Novice


Arhiv: Rezultati volitev v Upravni odbor GZS Severno Primorske gospodarske zbornice, Nova Gorica za obdobje 2023 - 2027

Volitve v Upravni odbor GZS Severno Primorske gospodarske zbornice, Nova Gorica so zaključene. Na 2. seji Volilne komisije GZS SPGZ , ki je bila v ponedeljek, 17. aprila 2023, so člani komisije pregledali prispele glasovnice in potrdili izvoljene kandidate za Upravni odbor GZS SPGZ za obdobje 2023 - 2027. Vsem izvoljenim članicam in članom iskreno čestitamo ter želimo uspešno delo!

Arhiv: Informacija o razpisu za udeležbo na sejmu Makers United - rok prijave 26. 4. 2023

Posredujemo vam informacijo o o razpisu za udeležbo na sejmu Makers United

Arhiv: Izšla aprilska izdaja revije Glas gospodarstva

Aprilski Glas gospodarstva smo v veliki meri posvetili učinkoviti izrabi odpadkov. »Vsi naši odpadki, izpusti nekje končajo, najpogosteje daleč stran od naših oči in našega doma. Še vedno prepogosto raje pogledamo stran, kar je seveda zelo narobe. Zato je tudi v primeru objekta, o katerem se pogovarjava, veliko lažje pogledati stran kot sprejeti odgovornost in si prizadevati najti rešitev za problem, ki ga imamo tukaj in zdaj. Morda bo za začetek dovolj, če se vprašamo, kaj bomo s temi odpadki, če jih jutri ne bomo mogli več nikamor odpeljati?« poudarja v osrednjem intervju aprilskega Glasa gospodarstva tehnični direktor Energetike Ljubljana dr. Marko Agrežin izpostavi več prednosti, ki bi jih prinesla sežigalnica. Da se aktivnosti za zagotovitev samozadostnosti Slovenije na področju odstranjevanja komunalnih odpadkov že predolgo vlečejo, med drugim v pogovoru za Glas gospodarstva opozarja Sebastijan Zupanc, direktor GZS – Zbornice komunalnega gospodarstva. Tudi tokrat nismo zaobšli pomembnih vsebin, kot so energetska kriza, kadri, pokojninska reforma … K branju vabijo tudi nasveti z različnih področij, odmevi dogodkov doma in v tujini in še mnogo drugih zanimivosti. Lepo vabljeni k branju!

Arhiv: Predlog ukinitve prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Prejšnji teden je bila v državni zbor vložena novela Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Ta predvideva ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in prenos v obvezno zdravstveno zavarovanje, ki bi ga plačevali po enotni fiksni ceni. Po predlogu zakona naj bi breme pavšalnega zneska prispevka za zdravstveno zavarovanje tudi v prihodnje nosil zaposleni sam, le delodajalec naj bi znesek po novem nakazal ZZZS. Za zavarovance in delodajalce torej naj ne bi šlo za velike vsebinske spremembe. Na novinarski konferenci je bilo povedano tudi, da naj bi koalicija do konca leta 2024 dogovorila, kako urediti »socialno pravičnost tega prispevka oz. financiranja zdravstva nasploh«. Tu pa moramo jasno povedati, da na GZS nasprotujemo kakršnemukoli morebitnemu povečevanju obremenitve delodajalcev, saj so delodajalci v Sloveniji, prav zaradi prispevkov, že danes med najbolj obremenjenimi v Evropi.

Arhiv: Zgodovinski dogovor med gospodarstvom, znanostjo in politiko o razvoju blaginje Slovenije

»Namen zavezništva je povečati odpornost Slovenije na razne krize, ki smo jim bili priča v zadnjih letih, od zdravstvene do energetske, je v uvodu današnjega zgodovinskega podpisa dogovora med gospodarstvom, znanostjo in politiko o razvoju blaginje Slovenije poudarila generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal. Poleg GZS so podpisnice še Koordinacija samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije (KOsRIS), Rektorska konferenca Republike Slovenije (RKRS) in Vlada Republike Slovenije. Dogovor daje glede na konkretne zaveze dobro osnovo za doseganje višje kakovosti življenja državljank in državljanov, okoljske vzdržnosti ter visoke dodane vrednosti.

Arhiv: Energetska kriza: Poiščite rešitev tudi za velika podjetja

»Pozdravljam odločitev vlade, ki je končno uslišala našo prošnjo in je podaljšala zamejitev cen energentov za mala in srednje velika podjetja ter male poslovne odjemalce do konca leta, čeprav sem si nadejal, da bo najvišja cena določena nižje kot doslej, saj so tudi trenutne cene na trgu nižje,« je podaljšanje uredbe komentiral predsednik GZS Tibor Šimonka. Dodal je, da je trenutno cena za električno energijo na trgu okoli 120 € na MW/h, medtem ko je regulirana enotna tarifna postavka 195 € na MW/h, kar je precejšnja razlika. »Nesprejemljivo je, da slovenska podjetja plačujejo bistveno višjo ceno za energente kot njihovi konkurenti v tujini. S tem so povsem nekonkurenčna,« je še dodal.

Arhiv: Družba FIDAK d.o.o. praznuje že 25. let uspešnega dela

Iskreno čestitamo za uspešno delo in z najboljšimi željami za naprej!

Arhiv: Javni natečaj za podelitev letnih nagrad delodajalcem za dobro prakso na področju zaposlovanja invalidov za leto 2022

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Republike Slovenije (MDDSZ) je objavilo Javni natečaj za podelitev letnih nagrad delodajalcem za dobro prakso na področju zaposlovanja invalidov za leto 2022. Prejemniku letne nagrade se bo podelila listina, s katero pridobi pravico do uporabe promocijskega logotipa »INVALIDOM PRIJAZNO PODJETJE«

Arhiv: Vabilo na posvet o problematiki odpiranja TRR v Sloveniji za pravne in fizične osebe iz EU

V imenu Gospodarske zbornice Slovenije, Severno Primorske gospodarske zbornice, Nova Gorica in Primorske gospodarske zbornice vljudno vabimo k udeležbi na posvetu o problematiki odpiranja TRR v Sloveniji za pravne in fizične osebe iz EU, ki bo potekal v sredo, 19. 4. 2023 na GZS (Dimičeva 13, 1504 Ljubljana), v dvorani B, in sicer med 10:00 in 12:00.

Arhiv: ZZZS: Povabilo k intenzivnejšemu vključevanju delodajalcev in njihovih pooblaščenih izvajalcev specialistov medicine dela, prometa in športa v določene daljše začasne zadržanosti z dela

ZZZS v zadnjih letih beleži velik porast začasne zadržanosti z dela (zdravstvenega absentizma) in posledično izdatkov za nadomestila plače. V dogovoru z Ministrstvom za zdravje želijo v mesecih od aprila do junija 2023 okrepiti hitrejše vračanje zavarovancev na delo tudi z vključevanjem pooblaščenih specialistov medicine dela. Po priporočilih stroke se bodo osredotočili na zavarovance, kjer je smiselno, da poda pooblaščeni specialist MDPŠ svoje mnenje, zlasti z vidika možnih začasnih prilagoditev delovnega mesta ali začasne premestitve na drugo delovno mesto s ciljem hitrejšega vračanja na delo in s tem ohranjanja delazmožnosti. Delodajalci naj v konkretnih postopkih zavarovance napotijo na predlagani pregled.

Arhivi