Mediji

Arhiv: GZS - 170 let tradicije

Ljubljana, 12. januar 2021 – Gospodarska zbornica Slovenije danes praznuje 170-letnico svojega delovanja. Zgodovino je pričela pisati leta 1851, ko je bila ustanovljena prva čez-sektorska gospodarska zbornica na Slovenskem. Od prvih začetkov pa vse do danes ostaja rdeča nit vseh zborničnih prizadevanj zastopanje interesov članov in krepitev konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

GZS je prepoznaven in vpliven reprezentativni predstavnik slovenskega gospodarstva, ki kompetentno prispeva k oblikovanju prijaznejših pogojev poslovanja. Prednost GZS predstavlja njena čez-sektorska in čez-regijska struktura, ki omogoča poleg specifičnih panožnih in regionalnih interesov zastopanje uravnoteženih interesov gospodarstva kot celote in izvajanje vrste poslovno-podpornih storitev.

Ključni cilji v letošnjem letu, zajeti v planu dela GZS, so osredotočenost na nov gospodarski zagon za Slovenijo 5.0 in internacionalizacijo poslovanja, zagotavljanje učinkovitega poslovnega okolja, usmerjenost v inovativnost in digitalizacijo poslovanja, trg dela ter krepitev članstva in notranjih procesov GZS.

Že v letih pred osamosvojitvijo je GZS s konkretnimi projekti spodbujala razprave o nujnosti prehoda v tržno gospodarstvo. Z osamosvojitvijo Slovenije je GZS postala nacionalna zbornica samostojne države in aktivno prispevala v predpristopnih pogajanjih za članstvo Slovenije v EU. Od leta 1992 je članica Združenja evropskih gospodarskih zbornic (EUROCHAMBRES), ki danes predstavlja 20 mio podjetij po vsej Evropi, od leta 2001 pa tudi članica Mednarodne trgovinske zbornice (ICC) s sedežem v Parizu kot največje svetovne poslovne organizacije za pospeševanje liberalizacije svetovne trgovine in oblikovanje mednarodnega avtonomnega gospodarskega prava.

Po uvedbi prostovoljnega članstva leta 2006 in pridobitvi statusa reprezentativnosti sredi leta 2008 GZS danes združuje 6.000 podjetij, ki prispevajo 50 odstotkov bruto dodane vrednosti slovenskega gospodarstva in generirajo dve tretjini prihodkov na tujih trgih.

Več o zgodovini našega delovanja

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.