Novice


FURS: Delodajalci: katere ukrepe v zvezi z delom in plačevanjem prispevkov za socialno varnost za vaše zaposlene lahko izkoristite in kako?

Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP in ZIUZEOP-A) za delodajalce določa tudi ukrepe v zvezi z delom in plačevanjem prispevkov za socialno varnost. Za izvedbo teh ukrepov so predvidene tudi spremembe pri predlaganju REK obrazcev. FURS je objavil preglednico ukrepov v zvezi z delom in plačevanjem prispevkov.

Arhiv: Rok za oddajo REK-1 obrazcev za izplačane plače in nadomestila za marec 2020 podaljšan do 15.5.2020

Zaradi izvedbe prilagoditev na sistemu eDavki, ki so bile potrebne za uvedbo novih vrst dohodkov za izplačila na podlagi interventne zakonodaje, je bila oddaja obrazcev za izplačila v skladu z ukrepi iz interventnega zakona omogočena 23. 4. 2020. Ker določeni delodajalci sprememb v zvezi z interventnimi ukrepi, potrebnih za izvedbo koriščenja interventnih ukrepov pri obračunu plač, še niso uspeli implementirati v programskih podporah za oddajo REK-1 obrazcev, se rok za oddajo teh obrazcev podaljšuje na 15. 5. 2020.

Arhiv: WEBINAR: Čaj z razlogom: Poslovanje z Združenim Kraljestvom po Covid-19

vropa že rahlja ukrepe ob epidemiji covid-19, podjetja zaganjajo poslovanje. Izkoristite priložnost in se udeležite spletnega seminarja v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije in Britansko-slovenske gospodarske zbornice o poslovanju na trgu Združenega kraljestva. Skupaj z britanskimi strokovnjaki in slovenskimi izvozniki bomo govorili o specifikah britanskega trga, uspešnem prodora na trg Združenega kraljestva in izkušnjah slovenskega podjetja pri poslovanju z Britanci. V ponedeljek, 11. maja 2020 / 15.00 - 15.45

Arhiv: Še do 9. maja čas za uveljavljanje oprostitve marčevskih in aprilskih prispevkov

Novela ZIUZEOP-A je v svojem 52. členu določila nov (daljši) rok za uveljavljanje oprostitve marčevskih in aprilskih prispevkov na podlagi IZJAVE. Samozaposleni, kmetje, družbeniki in verski uslužbenci morajo IZJAVO preko eDavkov po novem vložiti do 9.5.2020 (in NE do 30.4.), če želijo oprostitev za marčevske (od 13.3.2020 dalje) in aprilske prispevke, ki sicer zapadejo v plačilo 20.4. in 20.5.2020. Če želijo zavezanci oprostitev majskih prispevkov, ki sicer zapadejo v plačilo 20.6.2020, je rok za predložitev IZJAVE nespremenjen, to je do 31.5.2020.

Arhiv: Veljati začele spremembe in dopolnitve zakona o interventnih ukrepih ZIUZEOP-A

S 1. majem so pričele veljati Spremembe in dopolnitve Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic (ZIUZEOP-A). Novela prinaša nekatere spremembe pri dosedanjih ukrepih ter tudi pri uveljavljanju povračila nadomestila plače zaposlenih. Delodajalci, ki so delavce poslali na čakanje oz. so ti delavci odsotni iz razloga višje sile (za obdobje od 13.3.), lahko vloge pri Zavodu RS za zaposlovanje za povračilo nadomestila sedaj oddajo do vključno 9. maja. Vloge naj vložijo delodajalci, ki niso pravočasno vložili vloge. Vložijo jo lahko tudi v primerih, ko vloge za delavce na čakanju niso podali (glede na nove pogoje pa delodajalci sedaj vlogo želijo oddati), ali pa so jo podali in je bila vloga zavrnjena ali zavržena.

Arhiv: WEBINAR: Spopadanje s stresom v kriznih situacijah

Kaj je kriza in kako jo doživljamo? Na kakšen način lahko sebi in drugim v krizni situaciji olajšamo življenje? Izkoristite priložnost in se udeležite webinarja dr. ŽeljkaĆurića, psihiatra, psihoterapevta ter soustanovitelja in direktorja podjetja O.K. Consulting, o tem, kako se spopasti s stresov v kriznih situacijah. O tem na webinarju, ki bo v petek, 8. 5. 2020 od 10. do 11. ure. Vabiljeni!

Nova številka revije Glas gospodarstva

Virus, ki je šel pred nekaj meseci na potep po svetu, povzroča neslutene posledice. Čeprav je še prezgodaj za oceno, koliko časa bodo trajale izredne razmere, se gospodarstvo pripravlja na daljše obdobje, v katerem se bomo soočali s posledicami epidemije. Kljub težkim časom je treba iskati nove priložnosti. O tem, kaj dobrega lahko podjetjem prinese novi koronavirus, lahko preberete v novi številki revije Glas gospodarstva, ki izide v teh dneh. Preberete lahko, kako so se proizvodna podjetja spopadla z novimi razmerami in za kako pomembno se je v času pandemije izkazala digitalizacija. Več tudi o tem, na čem temeljijo gospodarske napovedi in kakšne so razmere v komunalni dejavnosti.

NIJZ: navodila in priporočila ob sproščanju ukrepov

Epidemiološka situacija glede novega koronavirusa v Sloveniji se umirja, zato se je začelo postopno sproščanje sistemskih ukrepov za zamejitev širjenja virusa. Na NIJZ pripravljajo različna navodila in priporočila za varno izvajanje posameznih dejavnosti.

GZS: Status delovanja NVO na področju ohranjanja narave je v javnem interesu

GZS je na MOP posredovala dopis, v katerem je pozdravila novosti v noveli Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, ki jih je pripravil MOP za hitrejše umeščanje investicij v prostor. Hkrati pa je ministrstvo pozvala, da: • se v Pravilniku o določitvi kriterijev za izkazovanje pomembnejših dosežkov merila za podelitev statusa NVO, ki deluje v javnem interesu na področju ohranjanja narave, dopolnijo z zahtevo po izkazovanju strokovne kompetence in • se pogoj aktivnih članov dvigne na 100 članov.

Zahvala ob prazniku

Današnji praznik dela, 1. maj, je povsem neobičajen. Brez javnih zbiranj, kresovanj ob množicah ljudi. A vseeno s kančkom optimizma, da smo na zelo dobri poti, da premagamo eno najhujših kriz, ki nas je zajela. Epidemija covid-19 je pokazala zobe in kot družba, gospodarstvo in posamezniki se odslej temu prilagajamo. Z varnostnimi ukrepi, z veliko mero potrpljenja, medsebojnega spoštovanja in občutka odgovornosti. A življenje se v tem obdobju ni povsem ustavilo. Vseskozi je bila zagotovljena nemotena preskrba z najnujnejšimi dobrinami od prehrane do energije in vode. Proizvodnja je tekla in teče tudi tam, kjer je izvršitev naročil ključnega pomena za pravočasno dobavo – seveda s prilagojenimi delovnimi procesi za zaščito zaposlenih in preprečevanje širjenja okužb. Podjetja, ki so začasno zaustavila svojo proizvodnjo, jo počasi spet zaganjajo. Številni člani GZS ste v tem času izkazali izjemno družbeno odgovornost in solidarnost – z donacijami in pomočjo različnim zdravstvenim in drugim ustanovam. Tako so bila zbrana tudi sredstva za več respiratorjev v slovenskih bolnišnicah, zaščitna oprema ... Omogočili ste uporabo brezplačnih programskih orodij, podarili ste računalniško opremo otrokom … Ponosni smo na vas in vam ob prazniku dela čestitamo. Na GZS vam stojimo ob strani v teh zahtevnih razmerah, ko ohranjate ali ponovno zaganjate proizvodnjo in delovanje ter se borite za delovna mesta svojih zaposlenih. Neizmerno smo hvaležni tudi vsem tistim, ki so v teh tednih na najbolj izpostavljenih delovnih mestih - v zdravstvenih ustanovah, civilni zaščiti, policiji …, za njihovo požrtvovalnost in neumorni trud v boju proti covid-19. Ob 1. maju želimo vsem nam, da ostanejo epidemiološki podatki vzpodbudni in se kmalu izvijemo iz te krize. Skupaj to zmoremo!

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.