Novice


Arhiv: Gospodarska delegacija Gran Canaria

V sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Madridu, Gospodarsko zbornico Gran Canaria in Javno agencijo SPIRIT Slovenija, organiziramo poslovni obisk izhodne delegacije. Dogodek, ki se bo odvijal na treh Kanarskih otokih, je rezultat vzpostavitve dobrih poslovnih kontaktov ob lanskoletnem obisku delegacije iz Kanarskih otokov in prepoznavanje poslovnih priložnosti za podjetja iz naslednjih sektorjev: FMCH (Fast-moving consumer goods); HoReCa; Inženiring podjetja; Pohištvena industrija. S tem namenom vabimo vsa zainteresirana podjetja iz zgoraj naštetih panog, da se nam pridružijo na gospodarski delegaciji v Španijo. Zainteresirane predstavnike slovenskih podjetij z obravnavanih področij vljudno vabimo, da se za sodelovanje v delegaciji prijavite najkasneje do 18. maja 2022, oziroma do zasedenosti prostih mest v delegaciji, pri čemer bomo upoštevali relevantnost podjetij glede na področja obravnavane delegacije ter vrstni red prijav.

Arhiv: GZS poziva k sprejemu sheme pomoči podjetjem zaradi izjemnega dviga cen električne energije in zemeljskega plina

»Vlada mora nemudoma v skladu z dopolnjenim tool boxom Evropske komisije pripraviti ustrezno shemo pomoči podjetjem zaradi dviga cen energentov kot posledice ruske invazije,« poziva predsednik GZS Tibor Šimonka, ki dodaja, da je »le tako mogoče zadržati konkurenčnost slovenske energetsko intenzivne industrije oz. vseh podjetij, ki jih je dvig teh cen resnično močno prizadel.« Ob tem opozarja, da je bila vlada s prvo shemo pomoči, ki jo je proaktivno predlagala GZS, prepočasna, saj so podjetja na njen sprejem čakala več kot štiri mesece.

Arhiv: Majska ponudba Član Članu

Spoštovani, v nadaljevanju vam posredujemo majsko ponudbo Član Članu.

Arhiv: Primorska gospodarska zbornica vabi na hibridno poslovno srečanje s predstavniki Kanade

EU ima s Kanado podpisan sporazum o prosti trgovini, ki našim podjetjem omogoča nastop na kanadskem trgu pod enakimi pogoji kot domačim podjetjem. Spoznajte posebnosti kanadskega trga in ugodnosti, ki so na voljo slovenskim podjetjem. V ponedeljek, 16. maja ob 15. uri. Zoom povezavo bodo vsa prijavljena podjetja in posamezniki prejeli v ponedeljek. Dogodek je brezplačen za vse udeležence.

Digitalizacija ATA zvezka

Za začasni izvoz blaga oddajte vlogo na eatazvezki.gzs.si in ATA zvezek dobite po pošti.

Arhiv: MDDSZ je objavilo Javni natečaj za podelitev letnih nagrad delodajalcem za dobro prakso na področju zaposlovanja invalidov za leto 2021

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Republike Slovenije (MDDSZ) je objavilo Javni natečaj za podelitev letnih nagrad delodajalcem za dobro prakso na področju zaposlovanja invalidov za leto 2021. Prejemniku letne nagrade se bo podelila listina, s katero pridobi pravico do uporabe promocijskega logotipa »INVALIDOM PRIJAZNO PODJETJE«. Podelitev letnih nagrad delodajalcem za dobro prakso na področju zaposlovanja invalidov naj bi predstavljala dodatno vzpodbudo za vzpostavljanje ravnovesja med tehnološkim razvojem in družbeno odgovornim zaposlovanjem najbolj ranljivih skupin, predvsem invalidov - rok za prijavo je najkasneje do 1. julija 2022.

Arhiv: Posledice bodo dolgoročne

Kombinacija posledic, ki jih je v dobavnih verigah pustil covid-19 in zdaj vojna v Ukrajini, že ima pomemben vpliv na gospodarstvo, pričakovati pa je, da bodo posledice dolgoročne. Gospodarska zbornica Slovenije je v strateškem načrtu razvojnega preboja Horizonti prihodnosti za enega od ciljev postavila nizkoogljično krožno gospodarstvo, ki med drugim predpostavlja učinkovito izkoriščanje in odgovorno ravnanje z vsemi razpoložljivimi viri in surovinami, ponovno izrabo odpadkov in sekundarnih surovin ter razvoj novih tehnologij in optimizacijo obstoječih procesov. Članek je objavljen v aprilski številki revije Glas gospodarstva.

Kdaj in koliko se bo podražila hrana, (še) ni mogoče napovedati

Rast cen ključnih surovin in energentov je razlog za zvišanje prodajnih cen hrane, ki bodo sledile. Ukrajina in Rusija sta na svetovnih trgih izjemno pomembni pridelovalki hrane. Velika nihanja na obeh trgih bi lahko imela posledice tudi na preskrbne verige posameznih držav, posredno pa tudi na trg v Sloveniji, menijo na Ministrstvu RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Med ukrepi v okviru strateškega dokumenta Horizonti prihodnosti je navedena tudi Distribucijska mreža lokalno pridelane hrane.

Z 29 ukrepi za reindustrializacjio do razvojnega preboja Slovenije

Reindustralizacija je vodilni evropski gospodarski trend in zato ključna za prihodnji razvoj. Obsega zapolnjevanje kadrovske vrzeli, odločitve za strateške veje slovenske industrije in ustrezno decentralizacijo po regijah. »Na področju reindustrializacije smo v Horizontih prihodnosti nanizali 29 različnih ukrepov, s katerimi, to sem prepričan, lahko Slovenija do leta 2030 doseže razvojni preboj, ki nas bo uvrstil med najuspešnejša evropska gospodarstva. Dejstvo je, da brez uspešnega in mednarodno konkurenčnega gospodarstva ne moremo dosegati vzdržne gospodarske rasti, razvoja in posledično krepitve blaginje državljank in državljanov,« pravi izvršna direktorica Vesna Nahtigal, ki pričakuje, da bo novo oblikovana koalicija predlagane ukrepe uvrstile v koalicijsko pogodbo.

Arhiv: Dan meroslovja 2022 s krovno temo »Meroslovje v digitalni dobi«

Krovna tema dogodka, ki ga organizira SiMER - sekcija proizvajalcev, uporabnikov in distributerjev merilne opreme skupaj z Uradom RS za meroslovje, je »Meroslovje v digitalni dobi«.

Arhivi