Novice


Javni razpis za sofinanciranje prestrukturiranja daljinskih sistemov na OVE za obdobje 2023 do 2025 (NOO – DO OVE 2023)

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je v okviru Mehanizma za okrevanje in odpornost objavilo javni razpis, katerega predmet je dodelitev nepovratnih sredstev za sofinanciranje projektov vgradnje generatorjev toplote, ki uporabljajo OVE, in sicer kotlov na lesno biomaso (KNLB), toplotnih črpalk (TČ) in sončnih sprejemnikov za proizvodnjo toplote (SS), ter izgradnjo postrojenj za soproizvodnjo toplote in električne energije (SPTE) iz OVE (npr. lesna biomasa)v obstoječih sistemih daljinskega ogrevanja.

Arhiv: Podjetje MLINOTEST otvorilo prenovljeno tovarno sušenih testenin

Na sedežu podjetja Mlinotest je v sredo, 10. maja potekala slovesnost, s katero so po skorajda leto trajajočem investicijskem projektu, težkem 7 milijonov evrov, s simboličnim rezanjem traku s strani predsednice države, dr. Nataše Pirc Musar, ter predsednika uprave Mlinotesta, Danila Kobala, otvorili prenovljeno tovarno sušenih testenin.

Arhiv: Strateško partnerstvo avtomobilske industrije z Vlado Republike Slovenije in predstavniki znanosti za razvoj mobilnosti prihodnosti

Slovenska avtomobilska industrija v Evropi postaja center razvoja novih tehnologij za zeleno in trajnostno mobilnost. Zato je pred skoraj dvema letoma sprejela odločitev o celoviti zeleni in digitalni preobrazbi, povzeti v Misiji GREMO (GREen MObility), ki jo je kot vzorčen primer povezovanja gospodarstva, znanosti in države prepoznala tudi Vlada Republike Slovenije. Ta se je na posebni razvojni konferenci seznanila s strateškimi usmeritvami avtomobilskih podjetij, pregledala konkretne razvojne projekte in s predstavniki slovenskih avtomobilskih podjetij podpisala dogovor o strateškem partnerstvu.

Arhiv: Obisk vodstva GZS in regijske zbornice v družbi EKSTEL in PROMISUM

Podjetji Ekstel d.o.o. in Promisum d.o.o. z odličnimi poslovnimi dosežki in navdihujočimi načrti.

Arhiv: Sprejet Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti (ZEPDSV-A)

S sprejemom je spremenjen 18. člen, ki ureja vsebino evidence o izrabi delovnega časa. Hkrati se določa, kdaj je podana obveznost elektronskega vodenja evidence (novi 19.a člen) ter predlog za uvedbo elektronskega načina vodenja evidence (novi 19.b člen). Zakon začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne šest mesecev po njegovi uveljavitvi.

Arhiv: Skrbi padanje industrijske proizvodnje in naročil

Konec marca smo beležili najnižje število registrirano brezposelnih oseb v zgodovini samostojne Slovenije, 50 tisoč. Število delovno aktivnih oseb je februarja znašalo 929 tisoč. Zaradi šibke demografske slike se krepi pomen tujcev. Od 140 tisoč novih delovnih mestih v desetih letih so jih kar 79 tisoč zasedli tuji državljani. Kljub podatkom, ki nas navdajajo z optimizmom, opreznost ni odveč. Statistični podatki namreč kažejo, da se industrijska proizvodnja znižuje.

Arhiv: Okrogla miza Bo slovensko gospodarstvo preživelo energetsko krizo?

Slovensko gospodarstvo deluje v zaostrenih razmerah. Ključen razlog so previsoke cene električne energije, zaradi katerih zgublja konkurenčno prednost na globalnih trgih. Zato nujno potrebuje primerljive ukrepe, kot jih poznajo druge države članice EU. Kako naj drugače pričakujemo, da bo konkurenčno v svetu. Na ta in druga vprašanja bomo iskali na okrogli mizi.

Arhiv: Vesna Nahtigal: Ves svet kriči o nujni domači oskrbi s primarnimi materiali, v Sloveniji pa želimo to industrijo izbrisati

»Industrija ima v Sloveniji večjo težo kot v drugih državah EU, saj je delež ustvarjenega BDP industrije med najvišjimi v Evropi (22,8 %), zaposluje pa 200.000 ljudi. Poleg tega je industrija najpomembnejši odjemalec energije v državi, saj porabi 2/3 zemeljskega plina in polovico električne energije znotraj poslovne rabe. Zato mora NEPN industriji nameniti posebno poglavje, v katerem naj se država opredeli, kako ji bo zagotovila energetsko oskrbo v prihodnje in s tem pogoje za konkurenčno delovanje,« je izpostavila generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal na ponedeljkovi seji Strateškega sveta za energetski prehod pri GZS, ki ga sestavljajo predstavniki podjetij iz energetske in predelovalne industrije ter različni strokovnjaki.

Arhiv: Nastopil je čas za izpolnitev obljub

Arhivi