Novice


Priznanja za najboljše inovacije podelili tudi severnoprimorskim inovatorjem

GZS Severno Primorska gospodarska zbornica, Nova Gorica je včeraj podelila priznanja najboljšim inovatorjem v regiji. Podelili so 5 zlatih, 11 srebrnih in 3 bronasta priznanja. Štiri z zlatim priznanjem nagrajene regionalne inovacije so se uvrstile v tekmovanje za najvišje nagrade na nacionalni ravni, ki bodo podeljene na Dnevu inovativnosti 20. septembra.

Arhiv: Nove ponudbe Član Članu v mesecu juniju

Spoštovani člani. Nove ponudbe Član Članu v mesecu juniju.

Podeljene nagrade GZS

Na slovesni podelitvi v Cankarjevem domu smo že 54-ič podelili Nagrade GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Med nagrajenci tudi podjetje iz naše regije. Čestitamo!

Hitri poslovni nasvet: Katerih 5 načinov lahko uporabite, da povečate število sledilcev vaše LinkedIn strani?

Manca Korelc, strokovnjakinja za družbeno omrežje LinkedIn, med drugim izpostavlja redne objave na LinkedIn strani vsaj dvakrat tedensko ter angažiranje zaposlenih, da postanejo aktivni z objavami na svojih profilih. Več boste izvedeli v Hitrem poslovnem nasvetu.

Nova brošura "Varstvo konkurence - Prepoved omejevalnih sporazumov"

Pravna služba je pripravila posodobljeno verzijo brošure, ki vsebuje priporočila in usmeritve za pravilno ravnanje na področju omejevalnih sporazumov. Besedilo brošure povzema veljavno zakonodajo in sodno prakso na področju varstva konkurence.

WEBINAR: »Spremembe in novosti Zakona o varstvu okolja ZVO-2«,

Vabimo vas na webinar »Spremembe in novosti Zakona o varstvu okolja ZVO-2«, ki bo v četrtek, 16. junija 2022, od 11. do 13. ure, v orodju MS Teams. S 13. 4. 2022 je pričel veljati nov Zakon o varstvu okolja ZVO-2, ki je prinesel precej sprememb in novosti. Na dvournem webinarju boste udeleženci izvedeli novosti s področja: - odpadkov, ki so preneseni iz uredbe na zakonski nivo, - proizvajalčeve razširjene odgovornosti za proizvode, ki se jih daje na trg ali uvaža (motorna vozila, električna in elektronska oprema, baterija in akumulatorji, embalaža, gume, zdravila, fitofarmacevtska sredstva in nagrobne sveče) ter - okoljevarstvenih dovoljenj in odločb za opravljanje priglašene dejavnosti (do sedaj vpis v evidenco) z vsemi roki, ki jih bodo morali spoštovati – nekateri roki so res kratki (3 mesece po sprejetju zakona).

Arhiv: GZS od nove vlade pričakuje tesno sodelovanje z gospodarstvom

Vodstvo GZS je ob sinočnji izvolitvi 15. slovenske vlade predsedniku vlade in vsem ministricam in ministrom izreklo čestitke in izrazilo pobudo po čimprejšnji obuditvi učinkovitega socialnega dialoga, večjem posluhu za gospodarstvo ter nujnih korakih na področju energetske, okoljske in prostorske politike. Hkrati je izrazilo pripravljenost za konstruktivno sodelovanje pri oblikovanju prijaznejšega poslovnega okolja.

Arhiv: Pomemben korak Občine Kanal ob Soči na poti zelenega prehoda

Prvi primer koncepta postavitve sončnih elektrarn na objekte v lasti občine prek javnega poziva za dodelitev služnostne pravice investitorju. Občina Kanal ob Soči je skladno z Zelenim dogovorom začrtala projekte, usmerjene tako v osveščanje lokalnega prebivalstva o zelenem prehodu, kot v trajnostno naravnane naložbe, ki se nanašajo tudi na postavitev sončnih elektrarn na strehe stavb v svoji lasti. S to potezo bo prispevala k zmanjšanju ogljičnega odtisa in stroškov električne energije.

Hitri poslovni nasvet: Bi želeli v vašem podjetju zaposliti tujca, pa ne veste, kako se tega lotiti?

Pri zaposlovanju tujcev je prva najpomembnejša razlika to, ali gre za državljana EU ali za tujca iz tako imenovanih tretjih držav. Pri državljanih EU je postopek razmeroma enostaven, saj ni nobenih posebnih pogojev za zaposlitev. Te osebe imajo prost dostop do slovenskega trga dela in se lahko zaposlijo pod enakimi pogoji kot slovenski državljani. Za zaposlovanje oseb iz tretjih držav pa je postopek malo bolj kompleksen. Več o tem razkriva Urška Sojč iz Pravne službe GZS v Hitrem poslovnem nasvetu. Za dodatne nasvete se lahko obrnete na Pravno službo GZS.

ZVO-2: nove, dodatne obveznosti, kratki roki prilagoditve

Novi Zakon o varstvu okolja (ZVO-2) je stopil v veljavo 13. aprila. Ta datum je zelo pomemben, saj z njim tečejo roki prilagoditve novim ali dodatnim zahtevam, ki jih zakon prinaša za širok krog različnih zavezancev. Članek z več informacijami je objavljen v majski številki revije Glas gospodarstva.

Arhivi