Novice


Arhiv: Seminar Intrastat

Arhiv: Finančne spodbude za podjetja – slovenska in evropska sredstva

V aprilu so različna ministrstva že objavila nekaj razpisov, ki podjetjem zagotavljajo nepovratna sredstva iz slovenskih in evropskih virov. V okviru sredstev Evropske kohezijske politike pa v okviru programskega obdobja 2021 – 2027 letos pričakujemo še razpise v skupni višini 600 milijonov evrov.

Arhiv: Majska ponudba član-članu

Spoštovani, člani GZS so za vas v mesecu maju pripravili posebne ponudbe.

Arhiv: Delavnica "NEKI ZA ZDRAVJE"

Gospodarska zbornica Slovenije, Sekcija za fitnes, rekreacijo in regeneracijo (SFRR) v sodelovanju s članskimi pojdetji SFRR in Fakulteto za šport za Slovenski podjetniški sklad izvaja delavnice za zaposlene na temo preventivnih programov za varovanje zdravja pri delu ter spodbujanja zdravega življenjskega sloga.

Arhiv: Sprejem treh zakonov na 9. seji Državnega zbora, 17. aprila 2023

Obveščamo vas, da je Državni zbor na 9. redni seji (17. april do 21. aprila 2023) sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o tujcih, Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo (ZUOKPOE-A) in Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o upravnem sporu (ZUS-1C).

Arhiv: Podpisan zgodovinski dogovor med gospodarstvom, znanostjo in politiko

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), Koordinacija samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije (KOsRIS), Rektorska konferenca Republike Slovenije (RKRS) in Vlada Republike Slovenije so v torek slovesno podpisale zgodovinski dogovor o strateškem sodelovanju in usklajenem naslavljanju »doline smrti« na področju tehnološkega razvoja in inovacij s ciljem doseganja višje kakovosti življenja državljank in državljanov, okoljske vzdržnosti ter visoke dodane vrednosti.

Arhiv: OKROŽNICA PRAVNE SLUŽBE: Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP) - pripombe do 9. 5. 2023

Obveščamo vas, da je bil dne 21. aprila 2023 v Državni zbor vložen Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (v nadaljevanju: Predlog ZFPPIPP). Namen sprememb in dopolnitev je uskladitev z odločitvami Ustavnega sodišča Republike Slovenije in prenesti Direktivo EU o prestrukturiranju in insolventnosti v slovenski pravni red. Vabimo vas, da podate vaše pripombe in predloge k predlogom! Rok: 9. maj 2023.

Arhiv: OKROŽNICA PRAVNE SLUŽBE: Predlog resolucije o Nacionalnem programu varstva potrošnikov 2023- 2028, pripombe do 10. maja 2023

Obveščamo vas, da GZS sodeluje v delovni skupini za pripravo Resolucije o Nacionalnem programu varstva potrošnikov 2023- 2028 v okviru pristojnega ministrstva (MGTŠ). V luči nedavno sprejetega novega Zakona o varstvu potrošnikov, ki za podjetja prinaša veliko sprememb in novosti, predvsem na področju uveljavljanja pravic potrošnikov iz naslova garancij in neskladnosti blaga ocenjujemo, da GZS tudi v okviru priprave nove strategije varstva potrošnikov za petletno obdobje aktivno sodeluje s svojimi predlogi in pripombami glede na dosedanje izkušnje podjetij v praksi. Vabimo vas k podaji pripomb.

Arhiv: Investiranje in poslovanje v Srbiji

GZS v sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT Slovenija in Srbsko slovenskim poslovnim klubom Slovenija organizira tradicionalno predstavitev pogojev investiranja ter investicijskih in poslovnih priložnosti v izbranih srbskih mestih in občinah, »Investiranje in poslovanje v Srbiji«. Predstavitev z dvostranskimi pogovori bo v dvorani A na GZS, v četrtek, 11. maja 2023 ob 9.00. uri. Kotizacije ni.

Arhiv: Upravni odbor GZS: Gospodarstvo podpira predlog prenove upravnih enot

Na dnevnem redu seje Upravnega odbora GZS je bilo tudi Letno poročilo GZS, ki so ga upravniki sprejeli in poslali v potrditev skupščini GZS. Seznanili so se tudi z aktualnimi aktivnostmi zbornice. Gostja današnje seje Upravnega odbora GZS je bila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. »Glede tujcev bo potrebno sprejeti družbeni konsenz,« je odgovorila na klice gospodarstva, da primanjkuje delovne sile. Dejala je, da zakonodaja o tujcih vsebuje vrsto zavrnitvenih razlogov in nekatera so tako strokovna, da bi moral imeti uradnik pravno znanje. To je po njenem mnenju glavni razlog dolgotrajnosti postopkov, poleg organizacije dela.

Arhivi