Novice


Arhiv: Podelitev 53. Nagrad GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke

Gospodarska zbornica Slovenije v letošnjem letu praznuje 170 let svojega delovanja. Slovesnost ob 170-letnici s podelitvijo 53. Nagrad GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke bo v torek, 6. julija, ob 19. uri, v Poletnem gledališču Studenec, Studenec pri Krtini 18, Dob.

Arhiv: Dobički v IKT dejavnostih višji, največja izguba v energetiki

Nekoliko bolj poglobljen vpogled v podatke o poslovanju gospodarskih družb v letu 2020 razkriva, da so se čisti prihodki od prodaje v 2020 znižali za 6,8 % (-6,9 mrd EUR), od tega za 3,7 mrd EUR na domačem trgu (-6,5 %) in za 3,1 mrd EUR na tujem trgu (-7,3 %).

Arhiv: 3 vprašanja, ki si jih velja zastaviti, če se želite učiti hitreje in obdržati več znanja

Marsikdo od nas si ob strokovnem branju dela zaznamke ali zapiše kakšno opombo, a se k tistemu le redko vrača ali se sklicuje nanje. A kot pravi Jim Kwik, avtor uspešnice Limitless: Upgrade Your Brain, Learn Anything Faster, and Unlock Your Exceptional Life, znanje - tako kot izkušnje - pomeni moč in je koristno le takrat, ko ga dejansko uporabljamo. Zato je dobro, da iščemo nove informacije ter da posodabljamo svoja prepričanja in predvidevanja (gospodarska, tehnološka,…) in smo si pripravljeni premisliti, ko odkrijemo nova dejstva ali nove informacije.

Arhiv: Anketa: Pogled gospodarstva na napovedane davčne spremembe od 2022 naprej

Vabimo vas, da sodelujete pri anonimni anketi, s katero želimo preveriti odnos gospodarstva do nedavno predlaganih davčnih sprememb, ki so v zakonodajnem postopku in zadevajo spremembe pri obdavčitvi dohodnine, najemnin, DDPO, kapitalskih dobičkov in DDV. Z vašim sodelovanjem bomo pridobili kakovostno informacijo o naših aktualnih in bodočih usmeritvah.

Arhiv: 2. spletni strokovni dogodek »Komu bodo namenjene milijarde EU sredstev?«

Na 2. spletnem dogodku Tiko pro, kjer je partner tudi Gospodarska zbornica Slovenije, bodo predstavniki državnih institucij (SVRK, MGRT, MOP, MzI) predstavili, kaj in koliko prinaša načrt za okrevanje in odpornost ter kje bodo sredstva večletnega finančnega načrta v letih 2021–2027. Predstavniki podjetij pa bodo prikazali primere dobre prakse črpanja EU sredstev. Dogodek je brezplačen, moderirala in povezovala ga bo direktorica in lastnica podjetja Tiko Pro d.o.o. Kristina Kočet Hudrap.

Arhiv: Podaljšan ukrep začasnega čakanja na delo

Vlada je na sredini seji sprejela sklep o podaljšanju ukrepa delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo za mesec junij in ga bo objavila v Uradnem listu Republike Slovenije. Ocenjuje se, da bo ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo tudi v prihodnje zmanjšal tveganje, da bi se podjetja, ki se zaradi covid-19 krize soočajo z nizkim povpraševanjem ali negativnimi šoki v produktivnosti, odločala za odpuščanje delavcev. Učinki interventnih ukrepov na trg dela so spodbudni, saj so omejili rast brezposelnosti. Brez sprejetih ukrepov, predvsem ukrepa povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo, ki ga delodajalci prepoznavajo kot koristnega, bi se kriza zagotovo odrazila v večjem številu brezposelnih oseb.

Arhivi