Novice


Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Delodajalec bo lahko delavcu, ki ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za polni delovni čas, v primeru začasne nemožnosti zagotavljanja dela iz poslovnih razlogov, začasno odredil delo s skrajšanim delovnim časom, na način, da delodajalec delavcu zagotavlja delo vsaj za polovični delovni čas (od 20 do 35 ur na teden), v preostalem deležu do polnega delovnega časa pa delavca hkrati delno napotil na začasno čakanje na delo.

SPREJET JE #PKP3. KAJ PRINAŠA?

Državni zbor RS je pozno zvečer sprejel t.im. tretji protikoronski zakon, tj. ZAKON O INTERVENTNIH UKREPIH ZA OMILITEV IN ODPRAVO POSLEDIC EPIDEMIJE SARS-COV-2 (ZIUOOPE). Zakon bo v Uradnem listu RS objavljen predvidoma danes, v soboto, 30. maja. Uporabljati naj bi se začel s 1. junijem, ne glede na datum objave.

ePogovor: Pogovor med gospodarstvom in državo: GOSPODARSTVO MED IN PO EPIDEMIJI

Šok, ki smo ga doživeli z epidemijo koronavirusa, je bil izjemen. Vlada RS se je odzvala s pripravo protikriznih paketov, opredeljenih z interventno zakonodajo. Gospodarstvo je terjalo ukrepe, ki bi zagotovili predvsem razbremenitev stroškov dela, zadostno likvidnost in možnost nadaljevanja poslovanja povsod, kjer je bilo mogoče zagotoviti ustrezne varnostne in preventivne ukrepe. Kako se je na to odzvala Vlada RS? Kako sprejete ukrepe ocenjuje gospodarstvo in kaj še pogreša? Kako ponovno zagnati gospodarstvo?

Sporočilo za javnost: Poziv poslancem: Sprejmite dopolnila #PKP3 v dobro celotnega slovenskega gospodarstva

Slovensko gospodarstvo se je zaradi epidemije koronavirusa znašlo v nezavidljivi situaciji. Z novelo prvega in sprejemom drugega protikoronskega paketa je sicer dobilo nujno potrebno podporo v izrednih razmerah, a se večina najbolj koristnih ukrepov izteka. V petek, 29. maja, bodo poslanci v Državnem zboru RS sprejemali že tretji protikorona paket #PKP3. Čeprav je epidemija preklicana, gospodarstvo še vedno čuti posledice pri poslovanju, ki se krči. Zato je GZS poslance pozvala, da na seji sprejmejo dopolnila #PKP3, s katerimi bi se podaljšal ukrep čakanja na delo za vse dejavnosti za mesec junij ter omogočila sočasna uporaba ukrepov čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa. Tako bo mogoče ohraniti še vedno visoko zaposlenost v gospodarstvu tudi v mesecu juniju.

Arhiv: E-okrogla miza: Kam po denar v času krize?

Vabimo vas, da sodelujete v E-okrogli mizi: Kam po denar v času krize? Na trgu obstaja veliko drugih možnosti, ki lahko podjetjem med in po krizi pomagajo ohraniti zdravo kondicijo in nadaljevati zastavljeno strategijo rasti. Kakšno je dejansko stanje v gospodarstvu in kaj nas čaka v prihodnje? Kateri so glavni izzivi poslovanja podjetij med krizo? Zakaj je pomembno, da niste odvisni zgolj od enega vira financiranja? Ali poznate možnosti koriščenja subvencij in nepovratnih sredstev države oz. EU? Izkoristite priložnost in se nam pridružite na e-okrogli mizi, kjer bomo s strokovnjaki iskali odgovore na ta in podobna vprašanja. Četrtek, 28. maj 2020 / 10.00 - 11.30

Arhiv: WEBINAR: Ideje iz sveta: COVID-19, nova realnost

V sodelovanju z društvom v tujini izobraženih Slovencev - VTIS organiziramo webinar, s katerim želimo širiti znanje, izkušnje in ideje članov društva iz vseh koncev sveta o trenutno najbolj aktualnih temah. Nekateri člani društva VTIS aktivno sodelujejo pri zmanjševanju posledic virusa. Izkoristite priložnost in se seznanite z dogajanjem na področju razvoja testiranj okužbe, 3D tiskanja zaščitnih mask in preučevanje ekonomskih posledic pandemije. Svoje izkušnje in raznoliko znanje bodo z vami na virtualnem dogodku delili Domen Zafred (VB), Doroteja Makin (VB/SLO) in Petra Petan (BE). Sreda, 27. maj 2020 / 10.00 - 11.30

Arhiv: WEBINAR: On-line seminar Kako premagati strah in se spoprijateljiti s pritiski in pričakovanji?

Na on-line seminarju bo Sara Isakovič, olimpijska podprvakinja, magistra performance psihologije in TEDx govornica, pojasnila, kakšen je naš vsakdanji odnos do strahu, kako ga lahko nadzorujemo ter predstavila zanimiva in uporabna psihološka orodja, ki omogočajo boljše razumevanje strahu ter lažje soočanje s pritiski in pričakovanji. Udeležba je brezplačna. Termin: 28. maj 2020 od 10.00 do 11.30

5. junij: 19. Okoljski dan gospodarstva: »S plastiko po pameti« Nekoč je bila plastika za enkratno uporabo …

Nezaželeno uhajanje plastike v okolje je ena ključnih tematik, povezanih z odgovornim ravnanjem z okoljem. Plastični proizvodi za enkratno uporabo predstavljajo po številu približno polovico vseh morskih odpadkov, najdenih na evropskih obalah. Kateri so že dogovorjeni ukrepi EU na tem področju? Kako se odzivajo in pripravljajo podjetja na preprečevanje tovrstnega onesnaženja? Odgovore na ta in podobna vprašanja bomo iskali na letošnjem e-okoljskem dnevu.

#PKP3 v obravnavo v Državni zbor RS

Na spletni strani DZ RS je objavljen predlog Zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19, t. im. #PKP3, ki ga je Vlada RS potrdila prejšnji torek. DZ RS naj bi ga obravnaval v tem tednu. Paket vsebuje začasne ukrepe za omilitev in odpravo posledic covid-19 na področju dela, javnih financ, gospodarstva, kmetijstva, gozdarstva in prehrane, štipendij, subvencije študentske prehrane, visokega šolstva, infrastrukture ter javnega naročanja. Med ključnimi vključenimi ukrepi je skrajšan delovni čas. S predlogom tega ukrepa smo na Gospodarski zbornici Slovenije zadovoljni, saj je MDDSZ upoštevalo večino naših stališč in jih vključilo v zakon. Nismo pa na GZS zadovoljni s predlogom podaljšanja ukrepa čakanja na delo, ki naj bi se omogočil le za dejavnost turizma in gostinstva ter dejavnost igralnic, medkrajevni in drug potniški promet, organiziranje razstav, sejmov in srečanj, dejavnost potovalnih agencij in organizatorjev potovanj itd., in še to samo za mesec junij. Na področju poslovnih najemnin smo si prizadevali za subvencioniranje najemnine za z odlokom zaprte dejavnosti (ocenjena vrednost 6 mio €) s strani države. Ta predlog ukrepa ni bil sprejet.

Občina Kanal ob Soči: Sprejemanje sprememb in dopolnitev Občinskega prostorskega načrta Občine Kanal ob Soči do vključno 31. 8. 2020

V občini Kanal ob Soči pripravljajo spremembe in dopolnitve Občinskega prostorskega načrta Občine Kanal ob Soči. Rok za predloge za spremembo statusa zemljišč glede zazidljivosti in druge pobude ali predloge vezane na prostorsko urejanje je do vključno 31. 8. 2020.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.