Zapri

Novice


SKUPAJ ZA KRAS

Tri v požaru prizadete občine, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Komen, so združile moči in vzpostavile skupno koordiiancijo za obnovo pogorelega območja Krasa, ki bo v sodelovanju s strokovnimi instutucijami in lokalno skupnostjo koordiniral aktivnosti za ponovni zagon življenja. Gasilci iz vse Slovenije in drugih držav so uspeli obraniti vasi in hiše, toda posledice v gozdovih, na poljih, vinogradih, oljčnikih in turistični infrastrukturi so nepredstavljive, gozdne živali so izgubile dom, drobnica in čebele za več let pašnike. Oceni škode, ki še poteka, bo sledil obsežen sanacijski načrt. Trajalo bo desetletja, ne le leta, da narava in vasi goriškega ter dela komenskega Krasa, prej enega biotsko najbogatejših območij Slovenije z evropsko zaščito Nature 2000, popolnoma okrevajo. Namensko zbrana sredstva v kampaniji SKUPAJ ZA KRAS, ki poteka v sodelovanju s Fundacijo Vrabček upanja, bodo preko skupnega koordinacijskega centra transparentno razdeljena v skladu s strokovno izbranimi prioritetami.

Hitri poslovni nasvet: Nagrajenec GZS odgovarja: Kako vzpostaviti odličen tim?

Brez energičnih, vedoželjnih in inovativnih ljudi ni uspešnega podjetja, je jasen letošnji nagrajenec GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke Dušan Rauter, Bintegra, Hoče. Več boste izvedeli v njegovem hitrem poslovnem nasvetu. Vabljeni k ogledu!

Nič ne kaže na umirjanje razmer

Gospodarstvo opozarja na veliko negotovost, povezano z energetsko draginjo, dobavami, rastejo tudi ostali stroški in vse skupaj se že preliva tudi v višje cene končnih izdelkov.

Slovenska industrijska strategija: Visoki cilji do leta 2030

Slovenija si je v Slovenski industrijski strategiji zastavila visoke cilje, ki naj bi bili doseženi do leta 2030. A da bi jih dosegli, bo treba še veliko postoriti. Vse to v Strateškem načrtu razvojnega preboja Horizonti prihodnosti naslavlja tudi GZS. Štiri ključna področja, ki jih GZS skupaj z gospodarstvom opredeljuje v tem dokumentu, so zeleni prehod in digitalizacija, povezljivost, vloga države in finančnega sistema ter reindustrializacija. Znotraj teh je na nekaterih podpodročjih stanje kritično, zato bi bilo treba tam ukrepati hitro in učinkovito. Članek je objavljen v zadnji številki revije Glas gospodarstva.

10. obletnica certifikata Excellent SME

Letos bomo obeležili 10. obletnico projekta Certifikat Excellent SME Slovenia, ki ga izdaja GZS v sodelovanju z mednarodno družbo Coface in podjetjem Connet od leta 2012. Uvodnemu predavanju Aleša Lisca na temo Kako prodati več, dražje in z manj napora bo sledil kratek video, kjer se bomo sprehodili skozi zgodovino certifikata in prisluhnili izjavam dolgoletnih imetnikov certifikata, zatem pa bodo podeljene nagrade in plakete.

GZS – ZKŽP na Agri 2022

GZS–Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij bo tudi letos skupaj s svojimi člani prisotna na sejmu AGRA 2022. Podjetja se bodo predstavila s promocijo, degustacijami in prodajo izdelkov. Za raznolik, strokoven program bo poskrbela ekipa sodelavk in sodelavcev GZS – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, skupaj s člani.

Predlagana davčna reforma bi hromila gospodarsko rast

Na GZS menimo, da bi Vlada morala naslavljati področje davkov s celovito davčno reformo, zato pozdravljamo napoved, da naj bi bila le-ta sprejeta do začetka 2024. GZS se je po proučitvi predloga sprememb štirih davčnih zakonov, ki so bili posredovani v javno obravnavo v začetku avgusta 2022, opredelila predvsem do predlaganih sprememb v Zakonu o dohodnini (ZDoh-2), ki imajo pomemben vpliv na gospodarstvo. Nekatere predlagane spremembe podpira (npr. dvig dodatne splošne olajšave ter olajšave za mlade), pri nekaterih ima argumentirane zadržke oz. jim nasprotuje (npr. nižanje splošne davčne olajšave, povečana davčna stopnja v najvišjem dohodninskem razredu ter povečana obdavčitev nagrade iz naslova poslovne uspešnosti). Izoblikovala je tudi svoje konstruktivne predloge rešitev (npr. uvedbo razvojne kapice, avtomatsko indeksacijo davčnih osnov v primeru, da je inflacija v predhodnem letu do 2-odstotna, če je 2- do 4-odstotna velja 90-odstotna indeksacija, pri inflaciji nad 4 % pa 80-odstotna). Zakon o dohodnini se dotika gospodarstva.

Sredstva javnega razpisa za velike investicije predvidoma porabljena na prvem odpiranju vlog

Javna agencija SPIRIT Slovenija, ki pod okriljem MGRT izvaja Javni razpis za spodbujanje velikih investicij za večjo produktivnost in konkurenčnost v RS, je na prvi rok za oddajo vlog prejela 97 vlog v skupni vrednosti 147,6 milijona evrov pričakovanih subvencij. Za sofinanciranje je na voljo 88,5 milijona evrov, ki bodo predvidoma porabljena že v prvem roku, zato drugega roka za oddajo vlog, predvidenega za 1. 10. 2022, najverjetneje ne bo.

Javni razpis za podporo zagonskim, mikro, malim in srednjim podjetjem pri strateški trajnostni in krožni transformaciji

Javna agencija Spirit je v petek, 5. avgusta, v Uradnem listu objavila Javni razpis Podpora zagonskim, mikro, malim in srednjim podjetjem pri strateški trajnostni in krožni transformaciji poslovanja v letih 2022–2025. Poudarek je na zasledovanju strateških ciljev učinkovite rabe virov, krožnega gospodarstva, zniževanja negativnih oz. povečevanju pozitivnih vplivov na podnebje in okolje, družbo in ekonomsko skupnost ter posledično povečanju produktivnosti in konkurenčnosti slovenskih podjetij.

Razpis za podelitev nagrade GoDigital za najboljši digitalni projekt leta 2022

Združenje za informatiko in telekomunikacije (ZIT) vabi k razpisu za nagrado GoDigital za najboljši digitalni projekt leta 2022 člane pa tudi ostale gospodarske družbe ali samostojne podjetnike s sedežem v Sloveniji. Prve tri nominirance bodo razglasili 24. novembra na konferenci GoDigital - Just do IT na Brdu pri Kranju.

Arhivi