Novice


Arhiv: Priporočilo Zagovornika načela enakosti glede zdravstvene oskrbe

Zagovornik načela enakosti priporoča, da delodajalci svoje delavce, predvsem delavce migrante, na preprost in razumljiv način obveščate o pravicah in možnostih zdravstvene oskrbe v ambulantah za zavarovane ljudi brez izbranega osebnega zdravnika (t. i. ambulante za neopredeljene). Obveščanje naj se omogoči tudi v jezikih, ki jih delavci razumejo, in v čimbolj dostopnih oblikah.

Arhiv: Seminar o novostih Zakona o varstvu potrošnikov - 19. april 2023

Vabimo vas na seminar o Varstvu potrošnikov ZVPot-1, ki ga bo izvedla Barbara Gnilšak, univ. dipl. pravnica s pravniškim državnim izpitom in samostojna svetovalka v Pravni službi GZS, ki že več kot 25 let deluje na področju gospodarskega prava s poudarkom na področju potrošniške zakonodaje, nepoštenih poslovnih praks, varstva osebnih podatkov, varstva konkurence ter civilnega in pogodbenega prava z večletnimi izkušnjami v trgovinski dejavnosti predvsem na področju prodaje blaga in uveljavljanja in reševanja zahtevkov potrošnikov v praksi ter svetovanja podjetjem. Člani GZS imate pri prijavi 20% popust. Vabljeni!

Arhiv: Zmaga GZS: po 10 letih končno nadomestila za vlaganje v nove tehnologije za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov tudi za slovenska podjetja

»Izjemno sem zadovoljna, da so večletna prizadevanja GZS le obrodila sadove. Slovenska energetsko intenzivna podjetja so namreč v teh letih izgubila več deset milijonov evrov. Z desetletno zamudo bodo končno dobila možnost povračila sredstev, ki jih morajo vlagati v nove tehnologije za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov,« je po sprejetju uredbe o nadomestilu posrednih stroškov emisij za toplogredne pline z olajšanjem izjavila generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal. S tem se sedaj izenačujejo kriteriji državne pomoči pri trgovanju z emisijami toplogrednih plinov (ETS) slovenskih energetsko intenzivnih podjetij (proizvajalcev materialov) s tujimi konkurenti.

Arhiv: Začasno potrdilo za voznike

Začasni ukrep, na podlagi katerega lahko GZS izdaja Potrdila za voznike, ki niso državljani EU, na podlagi potrdila o prejeti vlogi za podaljšanje enotnega dovoljenja za prebivanje in delo izdanega s strani Upravne enote, velja le še do 31. 3. 2023. Po tem datumu bo za izdajo Potrdila potrebno izdano enotno dovoljenje za prebivanje in delo.

Arhiv: Gospodarska delegacija s področja transporta in logistike v Indijo - prijave najkasneje do 24. marca 2023

Predstavnike slovenskih podjetij s področja transporta in logistike vljudno vabimo k udeležbi v gospodarski delegaciji v Indijo. Za udeležence delegacije pripravljamo individualna poslovna srečanja v največjem pristaniškem mestu na indijskem podkontinentu, mestu Mumbaj ter industrijskem in trgovskem središču južne Indije, mestu Čenaj. Organizatorji gospodarske delegacije so Gospodarska zbornica Slovenije - Združenje za promet, Javna agencija SPIRIT Slovenija, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Veleposlaništvo RS v New Delhiju. Namen obiska delegacije je celovita promocija najkrajše transportne poti do Srednje in Jugo-vzhodne Evrope ter predstavitev ponudbe konkurenčnih in visokokakovostnih transportno logističnih storitev za indijska podjetja, ki svoje blago pošiljajo kupcem v Evropi.

Arhiv: Kako uspešna so slovenska podjetja v BigScience in kje so še priložnosti?

Vabimo podjetja, ki že poslujete z znanstveno raziskovalnimi centri (npr. CERN, ESA, FAIR, itd), da izmenjate vaše izkušnje in navežete nove poslovne stike. Vljudno vabljena pa tudi tista, ki imate interes za širitev poslovanja na nova področja in trge priložnosti, kot je v tem primeru BigScience. Organizatorji vam bomo podali izhodiščne informacije, odgovarjali na vaša vprašanja, v zadnjem delu pa bo priložnost za mreženje. Dogodek je brezplačen in bo potekal v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije, Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije in Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport.

Arhiv: Načrti, izzivi in uspehi na področju internacionalizacije - prijave do 28. februarja 2023 do zapolnitve mest

Slovensko poslovno javnost vljudno vabimo na dogodek Načrti, izzivi in uspehi na področju internacionalizacije, ki ga organizira Gospodarska zbornica Slovenije v sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT Slovenija ter Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport z namenom predstavitve načrtov, izzivov in uspehov slovenske internacionalizacije slovenskim izvozno usmerjenim podjetjem. Dogodek bo potekal v Planici, na prizorišču največjega športnega dogodka v zgodovini Slovenije, Nordijskega svetovnega prvenstva 2023 in sicer 2. marca 2023.

Arhiv: Vabilo na spletni seminar - Kaj prinaša Zakon o zaščiti prijaviteljev?

Obveščamo vas, da Ministrstvo za pravosodje in KPK organizirata brezplačni seminar glede novega Zakona o zaščiti prijaviteljev UL RS, št. 16/23), ki prinaša pomembne ukrepe za zaščito oseb, ki prijavijo kršitev v svojem delovnem okolju, določa pa tudi dodatne obveznosti za zavezance v javnem in zasebnem sektorju. Določen je namreč rok za vzpostavitev prijavnih poti do 23. 5. 2023 za zavezance v javnem sektorju in za zavezance v zasebnem sektorju z več kot 250 zaposlenimi, ter do 17. 12. 2023 za zavezance v zasebnem sektorju, ki imajo med 50 in 249 zaposlenih. Vzpostavitev poti za prijavo nepravilnosti znotraj organizacije obsega imenovanje zaupnika, opredelitev naslova za prejem prijave ter sprejem notranjega akta, v katerem bodo opisane posebnosti obravnave prijave, pri kateri ne sme priti do razkritja identitete prijavitelja. Seminar bo potekal dne 2. marca 2023 s pričetkom ob 10.00 uri do 12.00 ure. Udeležba podjetij na seminarju je brezplačna.

Arhiv: Pridobitev certifikata Družbeno odgovoren delodajalec: spletna predstavitev za zainteresirane prijavitelje

V sistemu certifikata Družbeno odgovoren delodajalec trenutno 160 aktivnih podjetij in organizacij skupaj uvaja skupaj več kot 4800 družbeno odgovornih ukrepov. Slovenska podjetja in organizacije se lahko v letošnjem letu vključijo v postopek pridobitve certifikata do vključno 31. decembra 2023, število mest pa ni omejeno. Za vsa zainteresirana podjetja bo 2. marca 2023 ob 13. uri organiziran brezplačni spletni seminar, kjer bo predstavljen certifikat in celoten postopek njegove pridobitve. Prijave preko PRIJAVNEGA OBRAZCA. Celotna razpisna dokumentacija je objavljena na spletni strani certifikata www.certifikatdod.si.

Arhiv: Poslovna uspešnost – nova sodba

Višje delovno in socialno sodišče je dne 10.1.2023 izdalo sodbo opr št. X Pdp 781/2022, v skladu s katero je odločilo, da kriterij efektivne prisotnosti na delovnem mestu pri izplačilu poslovne uspešnosti ni diskriminatoren. Delodajalci smo vseskozi poudarjali, da je poznavanje vsebine prejemkov iz delovnega razmerja predpogoj za pravilno preverjanje diskriminacije pri izplačilu teh prejemkov posameznemu delavcu. Zagovornik in Upravno sodišče sta pri izplačilu četrtega elementa plače - plačila za poslovno uspešnost prezrla to osnovno zakonitost, ki velja na področju plačila za delo: delavec je do plače upravičen v času prisotnosti na delu. Za čas njegove upravičene odsotnosti z dela pa je upravičen do nadomestila plače. In ker je plačilo za poslovno uspešnost del plače, je povsem logično, da je delavec do tega dela plače upravičen za čas, ko je na delu. Na naše zadovoljstvo je Višje delovno in socialno sodišče svojo sodbo utemeljilo na isti pravni podlagi in odločilo, da kriterij efektivne prisotnosti na delovnem mestu pri izplačilu poslovne uspešnosti ni diskriminatoren. Ker gre za sodbo višjega sodišča, ki ne predstavlja precedensa, pa je potrebno upoštevati, da lahko v primeru nadaljevanja postopka pred Vrhovnih sodiščem RS, le to sprejme tudi drugačno odločitev.

Arhivi