na večnamenskem stroju za toplotno obdelavo in navarjanje. S pomočjo električne energije segrevajo in dogrevajo svoje izdelke do temperature 500 oC. Električne grelce so izolirali s posebnimi grafitnimi izolatorji, ki usmerjajo toplotno energijo v obdelovanec in ne v celotno pripravo. Samo s to predgrevalno napravo so zmanjšali izmet za 90% in izboljšali kvaliteto navara za najmanj 50%.

Koristna izraba odvečne toplote jeklarske industrije za namene daljinskega ogrevanja pri pripravi sanitarne tople vode na Ravnah na Koroškem

  • Podjetje: Petrol Energetika d.o.o. in Metal Ravne d.o.o.
  • Avtorji: Miran Fužir, Kristijan Plesnik, Samo Lečnik in Mitja Živič

Odpadna toplota, ki nastaja pri hlajenju elektroobločne peči ali EOP v podjetju Metal Ravne, se je doslej preko hladilnih stolpov odvajala v okolje. Ob prenovi hladilnega sistema EOP med letnim remontom poleti 2015 se je v hladilni sistem dodatno instaliral 4,2 MWh toplotni izmenjevalec. S koristno izrabo odpadne toplote EOP bodo do maja 2017 letno pridobili okrog 5.310 MWh toplote. Po maju pa okrog 9.068 MWh. Pomladi 2016 zaključen projekt koristne izrabe odpadne toplote, ki predstavlja prvo fazo izkoriščanja odpadne toplote jeklarske industrije, predstavlja primer odlične prakse v slovenskem kot tudi širšem mednarodnem prostoru.

Kovanje in toplotna obdelava »Izločevalno utrjevalnih nerjavnih jekel« večjih dimenzij

  • Podjetje: Metal Ravne d.o.o. Ravne na Koroškem
  • Avtorji: Blaž Šuler, Vlado Perovnik, Borut Urnaut, mag. Miran Kadiš, Domen Kosi, mag. Alojz Rozman

V podjetju so v letu 2015 izvedli investicijo v VOD napravo za proizvodnjo jekel z nizkim ogljikom in visoko vsebnostjo kroma. Že pri pripravi investicijskega projekta se je izkazalo, da bo program na tem agregatu povsem nov, tako s stališča jekel kot izdelkov.

Avtorji inovacije so našli ustrezen izdelek iz jekla, ki ga je bilo dokaj enostavno izdelati po VOD postopku, hkrati je dovolj zahtevno za proizvodnjo in konkurenčni so na trgu. Inovacija ima dvojni pomen, saj je na eni strani pomembna za  osvajanje nove jeklarske tehnologije, po drugi strani pa so inovatorji razvili povsem novo tehnologijo kovanja in toplotne obdelave za « izločevalno utrjevalna nerjavna jekla«. S tem postopkom so znižali lastno ceno izdelka, kar je za to vrsto izdelka 15 % stroškov izdelave.

Linija za sestavo in kontrolo zglavnikov, komolčnikov in stranic Volvo V54x

  • Podjetje: Johnson Controls Slovenj Gradec d.o.o., Slovenj Gradec
  • Avtorji: Igor Krenker, Andrej Ledinek, Jure Ravnjak, Marjan Bricman, Ivan Novak, Simona Zavratnik, Aziz Khalaf, Borut Ledinek, Dani Breznik, Janez Ogris

Inovacija predstavlja 3 glavne – vodilne stroje za izdelavo in kontrolo zglavnikov, sredinske konzole in stranske obloge za vozilo Volvo V60/XC60 – delovna oznaka V54x.

Pri izdelavi strojev in opreme so uporabljali standardne elemente avtomatizacije, ki so jih z inovativnim pristopom in lastnim znanjem sestavili ter jih s pomočjo programske opreme združili v delujoče linije. Predvidena proizvodnja obsega preko 700 vozil na dan za obdobje 5-7 let, za namen projekta so že zaposlili nekaj novih sodelavcev, s pridobitvijo projekta pa bodo skupno zaposlili med 40 in 50 novih sodelavcev.

V letošnjem letu se načrtuje okoli 10 mio €  skupnega prihodka. V naslednjih 6 letih pa pričakujejo skupno okoli 120mio € prihodka.

Multifunkcijsko zglobno delovno vozilo Bijol Marmot BWS 160

  • Podjetje: Bijol d.o.o., Vuzenica
  • Avtorji: Andrej Tisnikar, Aleš Avbelj, Klemen Žvikart in Drago Oder

Glavna prednost zgibnika je brezstopenjska vožnja s hidrostatskim pogonom, ki omogoča, da hitrost od nič do 30 kilometrov na uro doseže brez menjave prestav, česar drugi gozdarski zgibniki ne zagotavljajo. Je veliko bolj zmogljiv in varen za delo v gozdu, saj je 60 odstotkov teže razporejene na sprednjih kolesih, 40 odstotkov pa na zadnjih, zato je stabilnejši, varnejši in lahko prevaža več tovora.

Inovacijo predstavlja brezstopenjski hidrostatski pogon, s katerim se vozilo vozi v vseh razmerah, tako v gozdu kot na cesti, brez prestav. Bistvena razlika od ostalih je tudi v tem, da ima vsa konkurenca v Evropi z gozdarskimi zgibniki  hidrostatski pogon v svojih strojih, vendar vedno z dvema prestavama.

 

Najboljše inovacije iz posameznih regij bodo kandidirale za priznanja na nacionalni ravni, ki bodo podeljena v okviru Dneva inovativnosti 21. septembra 2016.

***

V naslednjem tednu sledijo podelitve v posavski regiji, na Dolenjskem in v Beli krajini, v Zasavju ter na Štajerskem.

6.6.

Okrogla miza in podelitev priznanj inovacijam za leto 2016

OZ Posavje

7.6.

Podelitev priznanj in diplom za inovacije Dolenjske in Bele krajine ter okrogla miza na temo inoviranja

GZDBK

8.6.

Podelitev priznanj in diplom za inovacije zasavske regije

OZ Zasavje

9.6.

Podelitev priznanj in diplom za inovacije podravske regije

Štajerska gospodarska zbornica

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.